29. 3. 2013.

Nagrađena skandinavka

Skandinavka koju danas predstavljam je objavljena u "Enigmi" br. 1860 (31. 03. 1992. godine), kao prvonagrađeni rad na konkursu "Minos - borba za kvalitet". Autor je Rešad Besničanin.

Sastav na prvi pogled ne deluje spektakularno: vidimo solidnu belinu u centru i 2 - 3 crna polja koja su teoretski u višku. Danas se radovi tog tipa relativno često sreću, ali autor kaže da je i kvadrat 7 x 7 nekada bio raritet. Naravno, ne radi se o bilo kakvom kvadratu - već o vrlo zanimljivoj i rešivoj kombinaciji, koja sadrži nesvakidašnje suglasničke i samoglasničke parove, lepe sintagme (grupna terapija, modna revija) i 3 notorne ličnosti dugih imena i prezimena. Uz to, očigledno je da sporedni delovi skandinavke nisu tek otaljani, a kao navredniji pojam iz ćoška izdvajam "začarani krug".

Besničanin je na istom konkursu osvojio i II nagradu (i to više puta), što navodi na zaključak da je još pre 20 godina dostigao svoj zenit. Ipak, radovi koje ja smatram njegovim pravim remek - delima su nastali kasnije, a predstaviću ih u nekim narednim postovima.

Pdf skinite OVDE.

2 коментара:

Unknown је рекао...

Odličan sastav. Majstor je majstor!

Rešad Besničanin је рекао...

Hvala najboljem i najbržem rešavaču rebusa kojeg znam i najboljem autoru rebusa iz Crne Gore!