5. 9. 2017.

Ikona bez A

Da li se i vama pri sastavljanju često nameće četvoroslov IKON? Ako je odgovor potvrdan, a nemate kvalitetan opis - na pravom ste mestu. 

U jednoj križaljci Pere Galogaže (Feniks 556), ovaj pojam je opisan kao: časopis (godišnjak) u izdanju riječkog Centra za ikonografske studije. Kao autor koji godinama izbegava taj niz, obradovao sam se što ću bez zadrške moći da ga koristim u križaljkotvorstvu, ali deo problema je ostao nerešen - jer časopis Ikon verovatno nije poznat van Hrvatske.

Onda sam se setio svog rukom pisanog enigmatskog rečnika iz srednjoškolskih dana. Tu sam beležio zgodne pojmove iz rešenih ukrštenica, najčešće uz reference (ime autora, naziv i redni broj časopisa), i mada sam kasnije prekucao dobar deo sadržaja, neki pojmovi su ostali zarobljeni između korica. Kao kroz maglu sam zapamtio da je IKON jedan od njih. 

Dakle, u mom starom rečniku piše: IKON - estetska figura (Bovan, Huper 146). Međutim, nikada nisam sreo tu reč u nekoj drugoj ukrštenici, nisam je video u kakvom rečniku na glasu i nije mi poznata iz teorije književnosti, te sam je izostavio pri prekucavanju s uverenjem da je pogrešno notirana (a, razume se, taj broj Hupera mi više nije bio dostupan).  

I, gle: u Rječniku stilskih figura Krešimira Bagića (knjigu možete preuzeti OVDE), na strani 146 piše sledeće: IKON je vrsta hipotipoze (bogat, precizan i kompleksan opis koji živo predočava scenu, predmet ili osobu), i označava precizan opis nekog fizičkog predmeta. Na strani 259 spominje se u drugom značenju (bližem onom iz Bovanovog arsenala), kao jedan od grčkih naziva za figuru reči (trop) koja se zove poredba/poređenje (grč. Eiκov). 

Iva Ikon
No, to nije sve: jedna neobična dama iz sveta muzike, gospel pevačica i pijanistkinja rođena u Beogradu kao Iva Cojić, gradi karijeru pod pseudonimom IVA IKON. Nastupa širom sveta, od Njujorka do Ljubljane, prošle godine je gostovala na Džibonijevom koncertu, i redovna je učesnica festivala umetničke muzike u Srbiji i regionu. Izuzetna umetnica koja, bez sumnje, zaslužuje enigmatsku pažnju (za početak: izvolite, osvežite svoje magične kvadrate 7 x 7). 

Uzgred, broj mogućih završetaka četvoroslovnog niza IKO_ nije veliki: IKOM se u križaljkama obično opisuje kao hrvatska kovnica, a u ukrštenicama kao grad u Nigeriji; IKOS - crkvena pesma, deo akatista, i Rože IKOR (fr. Roger Ikor) - francuski književnik (kod Reljića: Žan Ikor, grafija nepoznata, nepotvrđeno).

2 коментара:

Branko је рекао...

Postoji i model auta FORD IKON!

Mandrak је рекао...

Hvala na dopuni, Branko.