7. 8. 2015.

Folk enigmatika (1): Ajazin

Bez obzira na to kakav je moj privatni stav prema novokomponovanoj narodnoj muzici, činjenica je da se u toj sferi masovne kulture krije pregršt zgodnih nizova slova, odnosno pojmova koji su i te kako upotrebljivi u enigmatici. Da li ćemo ih upotrebiti pre svega zavisi od lista u kojem se rad publikuje (recimo, ako bi u NIN - u postojala ukrštenica, a trenutno ne postoji, ne bi bilo baš najprimerenije suočiti rešavača sa opisom: "pesma Lepe Brene" ili - ne daj bože - "hit Ace Lukasa"), a onda i od popularnosti same pesme i njenog izvođača. To, u principu, znači da u ovećoj (i sve većoj) grupi narodnih pevača ima i kusih, i repatih, i vrednih, i bezvrednih, ali je za jednog enigmatskog autora najbitniji njihov rejting, bez obzira na eventualnu averziju, i stoga se prema nazivima njihovih pesama valja ponašati kao i prema svim drugim pojmovima iz pop-kulture (meni se, recimo, uopšte ne dopada film "Mali svet" Miloša Radovića, a kao enigmata ne izbegavam taj pojam).

Ako napravimo hronološku klasifikaciju domaćih novokomponovanih izvođača prema popularnosti, velikih zvezda ima svega desetak (uključujući i izvođače koji više ne nastupaju), u tzv. "zlatnoj sredini" ih je nešto više, a u grupi "malo do srednje popularni" najviše. Kad se tome doda i invazija šund-pevača, koja je započela još početkom devedesetih, a nije prestala do danas, čini se da je vrlo teško ispravno proceniti za koga ima mesta u ukrštenim rečima, a za koga ne. Tih šund-pevača, koji se često označavaju kao narodnjaci, folkeri, turbo-folkeri ili u novije vreme pop-folkeri (a zapravo nemaju žanr jer nemaju ni talenat koji bi mogao žanrovski da ih odredi), ima u svim navedenim kategorijama, što znači da ih ima i među tzv. velikim zvezdama. Međutim, iako ja o npr. Seki Aleksić mislim sve najgore, ne mogu da ignorišem njenu slavu, te ako pravim ukrštenicu za novine koje po mojoj proceni čita (i) njena publika, bez ikakvih emocija ću citirati neki njen hit (ili "hit", svejedno), za koji sam - hteo ili ne - saznao trudeći se da ispratim aktuelnosti.

Hitovi novokomponovanih umetnika (to je prejaka reč, tačno), u stvari, vrlo često imaju nazive koji pre pomažu meni kao sastavljaču, nego što povlađuju ukusu određene rešavačke grupe, mada iz njihove perspektive to verovatno izgleda drugačije. Ja niti imam stav prema vokalnom stvaralaštvu Ace Pejovića, niti nameravam da ga formiram, ali sam kao gledalac televizije, čitalac novina i korisnik interneta morao da primetim njegovu zastupljenost u medijima, pa čim sam otkrio da njegova diskografija sadrži i naslov IDI, bez dileme sam uvrstio taj opis u svoj enigmatski instrumentarijum. Da li će ijedan rešavač pri susretu sa tim opisom pomisliti da gospodinu Pejoviću nije mesto u ukrštenici? Neće, naravno, a isto važi i za sve njegove poznate kolege, bili šundaći ili umetnici, talentovani ili netalentovani, ozbiljni ili neozbiljni itd.

U ovom postu želim da ukažem na neke pesme iz novokomponovanog kazana koje su krštene baš po našoj meri, a njihovi izvođači su etablirane folk indivudue. Među tim pesmama ima i hitova, ali taj momenat nije posebno značajan, jer je za enigmatsku eksploataciju daleko bitniji renome samog pevača. Ako je pevač hit, onda je i njegova numera B6 iz 1974. sasvim prihvatljiva, a ako za izvođača malo ko zna - ni pesmi A1 iz 2015. nije mesto u enigmatskom radu.

Iz kilometarske diskografije Lepe Lukić se izdvajaju: ZORANE, RECI MILE, KUĆA STARA, NEKA ODE, JA VOLIM. Predrag Živković Tozovac, redovno prekrštavan u Dragana, svojevremeno je snimio romsku pesmu interesantnog naziva TE MERAV (znači: da umrem), kao i numeru SAMA SI, a sličan naslov se sreće i u opusu Silvane Armenulić: SAMA SAM. Prvi srpski folk-soul šansonjer, Toma Zdravković je, ako niste znali, u svoje vreme snimio singlicu sa dansko-italijanskom glumicom KITI SVON (poengleženo: Kitty Swan, rođ. 1943), koju su svi na svetu odavno zaboravili - osim srpskih enigmata! Naime, ona je 1971. godine posetila Jugoslaviju u potrazi za lekom od opekotina koje je zadobila na snimanju filma o Tarzanu, pa je an pasan sa našim Tomom otpevala labudovu pesmu IMA DANA - jer se njena karijera iste godine sasvim ugasila. Na listi Zdravkovićevih pesama, najatraktivniji su naslovi: ESIĐERATA (prvi singl iz 1964!), IDI ZAUVEK, NADO NADO, DETE ULICE, DA L' IMA NEKO, RASTAJEMO SE, LUDI TOMI, FATIMA, ZELENA REKA ili RASTANAK, PLAKALA JE...

