23. 11. 2017.

Kviz (10): A loviti miševe niko nije znao

1. Kako se zove slavni animirani mačor, rođen 1940. godine u studiju Hana-Barbera? (3)

2. U komediji Klajva Donera "Šta ima novo, mačkice?" (1965), jednu od glavnih uloga odigrala je slavna švajcarska glumica (na slici levo). Privatno je ljubiteljka mačaka, i zove se... (6, 6; izvorno: 6, 7)

3. Kao većina književnika, filozofa i čudaka, i čuveni francuski egzistencijalista (na slici desno) bio je mačkoljubac. Njegov omiljeni crno-beli mačor zvao se Ništa (eng. Nothing), a on je... (3-3, 5; izvorno: 4-4, 6)

4. Jedna od najpoznatijih mačaka na svetu živi u Nju Džerziju, ima 13 godina, i već dugo svira klavir! Njeni vlasnici su muzičari, ali je navodno sama otkrila instrument i njegove mogućnosti, i najradije muzicira kada je sama u sobi. U londonskom Tajmsu, njen muzički izraz je opisan kao "nešto između Filipa Glasa i slobodnog džeza". Dobila je ime po meksičkoj slikarki i književnici Leonori Karington, i odaziva se na... (4)

5. Domaća mačka duge bele (ređe obojene) dlake i prefinjenog temperamenta, koja je u Evropu stigla iz Turske u XVII veku, krštena je po turskoj prestonici... (6)  

6. Beli mačak Broja 1, člana grupe TNT (u stripu Alan Ford), zove se... (5)

7. Pre 3000 godina, mačke su u ovoj staroj civilizaciji postale popularnije nego ikada ranije. Smatrane su svetim životinjama, negovane i mumificirane, a obožavanje je dostiglo vrhunac u liku boginje-mačke Bast (ili Bastet). Reč je o državi... (6)


8. Šašavi animirani crno-beli mačor koji frflja, neumorno vija Brzog Gonzalesa i lukavu ptičicu Tviti, nosi ime... (9)

9. Nikola Tesla je u detinjstvu imao crnog mačora kojeg je obožavao. Mačor je nehotično učestvovao u njegovom prvom eksperimentu, i probudio radoznalom trogodišnjaku interesovanje za elektricitet ("Pomazio sam svog mačka, i dogodilo se čudo: moja ruka je izazvala pregršt varnica, a iznad mačkovih leđa se pojavilo polje svetlosti"). Opisivao ga je kao najčudesnijeg predstavnika mačjeg roda, premda je imao sasvim prizemno ime... (5)

10. Kratkodlaka mačka za koju se veruje da je prva pripitomljena, stigla je na stari kontinent iz Etiopije tek u 19. veku, i nazvana u skladu sa tim, ali je kasnije utvrđeno da potiče iz Azije. Ipak, i dalje je zovemo... (9, 5)

_____________________________________________________________________

Ako tačno odgovorite na svih 10 pitanja, početna slova odgovora, čitana redom, daju naslov poznatog dečjeg bisera Duška Radovića, o usamljenoj gospođi Klari i njenim mačkama (5, 5). 

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

1. TOM
2. URSULA ANDRESS
3. JEAN-PAUL SARTRE (ŽAN-POL SARTR)
6. PRUDY
7. EGIPAT
8. SYLVESTER
10. ABESINSKA MAČKA

Konačna odgonetka: TUŽNA PESMA

Mandrak је рекао...

Ispravno, ali nepotpuno.

Nedostaju odgovori na pitanja 4, 5 i 9.

Mačka-pijanistkinja se zove kao književnica Efron (što se iz pitanja može naslutiti, budući da je nazvana po Leonori).

Odgovor na 5. pitanje svi enigmati znaju: staro ime Ankare.

A 9. svako mora znati, to je podatak iz najopštije svetske kulture.

Marko Mihaljević је рекао...

Nora
Angora
a treće nemam pojma ?

Mandrak је рекао...

Zvao se prosto MAČAK. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

NIkako se nisam mogao sjetiti Angore.