15. 4. 2013.

Skandi Eureka

Skandinavka koju predstavljam nije specifična po grandioznosti, izbrušenosti ili teško dostižnoj kombinaciji - već po stilu, koji njenog tvorca Ratka Stojkovića izdvaja iz mase prosečnih enigmata, sklonih šablonskom radu. Naime, pamtim da sam se pre 15 i više godina neobično radovao kada između korektnih, ali ne i izuzetnih sastava koje su potpisivali drugi autori nabasam na Stojkovićev potpis (ili pseudonim Storat), jer mi je to obećavalo nesvakidašnju zabavu. Bilo je nečeg "magičnog" u tim likovima bez standardnih četvrtastih belina, nečeg spontanog, neobaveznog i simpatičnog, i činilo se da je u te mreže utkano mnogo više "ličnih" momenata nego što je to običaj. Pošto je ovde dobrodošao svaki rad koji ima "dušu", želim da "ugostim" i jedan naizgled prosečan sastav.

Stojkovićev stil ima dva bitna obeležja: igra počinje sa 3, ređe 4 dugačke reči, koje najčešće po "logici slaganja" nisu kompatibilne. Naime, ako je prva reč početne kombinacije npr. "paročistač", očekivalo bi se da se ispod nje nađe neki "enigmatizam" sa ulevo pomerenom suglasničkom grupom (analistika, Ana Pavlova), reč koja prelom pomera udesno (operaterka) ili pojam sa samoglasničnom grupom na istoj poziciji (antropoidi). Međutim, ovaj autor neretko slaže reči ne poštujući principe, što proizvodi neočekivane prelome (npr. paročistač - rekreiranje), a zatim se trudi da što visprenije proširi kombinaciju. Iz toga proističe drugo bitno obeležje njegovog stila: prisustvo manje korišćenih, ali i te kako popularnih reči (uvek uz nekoliko sasvim nepoznatih, ali ne i nerešivih). 

Skandinavka koju sam odabrao ne ilustruje baš najbolje opisana obeležja, budući da je autor u njoj vrlo svedeno koristio "nelogično slaganje", ali je neosporno interesantna i veoma originalna. Objavljena je u Mini Eureci br. 506.

Pdf za rešavanje OVDE.

4 коментара:

Анониман је рекао...

???

Mandrak је рекао...

Ne razumem komentar.

Анониман је рекао...

A ja ne razumem po čemu je ova skandinavka zaslužila da se nađe na ovom mestu kad je u svemu ispodprosečna!

Анониман је рекао...

Preko veze. ;) Hteo sam da pruzim podrsku mladom i perspektivnom kolegi i da ubedim milionsku publiku ovog velelepnog bloga u njegov kvalitet... ali mi se ocigledno ne da. :/

Sad ozbiljno: cini mi se da sam u postu vrlo razgovetno obrazlozio zbog cega cak i sasvim prosecni radovi mogu da budu "magicni" (bar meni, a to je nuzan i dovoljan uslov da se nesto pojavi na blogu :) ).

Mandrakovic (ne mogu da se ulogujem sa telefona, a do daljnjeg sam bez racunara, pa koristim priliku da obavestim posetioce bloga da zastoj nije nastao mojom voljom, vec dejstvom "vise sile").