09.09.2017.

Statistika javašluka


Ako se sećate, poslednji legitimni predsednik ESS - a g. Milorad Živanić je često javno optuživan za nepotizam i "privatizaciju" jedinog saveznog angažmana. Tužioci tj. kritičari su bili: tadašnji slobodni strelac, a današnji nezvanični vlasnik tzv. ESS - a g. Mile Janković, aktuelni (diskutabilno llegitimni) predsednik saveza Željko Dimović, predsednik kluba Nova Zagonetka, doživotni vladar iz senke, enigmatski funkcioner i haračlija Miroslav Lazarević, njegov skutonoša Ljubiša Banović i još neki.

Da se malo podsetimo:  ESS je za Živanićevog vakta imao jednu jedinu tezgu: veličanstvenu Alo razbibrigu, a broj saradnika je bio veći od 60 (šezdeset). Međutim... tinjalo je nezadovoljstvo. Najnezadovoljniji je bio spomenuti g. Janković koji nije bio član saveza, a njegova agitacija se zasnivala na sumanutoj ideji da tadašnji predsednik ESS - a koristi angažman za podizanje proseka za penziju, jer su mu honorari uplaćivani na privatni račun. Tim "lopovlukom" su, ah, bili zgroženi i g. Dimović (koji je u početku bio jedan od glavnih saradnika, ali se povukao zbog nesposobnosti da prati tempo), g. Zoran Radisavljević (iz teško shvatljivih, metafizičkih razloga), g. Lazarević (jer mu je Živanić uskratio samopropisani harač), i kasnije g. Banović (jer je verovao da mu sleduje pola starčevog harača). Današnji visoki činovnici tzv. ESS - a g. Miroslav Cvetković i g. Saša Čolaković nisu javno izražavali nezadovoljstvo, osim što se ovaj prvi u više navrata zahvaljivao bogu i svecima nebeskim što nije član tog i takvog saveza (i što je ismevao potpredsednika Nikolu Pešića, ali to valjda nije bitno).

Nakon puča po statutu, saradnja sa Alo razbibrigom je "vraćena pod okrilje saveza", drskom i bahatom "uzurpatoru" je usput oteta i vansavezna saradnja sa dnevnim listom Alo,  a angažovani autori (Rešad Besničanin, Slavko Bovan, Krsta Ivanov, Dinko Knežević, Mladen Marković, Jovan Nedić, Nikola Petkovski, Zlatan Pupezin i Sreten Perić) su ostali bez tromesečnog honorara (moj gubitak iznosi oko 30 000 dinara, jer sam poslao naručene radove za narednih nekoliko meseci!)

Dobro... šta je bilo - bilo je. No, hajde da vidimo kako danas stoje stvari, šta se tačno promenilo u raspodeli saveznih sredstava, i da li su šine vraćene u kolosek (kako je nekom zgodom predvideo jedan mudri kolega). Pre svega, nameće se pitanje: zašto posle svega honorarima operiše g. Janković, a onda i: zašto 90 do 95 % prostora u listovima sa kojima aktuelni ESS sarađuje zauzima samo 7 osoba, od kojih su petorica pučisti?!

Aktuelni ESS ili tzv. ESS ima 102 člana, što će reći: 102 odrasle osobe za koje se naslepo veruje da su zdrave, normalne i sposobne da odlučuju o sebi dobrovoljno plaćaju članarinu. Ali... pregled transparentnih podataka kaže da se u prethodnih 40 dana u listovima Alo i Blic pojavilo svega 23 imena sa tog spiska, tj. 22, 5 % članova saveza.

Evo kako izgleda statistika za period 1. avgust - 8. septembar 2017:

Saša Čolaković - 12 skandinavki, 2 duplerice, 4 ukrštenice, 4 kvadrata
Miroslav Cvetković - 10 skandinavki, 8 ukrštenica, 8 rebusa
Voja Dodevski - 12 skandinavki, 2 duplerice, 2 ukrštenice, 2 kvadrata
Goran Topličević - 11 skandinavki, 7 ukrštenica
Ljubiša Banović - 9 skandinavki, 7 ukrštenica
Željko Dimović - 10 skandinavki
Rešad Besničanin - 6 skandinavki, 1 duplerica
Dragan Lojanica - 3 skandinavke, 2 ukrštenice
Stevan Apostolović - 1 skandinavka
Duško Lazić - 1 skandinavka
Dragan Matović - 7 ukrštenica (belih, klasičnih ili osmosmerki)
Momir Vučenović - 17 rebusa
Momir Paunović - 9 anagrama, 2 kvadrata
Živadin Jovanović - 1 ukrštenica, 2 kvadrata
Danica Stojimirović - 3 osmosmerke, 2 ispunjaljke
Marjan Radaković - 2 osmosmerke, 1 ispunjaljka i anagram
Nikola ČD Pešić - 3 osmosmerke, 2 anagrama
Gordana Šarić - 3 anagrama
Radenko Raković - 4 anagrama
Raša Stanojević - 2 rebusa, ispunjaljka
Vladimir Šarić - 1 kvadrat
Života Petković - 1 ispunjaljka
Kristijan Knežević - 1 anagram


Kao što vidite, skandinavke (dominantnu formu) potpisuje samo 10 lica, od kojih su trojica gosti, a to praktično znači da npr. g. Dragan Lojanica, pošto je već odlučio da učestvuje u ovoj ujdurmi, može jedino da gostuje kod vlasnika saveza g. Jankovića, jer valjda nije učestvovao u puču i nije član tzv. Piramide.

