16.10.2017.

S hoklice na šamlicu

S neočekivanim odlaskom urednika Enigme, završila se jedna neobična faza u dugom životu tog lista. Rasulo koje je Milan Šaban ostavio za sobom (a za koje uglavnom nije bio kriv), na svoj način je pokušao da popravi Miodrag Tošić, ali je taj način bio toliko ličan i poseban da se, van patetičnog nekrologa pod geslom "o pokojniku sve najlepše", o njegovom uredničkom radu teško može reći nešto iole pozitivno, a da ostane u zoni opštevažeće logike i sledstvenih enigmatskih imperativa.

Da ne bude zabune, bez obzira na naš konflikt, meni je zaista žao zbog Tošićeve prerane smrti, prosto zato što žalim svakoga čiji je život tako surovo i naprečac prekinut, no činjenica je da - bez obzira na navodnu ogromnu posvećenost - Enigma pod njegovom palicom nigde nije stigla tj. vratila se nekih 30 godina unazad, pa računajući hronično konceptualno zakašnjenje i teško shvatljivu tehničku zaostalost, u decembru bi mogla da čestita malobrojnim čitaocima Novu 1968. godinu.

Međutim, januarski broj - ako se može verovati objavi na sajtu ESS - a, može da donese izvesne promene. A kakve god one bile, biće dobrodošle, jer je malo verovatno da novoimenovani urednički trolist (Dragan Lojanica, Zoran Milunović i Momir Paunović) baš toliko kaska za svetom da zajedno i teorijski mogu da naprave korak nazad. Dakle, u najgorem slučaju će sve ostati kako jeste, i ukoliko udruženim snagama i dalje budu uspevali da zarade platu za ober-urednika, izvesnog Vučkovića i njegov najuži krug, pa još ako pretekne po 300 dinara za skromne saradnike - sve će biti u redu. Kao i do sada, naravno.

Što se Lojanice i Paunovića tiče, verujem da će kao oprobani prijatelji Enigme, dati sve od sebe. Oni ionako nemaju šta da rade dok čekaju penzije, pa će im ovaj društveno koristan angažman osvežiti učmalo treće doba, a možda će ih poverena odgovornost preporoditi i podmladiti, jer su zvanično odbačeni od sistema kao radno nesposobni. Možda dvojcu treba priključiti i Duška Lazića, kao dispečera, i eventualno Miroslava Lazarevića kao vrhovnog supervizora u veću staraca. Doduše, možda će ih u obavljaju dužnosti malko ometati biologija, jer neki buzdovani tvrde da u tom dobu - kod onih koji uspeju da ga dožive - popušta vid, sluh, refleksi, sfinkteri, tonus, koncentracija itd... ali ni Tito nije bio mnogo mlađi kad je zavrteo kormilo, pa vidite dokle smo stigli... bez starca nema udarca, to je naša ružičasta stvarnost. Na sreću, u korist finog balansa, tu je prpošni Zoran Milunović da spusti prosek trijumvirata na 60, što u našem iščašenom enigmatskom društvu predstavlja solidnu poznu mladost.

Realno, više je dobro nego loše to što će se za dominantni sadržaj, ukrštene reči, pobrinuti baš Milunović. Dobro je zato što generalno pripada ekipi boljih enigmata među mediokritetima, a bilo bi loše ako bi Enigma počela da liči na njegove Pan osmerce, Pan skandinavke i ostale panove koji su sadržinski uvek bili blizu stvaralaštva budića, rudića, cvetkovića i njima sličnih. No, svakako bi bilo gore da je umesto njega taj posao prihvatio neki pulen ESS - a bez ikakvog kredibiliteta, poput Dodevskog, pa u eri delimično do potpuno nepismenih enigmatskih urednika i autorskih šupljina koje vlasnici saveza vade iz šešira i naftalina, povampirenje Zorana Milunovića ipak ne predstavlja izrazito negativnu pojavu. 

