1. 6. 2018.

Kviz (13): Pismestrović (ex yu estrada, RTV revija)


9 коментара:

IlijaO је рекао...

7.HARIS DŽINOVIĆ
8.LEPA BRENA
9.DANIJEL POPOVIĆ
10.MARINA PERAZIĆ
11.ZANA NIMANI
13.HALID BEŠLIĆ
16.SLAĐANA MILOŠEVIĆ
18.LEO MARTIN
21.OLIVER MANDIĆ
24.TOMA ZDRAVKOVIĆ

IlijaO је рекао...

Nadalje mislim da su:
19. VERA IVKOVIĆ
20.DORIS DRAGOVIĆ
22.DRAGANA MIRKOVIĆ
23. CECA RAŽNATOVIĆ

Mandrak је рекао...

Ispravno.

Od identifikovanih, najzanimljivija je ova pod 23, 16-ogodišnja devojčica kojoj su tek porasle sise (a čim su joj porasle, počela je da ih pokazuje, što ilustracija verno dočarava). Na travnjaku sedi njen tadašnji dečko, Zvezdin fudbaler Vladan Lukić.

Valja prepoznati još 10 komada: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 14, 15 i 17.

Mislim da je najveća enigma ova pod 6. Malo ko je pamti u ovom izdanju, jer je tek sredinom osamdesetih dospela u žižu. I inače, ta karikatura ima mali feler: valjda je autor koristio sliku sa horizontalnim flipom, pa iako gospođa zaista ima taj mali facijalis, diže joj je se druga strana gornje usne. Kad vratimo sliku u normalu, mnogo više liči (ali je nisam okrenuo jer je ovako objavljena).

I treba reći da dama pod 17 ne pripada "šarenoj" estradi. Ona je operska pevačica.

Rešad Besničanin је рекао...

1.ALEN ISLAMOVIĆ
2.ANA BEKUTA
3.ŽELJKO BEBEK
4.BEBI DOL
5.BORIS NOVKOVIĆ
12.DINO MERLIN
14.EKSTRA NENA
15.ZDRAVKO ČOLIĆ
17.RADMILA BAKOČEVIĆ

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Није ли под 6 Весна Змијанац?

Mandrak је рекао...

Dabome, sad su svi identifikovani.

Uzgred, problem sa Vesnom Zmijanac je verovatno nastao zato što se u novinama često pojavljuju "flipnute" fotografije, pa osobe koje imaju izrazito asimetričnu facu izgledaju potpuno drugačije (interesantno je da se tako vidimo u ogledalu!). I kad karikaturista izabere baš takav fotos (a Petar je obično koristio slike iz TV revije), i pri tom ne poznaje dobro osobu koju crta, ne ispadne baš najbolje.

Petar, inače, retko greši, ali i to se dešavalo. Po mom mišljenju, najbolje, tj. najskuplje karikature je uradio u periodu 72 - 84 (neke su bukvalno remek-dela).

Mandrak је рекао...

I još nešto: možda niste znali da je Liz Tejlor jedna od retkih poznatih osoba koja je imala potpuno simetričnu facu u mladosti.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Očigledno kasnim. Morao sam zalijevati vrt.

Mandrak је рекао...

Onda požuri, sledi kviz br. 14: kubističke karikature iz ateljea jednog sjajnog umetnika koje se zove Dejvid Kouls (eng. David Cowles). Za prepoznavanje tih ličnosti treba imati dosta apstrakcije i smisla za sintezu, pored oštrog oka.