09.04.2018.

Biramo kralja

Često govorimo o velikanima ukrštanja i križanja, ponekad i precenjujemo svoje favorite, sećamo se njihovih čudesnih sastava, žalimo za prohujalim vremenima... ali kralja nemamo. Bilo je pokušaja da se naprave liste najboljih, no uvek su se bazirale na afinitetima i preferencijama pojedinaca, pa s obzirom na to da veliki broj enigmata iz regiona prati enigmatske blogove, prilika je (a i vreme) da napravimo presek ukusa, i glasanjem izabaremo 10 najboljih autora XX veka. 

Što veći broj glasača uzme ućešće, to će uobičajene floskule poput: "jedan od najboljih sastavljača" imati veću težinu. Dakle, kad u budućnosti budemo evocirali sećanja na autore ukrštenih reči i križaljaka iz prošlog veka, veću vrednost će imati citiranje rezultata esnafskog glasanja, nego bilo koji pojedinačni sud (ako se pitate čemu to služi, nemojte ni glasati). Na kraju će na ovom blogu biti upriličen mali sastavljački karneval u čast kralja i 9 prvih pratilaca

Glasajte tako što ćete nagraditi poenima 10 svojih favorita (pri čemu će, razume se, 10 pripasti najomiljenijem, 9 malo manje omiljenom... i tako do 1). To možete učiniti samo u komentarima, potpisani imenom i prezimenom (ili poznatim pseudonimom), a ukoliko želite, možete obrazložiti svoj izbor. Glasanje traje 30 dana, do 09. 05. 2018. 

U konkurenciju ulaze svi (vama) poznati autori ukrštenih reči i križaljaka koji su radove objavljivali u ex YU listovima u XX veku. Nije od značaja jesu li potpisali 5 ili 5 000 sastava, već vaše iskreno uverenje da su kao stvaraoci zaslužili da se nađu u top 10. 

7 коментара:

Mel Mandraković је рекао...

Ja ću prvi glasati. Ali, nije ovo lako. Sad vidim da je 10 mesta malo, a ne znam ni kako da ih poređam. U svakom slučaju, moram da vodim računa o hronologiji jer vreme u kome su stvarali daje okvir za procenu šta su stvorili. Recimo, ako je neko napravio pomak tek pošto je sve već bilo poznato, ništa posebno nije uradio.

Mislim da ću 10 poena dati Kurpesu. Skoro svi njegovi radovi (koje sam video) deluju savršeno. A gde je Kurpes, neka ide i Železnik. Dakle, njemu 9 (manje je savršen, to je definitivno). Onda 8 Petroviću, zato što je genijalan i zato što je postavio tj. izmislio standarde koji danas deluju kao da oduvek postoje (istina, zanatski se nikad nije približio savršenstvu, ali ideje su vazda bile iznad radne snage). 7 ću dati... Goloigri. Zato što takav talenat nema paralelu. Onda 6 Aurelu jer je i njegov talenat vrlo autentičan. 5 Dopuđi za zanat izbrušen do maksimuma (premda kod njega nisam detektovao naročitu originalnost), 4 Ferderberu (jer je išao ispred vremena), 3 Besničaninu zato što je najbolji đak, 2 Bizumiću zao što je umetnik (i ovde moram da naglasim da je zanatski jedva prosečan) i 1... ne znam... imam bar 20 imena u konkurenciji za jedinicu. :) Eto, npr. Lipanović.


Dakle, ovako:

10 - Kurpes
9 - Železnik
8 - Petrović
7 - Goloigra
6 - Aurel
5 - Dopuđa
4 - Ferderber
3 - Besničanin
2 - Bizumić
1 - Lipanović.

Rešad Besničanin је рекао...

Naravno da je 10 mesta malo. Zato spisak treba proširiti na 20 (bolje nego na 15) jer bi se tako sprečilo izostavljanje nekog autora koji zaslužuje da bude makar u tih dvadeset. Shodno tome, i poene davati tako: prvome 20 i tako redom. Ako se već bira na nivou "regiona", pa biramo i one koje nisu više s nama onda se sve svodi da je proširenje spiska nužno.
Bilo bi dobro kad bi učešće u ovoj anketi uzelo bar pedesetak relevantnih sastavljača ukrštenica (križaljki) pod uslovom da ne glasaju za sebe, to se valjda podrazumeva. Tako ćemo doći do željenog plasmana.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Valja mi porazmisliti.Prije više od godinu dana pokušao sam načiniti popis jedanaesterice najboljih hrvatskih sastavljača križaljaka i nisam mogao, jer ih po meni ima više.

Mladene, u tvojem popisu samo dvojica imaju manje od 60 godina. Peterica su pokojni, a peterica živi.

Mel Mandraković је рекао...

Dobro, ko želi neka nabroji 20, ali poene može dati samo prvoj deseotorici. :P

Nedjeljko, izbor se odnosi na 20. vek, na period od nekih 70 godina, i normalno je što polovina nije živa.

Анониман је рекао...

10- Jadran Goloigra
9- Novo Zekić
8- Rešad Besničanin
7- Mladen Marković
6- Milan Šaban
5- Sreten Perić
4- Vojin Krsmanović
3- Veljko Dopuđa
2- Tomislav Vukadinović
1- Žarko Đokić

P.S. Prema nekim drugim parametrima, TI MLADENE DEFINITIVNO zaslužuješ 1. mesto (10 poena). Ovde sam se vodio samo činjenicom da su kolege Goloigra, Zekić i Besničanin stariji, te sam njihove ukršetnice najviše rešavao kao mlađi, pa sam i zato napravio ovakav poredak prve četvorice. Inače, poredak bi bio sledeći: 10- MLADEN, 9- Jadran, 8- Novo, 7- Rešad. Ostalo bi bilo isto. Gledajući kvalitet tvojih radova u nekim ranijim brojevima NOVOSTI ENIGME, kada si objavljivao radove dok je sve bilo normalno sa enigmatikom, TVOJI RADOVI su VRHUNSKOM KVALITETA, sa SJAJNIM BELINAMA, RAZNOVRSNOM KOMBINATORIKOM i IZUZETNIM odabirom reči, vodeći računa o svako detalju, a pogotovo u belinama. Šteta što FENIKS ne izlazi kod nas, jer tu se najbolje reprezentuje tvoj TALENAT i UMEĆE sastavljanja. Zato, kada poneki put dobijem FENIKS od rođaka koji žive u Rijeci (dobijem samo ponekad, po nahođenju), istinski uživam u tvojim ukrštenicama. Eto, toliko.
VELIKI POZDRAV!
Ognjen Rajačić, Beograd.

Mel Mandraković је рекао...

Hvala lepo. Ne znam ko ste vi, ali svakako sam polaskan.

Malo je verovatno da će se do isteka roka (svega 2 dana) javiti više od nekoliko glasača, no eto, bar sam pokušao da obavim krunisanje. :)
I usput, podsećam da se izbor odnosi na 20. vek, pa čak i ukoliko neko iskreno veruje da meni (i mojim vršnjacima) pripadaju neki poenčići, ne bi bilo fer da npr. Mihaljević i ja zauzmemo nečija mesta u top 10 jer u prošlom veku nismo delovali (mi smo kraljevi 21. veka :P).

Анониман је рекао...

Znaci kralj je GOLOIGRA 17 bodova.