Jedino se nameće pitanje: gde je bio do sada? Tokom poslednjih 15 i više godina, otkad je Enigma na najnižim granama, nije učestvovao u njenom podizanju. Imao je pametnija posla, baš kao i oni koji su ga iskopali iz jame zaborava i predložili za spasitelja, tj. kumovi i kolege po zanatu i stvaralačkom dometu (zli jezici bi rekli: ESS banditi), dok su neki manje pametni i manje zauzeti sve u šesnaest radili besplatno i spašavali istruleli list od totalnog pomračenja.

Da li vi uopšte možete da zamislite na šta bi ta Enigma ličila od 2002. godine do danas da Rešad Besničanin nije oplemenjivao njen mučni sadržaj? I da li znate da je to uglavnom radio besplatno ili za nadoknadu koja je uvredljivija od svake besplatnosti? I da li znate da, osim njega, za 65 godina niko u tom listu nije objavio trocifreni broj antologijskih radova? Tačnije: niko drugi nije stigao ni do dvocifrenog broja, a oni koji danas odlučuju o tome ko će kositi, a ko će vodu nositi, nemaju ništa slično u opusu i vazdan su drndali jednu te istu ukrštenicu za jednokratnu upotrebu (zato smo valjda tako brzo i zaboravili Milunovića, a zaboravili bismo i onog drugog da svako malo ne podseća auditorijum na svoje intergalaktičke enigmatske uspehe, na 30 000, 5 miliona, 10 milijardi objavljenih radova...  iako bi iz te  nepregledne hrpe teško mogao da probere 2 komada za izložbu). Ali, eto... Rešad se valjda nije na vreme okumio ni sa kim, i sudbina mu je da bude samo najamnik  kod raznoraznih ortaka i šalabajzera. 

Uzgred, lično nemam nameru da sarađujem sa Enigmom, nezavisno od toga ko uređuje, kroji, premotava, preklapa i naklapa. Pre svega, to nije moj nivo, a posle svega, dovoljno sam radio besplatno da bih uopšte pomišljao na povratak u to društvo sumnjivog morala.  Jedina svrha ovog teksta je osvrt na novonastalu situaciju, jer je Enigma - istorijski posmatrano - javno enigmatsko glasilo od nacionalnog značaja.

5 коментара:

Анониман је рекао...

Шта тебе брига ко из "Нове Загонетке" уређује Енигму, то је њихова тезга, могу да поставе за уредника било ког њиховог члана. Ти ниси њихов члан.
Ти боље види како је секретар твога клуба уредник у 6 листова, где ЕК "Кикинда" ради енигматске прилоге, а ти не уређујеш ниједан од тих листова. То ти истражи, а остави ЕК "Нову Загонетку" нека ради шта и како хоће.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Enigmatski prilozi samo su djelić nekih novina. Iz Mladenova osvrta ja sam zapamtio drugi dio zadnje rečenice: ... "jer je Enigma, istorijski posmatrano, javno enigmatsko glasilo od nacionalne važnosti".

Mel Mandraković је рекао...

Ne razumem anonimni komentar. Kakva tezga, kakvih 6 listova?!
Prvo, nisam znao da Enigma pripada Novoj Zagonetki. Taj klub nije ni osnivač, ni izdavač, ali ako je predsednik (za koga inače znamo da je sklon mešetarenju i prisvajanju kolektivne svojine) u međuvremenu otkupio isključiva prava na saradnju, trebalo je obavestiti enigmatsku javnost.

Drugo, Bovan ne uređuje nijedan list. On priprema po jednu ili dve enigmatske strane u lokalnim nedeljnim novinama (u Pobjedi, Kikindskim, Subotičkim, Zrenjaninskim, odskoro i u Novosadskom reporteru), i tu se zaista može govoriti o tezgama jer te enigmatske rubrike nisu ni postojale pre nego što je on ugovorio saradnju. Dakle, on je osnovao EKK, on je sklopio te dogovore i on uređuje, logično. Dovoljno sam realan da mogu da shvatim i prihvatim da bilo koje i bilo kakvo udruženje prevashodno služi osnivaču tj. osnivačima za ostvarenje ličnih interesa, a da su članovi, u principu, uvek publika i neka vrsta podrške. Ja sam, dakle, u EKK - u samo član i nemam ambicije da budem više od toga. Mogu da sarađujem (besplatno ili za smešan honorar, sad nije ni bitno), ali nema potrebe da bilo ko drugi uređuje Bovanove stranice (jer - da nacrtam - da nema Bovana ne bi bilo ni EKK - a, niti bi te saradnje postojale).

