11. 4. 2013.

Klasična ukrštenica stara pola veka

Simetrična klasična ukrštenica koju danas predstavljam je pravi, pravcati delikates, i to iz najmanje tri razloga: 1) stara je bezmalo pola veka, 2) školski je primer enigmatskog uspeha bez megalomanskih pretenzija i 3) njen autor je jedan od najpopularnijih i najinventivnijih jugoslovenskih enigmata - Stanislav Železnik (1921 - 1990).

Objavljena je u "Džepnoj križaljci" 1964. godine, i pored toga što na lep način oslikava Železnikov stil, jednako dobro ilustruje i enigmatske prilike toga doba. Iako se ne radi o "takmičarskom" sastavu, koji oduzima dah svojom maštovitošću ili kombinatorikom, nemoguće je ne primetiti pomnost sa kojom je autor birao reči, kao i izvesnu nonšalantnost, iza koje se zapravo krije vrlo ozbiljan pristup materiji.

Ovaj lik je, u principu, lako popuniti: s obzirom na izbalansiranost crnih polja, kao i njihov broj - verovatno  bi i neenigmata, uz malo truda, mogao da sastavi korektnu ukrštenicu. Međutim, Železnik je pronalazio način da i takve likove učini vrednim pažnje, da ih "humanizuje" brigom o rešavaču, željom da ga ne uvredi banalnim i nebitnim pojmovima, i da besprekornom rešivošću, koja jednako pogoduje akademiku i pekaru, zaokruži svoju misiju. Sklad kojim se odlikuju njegove kombinacije je i danas teško dostižan, pa pošto raspolažem nekim brojevima "Vjesnikovog kviza", u jednom od narednih postova ću prikazati ambiciozniji sastav ovog autora, kako bi svi njegovi kvaliteti postali očigledniji.




 Pdf OVDE.


4 коментара:

Unknown је рекао...

Stari majstor Stanislav! Kad god ugledam neku njegovu ukrštenicu prelistavajući stare časopise, osjetim plimu poštovanja i divljenja prema djelu ovog enigmatskog velikana!

Анониман је рекао...

Treba prikazati rešene ukrštenice, da bi oni koji nemaju štampač mogli lakše da učestvuju u komentarima, a u pdf ostaviti je nerešenu, pa ko želi može je snimiti, odštampati i rešavati. Mislim da bi tada bilo više enigmata koji bi učestvovali u diskusiji. Inače blog je dobar, samo jedna primedba: trebalo bi skloniti podlogu u obliku ukrštenih reči, jer je jako teško čitati blog sa mobilnih telefona.

Анониман је рекао...

Prethodni komentar nije moj ali ga rado "potpisujem". Koncept bloga je izvrstan, bilo bi lijepo da oni koji posjeduju stare komplete ponude i nekakav svoj izbor radova i, naravno, obrazlozenje.
Zeleznika bismo se svi trebali sjetiti kad nam se (iz nashih prenatrpanih glava ili baza podataka) namece nekakva nepoznata ili nategnuta rijec da poveca nashu toliko zeljenu bjelinu. Izbor je bjelina ili cistoca, on nije imao dilemma.
Hajro

Mandrak је рекао...

Evo, sve sam uradio kako ste predložili: promenjena je pozadina, tu su rešenja, pdf ostaje samo za one koji žele da rešavaju... ;)
Ako smislite i neku muzičku želju - slobodno recite. Tu sam. :)