24. 2. 2023.

Enigmatika na dar

Kao saradnik nekih agencija za prodaju personalizovanih poklona, korisnicima sam pre nekoliko godina ponudio (i) mini-časopis. Do danas sam izradio dosta primeraka (neka ostane tajna koliki je taj broj), i kad razmislim, od svega što sam ikada radio kao enigmata, taj vid (re)kreacije mi je najviše prijao. I još uvek mi prija. 

Moraću da razočaram one koji su pomislili da je izvor mog golemog zadovoljstva mastan honorar - jer takoreći simbolično naplaćujem tih 16 strana. Prosto, nikad nisam korigovao promotivnu cenu jer sam u hodu shvatio da ljudima koji se javljaju dosta znači jedna crvena, pa kako bismo i oni i ja bili na nekakvom dobitku - kad god sam eksperimentalno dizao cenu za tu jednu crvenu, odustajao sam - da naručioci ne bi odustali! Stvar je sa jedne strane zakočila, a sa druge pogurala reklama od usta do usta (a najviše sam radio zahvaljujući takvom epp - u!), što će reći: oni koji zovu već znaju koliko košta.

Klijenti su u većini slučajeva članovi porodice ili prijatelji nekoga ko voli enigmatiku i kome za rođendan ili neku drugu priliku žele da poklone enigmatski časopis sa temama iz njegovog života. Tu, zapravo, nema promašaja: samo je bitno da primalac poklona ima izgrađen pozitivan odnos prema enigmatici, tačnije prema ukrštenim rečima, jer se još nikada nije desilo da traže druge enigmatske forme (iako sam gotovo uvek nudio). Zanimljivo je da ne žele ni klasične, ni bele, bi domino, ni mozaičke - samo skandinavke iliti sadržaj kakav su videli kod prijatelja.

Nažalost, ne mogu da postavim nijedan od tih poklona jer klijentima uvek garantujem diskreciju, ali mogu da vam pokažem jedan specijal od prošle godine, kada su me organizatori dečjeg festivala Teatar na dar angažovali da napravim personalizovani časopis za Branka Kockicu (i za još neke ličnosti). Ne znam baš tačno da li Branko voli enigmatiku, samo mogu da posvedočim mu se poklon dopao i da mu je preda mnom sinula ideja da  umnoži knjižicu i daruje je malim posetiocima svog pozorišta Puž. Ja sam, naravno, dozvolio, no ne znam da li je nešto preduzeo. 

1 коментар:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Vrlo simpatično!