Na drugoj strani, ako sarkazam iz prvog pasusa ostavim po strani, Enigma ne može da bude privatna tezga Nove zagonetke. Ne postoji logički osnov za monopolizaciju saradnje jer je taj list oduvek bio otvoren za sve enigmate, i taj momenat ga određuje kao nacionalno enigmatsko glasilo. Nova zagonetka je formirana takoreći onomad, i bez obzira na to što bliska istorija svedoči o hegemonističkim težnjama njenog predsednika, koji je kao prva glava ESS - a sveo srpski enigmatski krug na Beogradski pašaluk, a enigmatske aktivnosti na 10 ćevapa u Mažestiku, dodeljivanje zahvalnica i pohvalnica, i ubiranje harača - nema razloga da ga smatramo vlasnikom Enigme, jer je list preživeo zahvaljujući enigmatama (preciznije: volonterima) IZ SVIH KLUBOVA.

U tekstu sam samo skrenuo pažnju na to da je naistaknutiji saradnik u dugom perodu (od '84 do '92, pa onda od 2002. do danas) bio Rešad. Ne Lazarević, ne Lojanica, ne Paunović, i naročito ne Milunović, koji 20 godina ništa nije ni objavio u Enigmi. Tvrdim da bi bez Rešada taj list odavno bio spušten na nivo najgoreg smeća, poput Eureke ili Milunovićevih pan-šundova. Čak je i nekritični Tošić shvatio da je Rešad najbolji izbor, jer je jedino on imao dovoljno vremena i strpljenja da besplatno ili za 300 dinara bez predaha pravi kvalitetnu enigmatiku, i to u količini koja pokriva veći deo sadržaja.

Pa, zašto onda njemu nije ponuđeno da uređuje enigmatiku u Enigmi? Mogao je da se učlani u Novu zagonetku, nije to neka prepreka. Da nisu vlasnici tezge iz Beogradskog pašaluka smatrali da on to ne bi umeo? Po kojoj logici je Milunović bolje rešenje? Zato što će moći da popuni sadržaj gomilom istih i besmislenih softverskih ukrštenica? Malo on, malo kum, malo njihove kolege po zanatu... pa, još ako je Lazareviću obećan neki bakšiš, harač ili nešto slično - milina božja.

U svakom slučaju, jedino se Rešad, posle Šabana, po logici stvari može dovesti u vezu sa Enigmom. O tome sam pisao. Lično nemam ništa protiv Lojanice, niti protiv njegovih 100 godina, niti mi smeta zaduženje koje je dobio nešto mlađi Paunović, samo mi se gadi ta klanovsko-idiotska degradacija enigmatike koja je na našem terenu ionako dovoljno degradirana da nam je samo falio Milunović da upotpuni kolekciju.

Анониман је рекао...

Mislim da bi reč malicioznost trebalo promeniti u MELicioznost...

Mel Mandraković је рекао...

Sviđa mi se, neću da obrišem. :)

Mada... rekao bih da anonimus ne zna baš tačno značenje prve reči. A možda i zna, ali ne razume. A ako ne razume, ne smeta mi što me smatra zlonamernim. To je samo ilustracija poremećenih vrednosti u našem enigmatskom društvu.
Otkad se bavim enigmatikom, još nikada nisam uradio ništa iz ličnog interesa, a na štetu svih ostalih. A mogao sam, svi "dobronamerni" tako rade.
Vrhunac mojih loših namera je kad bezočnog starca od 100 godina nazovem bezočnim starcem od 100 godina. Ili kad biću s veprovom glavom kažem da je veprova glava. Ili kad govnima kažem da su govna.
Ako pisati i govoriti istinu, ukazivati na nelogičnosti, razbojništva, spletke, prevare i sve druge negativne pojave, a štititi razum i dostojanstvo znači biti maliciozan, taj sam.