Istaknuti članovi tzv. Piramide, tj. improvizovane udruge marginalaca bez četvrtog razreda, g. Čolaković i g. Cvetković, su - kao što vidite - nosioci sadržaja. Oni, pri tom, imaju i fiksne honorare za uređivanje i opisivanje, a pošto je sudbina poslatih radova ponajviše u njihovim rukama (naravno, gazdin amin se podrazumeva), sasvim je logično što je, uz njih dvojicu, najzastupljeniji kolega-pučista, večni enigmatski početnik Voja Dodevski. Ovaj trojac, tako, predstavlja enigmatski esnaf zemlje Srbije, odnosno, prema važećim kriterijumima u tzv. ESS - u, od 102 člana, njih trojica su najreprezentativniji

Nijedan od njih nema (ni) gimnaziju, to znamo, ali ne znamo šta ih čini toliko izuzetnim da bi bili glavni. Sad ću vam objasniti: g. Čolaković, privatni nadničar i potrčko nezvaničnog vlasnika saveza g. Jankovića, iako se potpisuje kao autor - zapravo to nije, pa je vlasnik tzv. ESS - a doveo članove te organizacije u apsurdnu situaciju da ih zapišava neko ko se od Mileta Budića ili Jovana Pokrajca razlikuje jedino po malo kvalitetnijem programu i bogatijoj bazi. G. Cvetković je nešto kompleksnija enigmatska ličnost, to se mora reći, ali ne postoji nijedan razlog za njegovo ukršteničko favorizovanje - jer je u tom pogledu najobičniji mediokritet. Svi njegovi sastavi, bilo da ih je pravio pešački ili softverski, izgledaju skoro isto, pa ako bi trebalo da poređamo tvorce ukrštenih reči po stvaralačkom dometu, morali bismo da nabrojimo najmanje 100 pre nego što on dođe na red. I, naravno, g. Dodevski, autor koji u tom nabrajanju ne bi mogao da zauzme ni 1001. mesto, jer je već 30 godina u rangu sa Brankom Nikolićem. 

Od preostale četvorice valja izdvojiti g. Dimovića sa stabilnih 10 skandinavki (tačnije: 10 potpuno istih, amaterskih, i pride softverskih ukrštenica, otprilike na nivou Žarka Pešića) i g. Banovića, čiji je rad vrlo teško proceniti na skali kvalitetno-nekvalitetno. Zanimljivo je da Rešad Besničanin, tj. jedini autor iz ove grupe koji dostojno predstavlja ukršenički esnaf ove zemlje, iako je pristao na članstvo (rekao bih: uvredljivo članstvo) u tzv. Piramidi, nema status kao ostali nadničari vlasnika saveza, i po zastupljenosti je negde između redovnog saradnika i nemilog gosta. 

Među autorima sitnih zagonetaka uglavnom vidimo one koji su i ranije pokazivali patološko odsustvo karaktera (čast retkim izuzecima). Njima je, u principu, svejedno - oni i ovako, i onako objavljuju svoje tričarije za 200 dinara, pa ih baš briga što gro saveznog honorara ide u korito g. Jankovića i njegove vesele družine.

Dakle, da rezimiramo: blizu 95 % saveznog enigmatskog prostora zauzima 7 osoba. Dvojica tzv. urednika tj. osobe koje same mogu da podešavaju visinu svojih honorara i da drugima odrezuju po komadić su članovi tzv. Piramide. Pri tom, obojica su predstavnici softverske enigmatske struje. Svim honorarima operiše njihov Veliki Brat, g. Janković.

Ako niste razumeli, evo još jednom: 22, 5 % članova ESS - a učestvuje u produkciji, ali 80 % produkcije otpada na neuatorsku enigmatiku by tzv. Piramida & comp. Jedini autor koji kvalitetom opravdava svoje prisustvo u grupi angažovanih je Rešad Besničanin, ali je on, zapravo, najmanje prisutan, sa tendencijom dalje redukcije.  To znači da 90 % honorara dele puleni i kolege po zanatu g. Jankovića -  g. Čolaković, g. Cvetković, g. Dodevski, g. Dimović, g. Topličević i g. Banović. 10 preostalih procenata je namenjeno vama koji uredno plaćate članarinu, i pošto vas ima (još) 95, svako teoretski može da dobije po 0, 1 %. 

G. Zlatan Pupezin (i EK Kikinda), g. Krsta Ivanov (i sekcija Bor), g. Radojica Jovičić (i UE Vuk Karadžić), g. Sreten Perić (...) iz poznatih ili nepoznatih razloga ne sarađuju. G. Milorad Živanić i g. Dinko Knežević su najureni (prvi zato što ima fakultet, drugi zato što je doktor nauka), g. Aleksandar Janković se povukao (valjda zato što je konačno shvatio da je izmanipulisan i namagarčen), ja sam svojevoljno napustio udruženje... i ostali su samo oni. Ukratko: pustili smo ih da vladaju.

Kome ovo odgovara? G. Jankoviću, šestorici njegovih najamnih radnika, g. Lazareviću koji dobija svoj besmisleni harač... i? Kome još? Nikome, ljudi. Ovakvo stanje ponižava srpsku enigmatiku, i svakog od vas ponaosob. Molim vas, razmislite o tome. Za svoje dobro.

1 коментар:

Dejan је рекао...

Ja sam odavno razmislio i sve mi je savršeno jasno.