Šaban Šaulić nudi pregršt zgodnih naslova: SINE, ANKA, SANELA, MARO DUŠO, MOJA MALENA, DANIMA TE ČEKAM, STARI KOČIJAŠ, MA KO SI TI, DA JE TU, MOJA NEVERO, ONA VOLI ŽIVOT, OD RAKIJE ČAJ, DVE DUŠE, KO JE TAJ, ENO ENO, ŽAL, a ako neko želi da osveži opis za uobičajeni tročlani pojam OMER I MERIMA, evo predloga, jer se tako zove i jedna pesma ovog folk pevača. Miroslav Ilić je u enigmatskom smislu zanimljiv kao izvođač pesama: OVA NOĆ, TEBI, ŠUMADIJO, IZABERI MENE, DALEKO SI SADA, NE PITAJ, MARO MARO, IDE ŽIVOT, ETO MENE, MANI ME GODINA, RESKIRAM, a pored toga što je AMERIKA, AMERIKA film Elije Kazana, i jedna poznata Ilićeva pesma nosi isti naziv.

Kao pevač romskog ansambla SAR E ROMA, Haris Džinović je snimio pesme: KE ME MERAV, O DEVES, KIKO KIKO, O'ĐILA, a iz kasnijeg perioda se izdvajaju: PUSTI ME, ODLAZI NESTAJE i RANO JE ZA TUGU (u obradi Aleksandre i Kristine Kovač, tada dueta K 2, samo RANO JE). Kad smo već kod Roma, odnosno kod onih koji to nisu, a vole romsku muziku, svi putevi vode do Dragana Kojića Kebe, koji u repertoaru ima pesmu KAMERAV, a hit istog naziva je svojevremno izvodio i Ljubiša Stojanović Luis. U Kebinoj pesmarici se još nalaze: DVA JARANA (prva pesma iz 1976!), TE NOĆI, RUŽO, OSTAVI ME, MANI ME SE, FER UBICA, ONA TO ZNA, a posebno su upotrebljiva dva naslova: pridev UMORAN i troslovni dativ OCU

Usnija Redžepova (na prvim singlicama: Usnija Jašarova) se proslavila kao propagatorka orijentalnog melosa, a pored njenog prvog hita DŽULO, DŽULO (ili ĐULO, ĐULO, šta god to značilo), treba spomenuti pesme: OSMAN AGA, ORO SE VIJE, IRFANE, VERO NEVERO i izuzetno zgodan šestoslov AJAZIN (valjda je reč o nekakvom imenu). Prva ženska folk zvezda posle Lepe Lukić, Zorica Brunclik, čije stvalaštvo pokriva sferu tradicionala, zatim tipičnog šunda, a kasnije i pristojne novokomponovane muzike by Kemiš, enigmatici poklanja naslove: A TEBE NEMA, RADOSTI MOJA, NANO MOJA NANO, KADA BI ME PITALI, SANJALA SAM, UTEŠI ME, DA LI DA LI, KAŠIKICA, DA SI MOJ, BIBIJE, OVO JE NOĆ, a za spašavanje enigmatskih ćoškova je naročito podesan šestoslov TI, TI, TI. Odmah posle Brunclikove, na scenu je stupila Senada iz Modriče, poznatija kao Nada Topčagić, a iz njenog opusa valja izdvojiti naslove: DEDINA BESEDA, LEPA SEKA, MOJA REKA, NEMA GA, MALI GOSPODIN, MAJKO MOJA, JUTRO JE, TO TO TO JE TO, a nije za bacanje ni četvoroslov IBRO

Snežana Đurišić, koja je prvi singl snimila kao devetogodišnjakinja, ima nekoliko pesama koje se mogu citirati u ukrštenim rečima: STARI BABO, IZNENADI ME, TRI BUNARA, LELE LELE; NE NE, DA MI JE. Stare stvari su valjda nekad bile vrlo inspirativne za folk-obradu, pa i Đurišićkina koleginica Gordana Stojićević, koja je bila tek nešto starija kad je debitovala, ima u opusu STARI BUNAR, kao i PITA NANA, MILE DELIJO i vlašku pesmu sa čudnom suglasničkom grupom: MNDRA MJA (trebalo bi da znači: lepotice moja). Pored evergrina SVILEN KONAC, Gordana Lazarević je darivala enigmatici lepu sintagmu TRAVA ZELENA, kao i MARA MARA MARAMICA, MLADA SAM, MALA ŽENA i okrnjeni naslov Matije Bećkovića ĆERAĆEMO SE.

2 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Poučan i nadasve koristan post! Da dodam ovom spisku i dve pesme koje su mi prve pale na pamet: BOLI STARA LjUBAV (Seka Aleksić) i REKORD SAM OBORILA (Goga Sekulić). U ovoj drugoj je učauren gradić SAMOBOR!

Mandrak је рекао...

Da, da... Ta prva pesma će po planu biti spomenuta u četvrtom nastavku. :) Ovde sam pisao o narodnjacima koji su se pojavili šezdesetih i sedamdesetih (izostavio sam Cuneta Gojkovića da ga ne bih svrstao u pogrešnu, da ne kažem nižu grupu... on je pevač svih žanrova). U narednom postu sa ovom oznakom bi trebalo da obradim Brenu i kompaniju iz osamdesetih, pa će onda valjda na red doći Džej (Džeki 'ladno ima pesmu koja se zove OP!), Rođa, Nino, Marina Živković (recimo, žena ima pesmu OSTAVI) i ti takvi iz devedesetih, a tek tada stižu folk-jahači apokalipse iz novog milenijuma. Seka, btw, ima dva naslova koja rabim: ASPIRIN (ne volim apotekarske opisе) i ALE ALE (naslov je ostao u senci sitkoma ALO ALO i pesme izvesnog Seje Kalača ALA ALA, a jednako je upotrebljiv).