16. 8. 2015.

Komplet šestica

Na ovom blogu s vremena na vreme možete da vidite neobične i retke enigmatske kreacije iz moje radionice. Ko velim, možda nekoga i zanima šta je iznedrilo moje nastojanje da osvojim kakvu novu enigmatsku teritoriju, pa iako je vreme pokazalo da od svega toga nema selameta, iliti da najviše što mogu da postignem kao autor jeste da uveselim pojedine čitaoce bloga (a i da najedim one druge), još uvek me na mahove spopada želja za napretkom i stvaranjem. 

Predstavljam ukrštenicu čiji je lajtmotiv naša višedecenijska opterećenost belinom 6 x 6. Mnogo puta smo govorili o toj pojavi - ali nismo često spominjali mogućnosti kreativne razrade te ideje u cilju formiranja novih modela. Recimo, poznat model je učaurivanje u kvadratu 6 x 6, znamo i za gomilanje tematskih pojmova, pojedini autori su objavljivali ukrštenice sa većim brojem belina u susedstvu, neki su umeli da izvuku drugu belinu po dijagonali iz prve (...), a postoji još mnogo derivata ideje 6 x 6 koji su teoretski mogući, a nisu korišćeni u našoj enigmatici. Jedan od njih je pred vama.

Istina, nije nemoguće da je bilo sličnih poduhvata u jugoslovenskoj enigmatici. Zagonetke sa spojenim kvadratima su uobičajena građa enigmatskih časopisa, no nikada nisam video ukrštenicu sličnu ovoj (verovatnija je pretpostavka o eksploataciji kvadrata 5 x 5). Ideju je, u stvari, vrlo teško realizovati, pa čak i ukoliko je nekada nekome pala na pamet, možebiti da je brzo odustao. 

Ključni problem je noseća konstrukcija koju čini 8 pojmova od po 14 ili više slova. Prva četiri je, naravno, lako pronaći, peti i šesti se već teže uglavljuju u kombinaciju, sedmi na jedvite jade, a osmi tek uz pomoć naklonosti zvezda ili nekog drugog kosmičkog faktora. Posao bi mogao biti nešto lakši ako bi se autor opredelio za sasvim jednostavne, monotone pojmove, ali bi to u sadržinskom smislu prilično umanjilo kvalitet i vrednost samog rada, te sam ja, kao i u životu, bez ikakvog praktičnog interesa odlučio da od dva zla srdačno prigrlim veće. 

Uzgred, u jednom momentu sam poverovao da bi se princip mogao upotrebiti u radu za konkurs povodom manifestacije "Dani ludaje", budući da deo mreže ispod slike ima dimenzije 14 x 14. To bi, bez sumnje, izgledalo vrlo lepo i zanimljivo, ali je nesreća u tome što je faktički nemoguće napraviti pristojan rad tog tipa (bez konstruisanja i manje poznatih pojmova). 

Elem, dok se bori sa tim dugačkim pojmovima, autor sve vreme mora da vodi računa i o komplementarnosti parnih krakova, jer nakon postavljanja temelja - valja izgraditi svih 5 kućica. Ako se temelj dobro postavi, gradnja postaje lakši deo projekta, ali da bismo uopšte došli dotle - izgleda da je neophodno malo "majstorisati". U ovom slučaju, dva pojma su iskonstruisana, no kao što je nekom sličnom zgodom i ranije rečeno, važno je da se radi o mogućim i logičnim sintagmama ili frazama, koje se pride upotrebljavaju u svakodnevnom životu (a nisu u rangu sa "podići poklopac" ili "brati jagode"). 

Iako se zadatak na prvi pogled možda čini lakšim od nekih ranije obavljenih, mogu da posvedočim da nije tako. Samim tim što je rezultat daleko slabiji od željenog, imam pouzdan reper za procenjivanje težine, te nalazim da je ovo jedna od najkomplikovanijih autorskih akcija koje sam u životu sproveo (razume se, ova procena sadrži veliki postotak subjektivnosti, što znači da bi neki spretniji ili pametniji autor  ili programdžija verovatno to obavio začas i bez greške). 

Pdf (sa zasebno datim rešenjima) je OVDE.

9 коментара:

Dragan Dragoljević је рекао...

Chapeau! Домаћи задатак за све белинаше.

Не знам одакле ти Рик Рос, сумњам да ти слушаш ту врсту глазбе, вероватно си изгуглао... Иначе, један од актуелнијих репера у игри. И ја сам га разматрао као опцију када са правио једну сличну овакву белину. :D

Rok Ban је рекао...

Bjeline, bjeline, za mnoge što veće bjeline a okolo šta ostane. Možda bi majstori za bjeline počeli sastavljati SIMETRIČNE UKRŠTENICE sa što većim bjelinama. Da vidimo imali i takvih majstora.

Mandrak је рекао...

Svi su izguglani, Draganče: Bojana Ordinačev, Gordana Stojićević, Kanaleto, Morison dapače... Jedino sam odranije znao za Terstona (ali ne za ovog, moj se zove Luis Leon). :P Rik Ros je nađen pomoću napredne pretrage, a tako sam otkrio i likove kao što su Pi Didi, Džej-Zi, Fifti Sent, Eminem... Inače, slušam samo Čimarozu. :)

Branko, ovaj model može da se upotrebi u u simetričnom liku, samo ne verujem da to iko može da sastavi.
Uzgred, u replici na Dopuđin, Vukadinovićev i Zeljkovićev rad imam 2 beline 6 x 7 i čak 8 komada 6 x 5 (post 3 pa 1). Nije neki veliki problem napraviti simetričnu ukrštenicu sa npr. 4 ugaone beline, teško je pozicionirati ih na ovaj način.

Dragan Dragoljević је рекао...

Још да додам похвале за појам Ода Меј и пар фудбалских "примедби". :)

Колико се ја разумем, појам халф (скраћено од центархалф) се у модерном фудбалу односи искључиво на централне одбрамбене играче тј. штопере. У речницима налазим на занимљиве дефиниције, но чини ми се да оне датирају од времена када се фудбал играо у формацији 2-3-5, читај: пре 100 година, а фудбал се, фала богу, стрмоглаво развија. Халф се, по њима, дефинише као играч који подједнако учествује и у одбрани и нападу, што је сулудо за очекивати у модерном фудбалу. Стога, мислим да је први синоним за халф - реч штопер, одбрамбени играч.

Друга занимљивост ми је појам (Стенли) IBE. Ово нигеријско презиме се преноси овако како је написано, нема сумње. Ипак, Стенли није најпознатија личност са овим презименом, јер исто презиме носи суперталентовани енглески репрезентативац и играч Ливерпула, Џордон Ајб (Jordon Ibe). Џордонов отац је Нигеријац, тако да се овде очито ради о поенглежавању презимена. У сваком случају, два корисна трослова.

Mandrak је рекао...

Uvaženo. U fudbal se razumem tek nešto bolje nego u molekularnu biologiju, pa sam automatski otkucao "vezni igrač" (taj opis se neosporno koristi). Međutim, malo bolje poznajem jezik, pa mi nikad nije bilo jasno zašto ŠTOPER, a ne stoper?! Fudbal nije uvezen iz Nemačke.

Jest zanimljivo to sa Ibeom/Ajbom. Ovog mog u Italiji zovu Ibe, provereno, a Englezi kao Englezi... :) Btw, Abraham Linkoln (da ne kažem Ejbraham Linkon) je nosio nadimak EJB (eng. Abe).

Goran T. је рекао...

Čestitam ti, majstore. Hrabro i umešno.
Nije teško sastaviti četiri beline u ćoškovima neke simetrične ukrštenice. Ovo je puno teže zbog forme i malog manevarskog prostora za improvizaciju.

Rešad Besničanin је рекао...

Aferim majstore! I pored dve iskonstruisane sintagme (Italijani za to imaju opravdanje "Scientia enigmatica") ovo je izvrstan sastav. Koliko je meni poznato, do sada niko nije imao ovakvu ideju.
Sećam se da sam pre više od deset godina (dok je Vesa bio urednik!) uklopio u duplerici "Enigmatike" maksimalnih osam belina 6x6 - četiri po ćoškovima i četiri oko slike u sredini (tema "Miris poljskog cveća"). Ali taj sastav sa ovom tvojom bravurom nema dodirnih tačaka! :)

Анониман је рекао...

Čestitam Mladene, zanimljiva ideja. Ako dozvoliš da zloupotrijebim ovo mjesto i odgovorim kolegama koji p(r)ozivaju "bjelinaše", čime se i sam osjećam prozvanim, da naprave i "zahtjevnu" simetričnu ukrštenicu. Ja sam ih napravio nekoliko komada i uvijek sam se osjećao kao da prostite, popunjavam nekakav obrazac. Što se ovovremene "simetrične" ponude tiče, ne bih je komentarisao, samo bih te zamolio da, ako ti mogućnost dozvoljavaju, meni ne, skeniraš i još jednom objelodaniš ostvarenje te vrste, potpisano od strane pokojnog Simona Rackovića, objavljeno u Enigmi broj 218 od 20. X 1958, a za Beokviz broj 2, na trećoj strani je priredio Boško Petrović. Pozdrav, Novo Zekić.

Mandrak је рекао...

Da, hvala na čestitkama Gorane, Rešade i Novo. :) Nije ovo bogzna kakav podvig, niti pobeda, niti bilo šta slično... no, drago mi je ako vam se stvarno dopada.

Novo, nema potrebe da opet postavljam Rackovićevu ukrštenicu, ona je već na blogu. Lako se stiže do nje: u popisu autora (desno) pronađi Simona, klikni na njegovo ime i dobićeš sve postove o njemu, tačnije: samo taj jedan koji tražiš jer nije bilo prilike da još malo govorim o njemu (a postao sam stručnjak rešavajući Enigmine naslovne ukrštenice iz ranih sedamdesetih). :)