19. 3. 2023.

398 Zmajevih pseudonima


Moj angažman u "Nevenu" i višegodišnje bavljenje likom i delom osnivača ovog lista učinilo me je natprosečnim poznavaocem bibliografije, biografije i ostalih grafija Jovana Jovanovića Zmaja, s akcentom na daštanju. Daštanje, zagonetaštvo ili, modernim jezikom rečeno, enigmatika, kao sektor  njegovog stvaralaštva, najmanje je zanimljiv književnim teoretičarima, ali se ne potcenjuje i citira se kao vid poetsko-edukativne manufakture. Taj sektor je danas, na neki način, poveren meni.

S obzirom na to da ove godine proslavljamo 190. godišnjicu Zmajevog rođenja, uredništvo "Nevena" je donelo odluku da svi ovogodišnji brojevi budu posvećeni osnivaču lista. To za mene, kao urednika i autora Nevenove enigmatike, predstavlja novi izazov jer enigmatske strane poslovično prate sadržaj svakog konkretnog broja tj. rekapituliraju važne podatke o tematskoj ličnosti. Drugim rečima, od mene se ove godine očekuje da koncipiram i realizujem šest enigmatskih kompleta na istu temu. 

Pripremajući građu, tačnije: istražujući Zmajev životopis, stigao sam do poglavlja "pseudonimi" i to me je podstaklo da ovde napišem koju reč. Naime, često se sreće podatak da se Zmaj tokom života potpisivao na više od 300 načina, a neko je navodno prebrojao sve pseudonime i u etar pustio dezinformaciju da ih je bilo tačno 398. Nije tajna da je Zmaj u listovima koje je uređivao izmišljao saradnike, ali je nepoznato koja su imena fantomska, a koja stvarna. Takođe, ne može se znati ni koje je sve pseudonime koristio u brojnim novinama sa kojima je sarađivao, a malo je verovatno da je i sam imao evidenciju. 

Za određene novinske tekstove, prevode i pesme potpisane čudnim imenima se samo može pretpostaviti da ih je on napisao, no treba imati u vidu da su ga darovitiji čitaoci tj. saradnici ponekad vrlo verno oponašali. Razume se, štampani su najuspešniji imitati. Što se njegovih pesama za decu tiče, Pero Zubac je jednom prilikom lupio da je Zmaj iznedrio 470 naslova i ta proizvoljnost je na poverenje ušla u sve moguće biografije. Naravno, realan broj je mnogo, mnogo veći i dovoljno je da čovek prelista samo 1 od 26 godišnjaka "Nevena" (a gde je sve ostalo!) da bi uvideo koliko je taj podatak apsurdan. U zbirkama su, jašta, objavljivani samo odabrani radovi i možebiti da ih tamo ima svega 470. 

Elem, svima je poznato da je Zmaj pseudonim, a prema popularnom mitu nastao je spontano, kada je pesnik datirao neki svoj ćirilični  rukopis sa: 3. maj. U stvari, Antonije Hadžić je još 1882. godine u pogovoru "Pevanije" objasnio da je Jovanović nadimak dobio po listu "Zmaj" koji je pokrenuo 1864. godine u Pešti, a da je docnije "i sam primio taj prirok i počeo tako da se piše i potpisuje". Po svoj prilici, list "Zmaj" je nazvan po 3. maju, ali ne slučajno, već u formi aluzije na Majsku skupštinu 1848. godine i početak borbe za otcepljenje Vojvodine od Austrijskog carstva.

Kasnije je rado koristio i kalambure ZMAJOVAN i ZMAJOVA, ali kad govorimo o pseudonimima, zanimljiviji su oni kojima je sakrivao identitet. A upravo tako je i počela njegova književna karijera: ispod prvih pesama se neskromno potpisivao kao OSIJAN, što je očigledna identifikacija sa mitskim škotskim bardom, iako je skromni Čika Jova kasnije tvrdio da je to bila samo varijacija prideva "obasjan". "Devesilje" je ispevao kao Srbin muhamedanac ALIVERIĆ TUZLAK

Za našu enigmatiku je neobično značajan pseudonim AĆI (i pored najbolje volje, nisam mogao da uđem u trag vrednom troslovu), a iz enigmatske štampe je poznat i Zmajev potpis DIKSIT. Biografi beleže da se potpisivao i kao UJA BLAŽ

U "Nevenu" se sreću svakojake skraćenice, šifre i imena, a tek ponešto od toga sasvim očigledno pripada Zmaju: J. ili BRACA JOVA. Ali, zašto kriti, on je zacelo bio i: BRACA MITA, BRACA BRANKO, BRACA ĐOKA, BRACA SVETOMIR, ČIKA ĐURA, ĐOKA BRAŠOVAN, MILORAD, OZREN, RADOJICA, DUŠANKO, NAUM (...), a onda i: OĆ, OR, AR AR, M-TIN, M-ĆA itd. itd.

Uzgred, prijatelji su Zmaja zvali KIŠ-JANOŠ, po dedi Jovanu.  

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Prikupi sve Zmajove pseudonime i eto knjige. Kreni!

Mandrak је рекао...

Ih, ako bih pisao knjigu o Zmaju, postoji na desetine inspirativnijih tema. Ali, zasad nemam ambicije da se na taj način oglašavam.

Inače, ni dok je pesnik bio živ niko nije mogao da otrebi njegove pseudonime od imena saradnika. Tako u predgovoru zbirke "Čika Jova srpskoj deci" (1899) Milan Šević piše: "Pesme iz Nevena imale su, osim Zmajevih, još i mnoge druge potpise. Pesnika su na razne potpise navodile uspomene na prijatelje /tako se ispod mnogih lepih pesama nalazi potpis pokojnog mu prijatelja Đoke Stojanovića/, kao i drugi, većinom redakcioni razlozi. Naročita je pažnja bila potrebna da se odvoje pesme Zmajeve od pesama njegovih priložnika, jedno što su mnogi i veoma raznoliki potpisi otežavali taj rad, drugo pak zato što je Zmaj pesme svojih priložnika vrlo često toliko doterivao, štaviše i sasvim prerađivao, da tu nije ostalo ničega njihova sem potpisa."