02.07.2017.

Glas razuma

Razmišljajući o tvrdnji jednog navodno miroljubivog člana tzv. ESS - a (likom i delom meni sasvim nepoznatog)  da - parafraziram - iz nepoznatog razloga meni odgovara konfliktna atmosfera u savezu, i da stoga širim "zlo", i to takvo i toliko da mu nikakav dobronameran savet ili komentar ne može pomoći, morao sam da se zapitam da li i drugim pratiocima ove internet-tragikomedije ja delujem kao negativac koji uvredama i neosnovanim kritikama neumorno pravi probleme harmoničnom društvu naivnih zanesenjaka?!

Da raščistimo: ja nemam nikakav praktičan interes od borbe za pravdu, ni u ovom, ni u bilo kom drugom slučaju. Upravo suprotno: svaka borba te vrste je u materijalnom smislu na moju štetu, pa ako uzmemo u obzir da dobar broj pripadnika našeg enigmatskog društva svoje ponašanje podešava prema mizernoj materijalnoj dobiti, evidentno je da moj mentalni sklop ne može da se ugura u taj šablon. Drugim rečima: da sam prodao dupe za 300 dinara, ja bih od ovog i ovakvog tzv. ESS - a verovatno imao koristi (aproksimativno: za piliće i jaja). Ali... ja se u životu odričem mnogo većeg novca u čvrstoj nameri da ostanem to što jesam. Dakle, ni za kakve pare se ne družim i ne identifikujem sa lopovima, političarima, kurvama, uličarima i žrtvama drugih oblika socijalne i moralne patologije, i zato nije postojala ni teoretska šansa da za sitniš postanem pion u kriminalnom tzv. ESS - u. Ne znam da li me razumete, naročito vi koji nemate dostojanstvo. Ili pripadate nekoj od nabrojanih kategorija socijalne i moralne patologije (po rođenju, po opredeljenju, sticajem okolnosti ili iz drugih razloga).

Hajmo redom: kad dođe do rata, najbolje rešenje je mir, to valjda svi znaju. Svi znaju i da svaki rat ima (bar) dva stožera: osvajački i odbrambeni. Oni koji osvajaju obično imaju nekakve izmišljene (najčešće sumanute) interese, a oni koji se brane uvek to čine po zakonu prirode: ako ne pružaju otpor, nestaće. Otpor je adekvatan samo kada izmišljeni, krivotvoreni ili sumanuti argumenti osvajača postanu slabi i nedovoljni. Svako ko je vlasnik zdravog uma zna da je najbolji kontraargument za laž istina, a za sumanutost razum. I tako se u svakom ratu pre ili kasnije začuje glas razuma. To je jedini mogući put do mira.

Taj glas nikada ne pripada sumanutom osvajaču. On je sulud, i tu pomoći nema... ali se, u principu, može delovati na njegov puk, naročito na one koji su zavedeni, ucenjeni, izmanipulisani itd. Takođe, treba imati u vidu da suludi osvajači imaju sulude operativce, tj. neizlečivo bolesne umove do kojih se, prosto, ne može dopreti istinom i pravdom, jer su do srži identifikovani sa umobolnim vođom. No, pošto u prirodi i društvu većinu oduvek i zauvek čine zdravi organizmi, na kraju svakog rata većinski puk u osvajačkom taboru napušta ranija uverenja. Zašto? Zato što je glas razuma vazdan bio jači od zla.

Da li navedena zakonitost o prevazi zdravih organizama važi za srpsko enigmatsko društvo - teško je reći. No, nije teško predvideti da se glas razuma koji utire put miru neće začuti iz grupe suludih osvajača. Jer, kad pobedi laž, negovanje razuma u pobedničkom taboru postaje otpadništvo. I onda suludi pobednici zahtevaju od poraženih da prihvate laž i ludilo kao novu realnost (to je, inače, opšte mesto... tako se piše istorija). To nije mir.

Kako onda objasniti pojavu tobožnjih neutralaca i mirotvoraca iz tabora suludih osvajača koji idu okolo i pozivaju na mir, ljubav i toleranciju, dok operativci bacaju bombe? Zar to nije vrhunac cinizma i licemerja? (na našim prostorima se od marta 1999. godine ta pojava zove milosrdni anđeo). Eto, tako je jedan član enigmatskog klupčića Natošević (spomenut u prvom pasusu) krenuo u propagiranje zen-budizma po blogovima, izdajući se za neutralnog pacifistu koji je, ah, tek zalečio dušu od alergije na grube reči, i u tom transu mene označio kao nosioca zla u tzv. ESS - u.  Dušu je, inače, zalečio na uglednoj enigmatskoj manifestaciji u Somboru (čuvenoj po milosrdnim rebusima "Bovane, popuši" i "Bovane, sisaj ga"), a odmah nakon bahanalija sa klupskim i drugim kolegama (i svojim poluanonimnim predsednikom, tj. tzv. predsednikom tzv. ESS - a), posvetio se mirotočiteljstvu.

Da ne grešim ovu svoju dušu bez alergije, postoji još jedna (istina, manje verovatna) mogućnost: mirotvorac iz tabora suludih osvajača, zapravo, ne zna kako je predsednik njegovog kluba postao tzv. predsednik tzv. ESS - a, ne kapira koliko je oštetio članove EKK - a i drugih klubova, i - generalno - nema kapacitet da shvati šta i kako njegov našljemani vožd radi. U tom slučaju, nema smisla reći da je "milosrdni anđeo", već izmanipulisana budala koja u ličnoj režiji smiruje tenziju uzvikujući: "mir, mir, mir". To je, prosto, nivo deteta od 4 godine koje veruje da je loš onaj ko ošamari nacerenog pilićara, a ne pilićar koji pustoši tuđe kokošinjce (naročito ako je taj pilićar njegov tata).

Dakle, u skladu sa interesima svog tabora, tj. pozicijom iz koje neko posmatra stvari, sve ovo što ja radim se može označiti i kao zlo. Recimo, kada kažem: Veprova glava je lopov, pa argumentujem svoj iskaz, neko iz tabora Veprove glave (koji je i sam lopov, samo nižeg ranga... jer šta bi drugo mogao da bude onaj ko pravi lopovsku stepenicu kolegi?!) ima sva prava ovog sveta da drekne: "Ti si zao jer nazivaš mog bosa Veprovom glavom!" Tačno: ja činim zlo zato što vređam lopova koristeći neprijatnu metaforu (i to sasvim prikladnu, jer nisam ja kriv što g. Veprova glava liči na svinju... to vidi svako ko nije ćorav), a lopov (mu) je dobar zato što kradu zajedno. Logično.

Pojednostavljeno (ako sam dobro razumeo milosrdnog anđela): u tzv. ESS - u samo treba izbegavati ružne reči i uvredljive metafore u cilju lepog druženja i fine atmosfere, a poželjno je biti: lažov, lopov, falsifikator, otimač tuđih nagrada, uzurpator, manipulator itd. Ukratko: govno. Da podvučemo: dobro je biti govno, a loše je nazvati npr. svinju svinjom. Loše je boriti se za istinu i pravdu, a dobro podržavati kriminal po definiciji. Obrni-okreni, najbolje je biti mirotvorac, jer ste jedino u tom slučaju sasvim lojalan član tzv. ESS - a, tj. tabora suludih osvajača. Samo napred, Veprovoj glavi i poluanonimnom tzv. predsedniku odgovaraju jedino neutralna govna među članstvom i pučanstvom (jer svi ostali oblici života, svesti i samosvesti imaju glas razuma).

Нема коментара: