14. 2. 2018.

Kviz (11): Evrovizija

1. Popularna zagrebačka grupa paradoksalnog naziva je tek iz šestog uzastopnog pokušaja odnela pobedu na Jugoviziji! Pesma Ja sam za ples Rajka Dujmića, u izvedbi Sanje Doležal, u Briselu je 1987. godine osvojila visoko 4. mesto, a reč je o grupi... (4, 6)

2. Poslednja predstavnica tzv. Jugoslavije (koju su u tom trenutku tj. u martu 1992. činile Srbija, Crna Gora i BiH, a mesec dana kasnije samo prve dve članice), na takmičenju u Malmeu zauzela je 13. mesto sa kompozicijom Radeta Radivojevića Ljubim te pesmama. Zove se Snežana Berić, a poznatija je pod pseudonimom... (6, 4)

3. Ova zemlja je učestvovala na Evroviziji 49 puta, a tek prošle godine, na poslednjem održanom takmičenju (u Kijevu), njen predstavnik Salvador Sobral uspeo je da osvoji prvo mesto! Stoga će u maju ove godine država-domaćin biti... (11)


4. Najkomercijalniji pop kvartet svih vremena lansiran je na ESC - u 1974. godine u Brajtonu, kada su veseli Šveđani sa pesmom Waterloo potukli nekadašnju pobednicu, Italijanku Điljolu Činkveti. Slavni akronim od inicijala članova grupe je osmišljen samo nekoliko meseci ranije, i glasi... (4)

5. Poslednji ostatak Jugoslavije, država pod imenom Srbija i Crna Gora, dobila je pravo učešća na Evroviziji (tek) 2004. godine. U Istanbul je otputovao kantautor Željko Joksimović, i premda je u polufinalu bio prvi, njegova kompozicija je na finalnoj večeri okićena samo srebrom. Tekst je napisala Leontina Vukomanović, a pesma se zove... (4, 4)

6. Zemlja sa najvećim brojem pobeda - sedam, od čega su tri sukcesivne (1992, 1993 i 1994) jeste... (5)

7. Jedna od najcenjenijih i najpopularnijih pop pevačica na planeti, u Dablinu je 1988. godine osvojila prvo mesto sa pesmom Ne partez pas sans moi, kao predstavnica Švajcarske (inače je Kanađanka). Do velike svetske slave je  putovala još nekoliko godina, i danas svi znaju njeno ime... (5, 4, fr. 6, 4)

8. Jedini učesnik ESC - a koji je dva puta (1963 i 1965) imao čast da predstavlja SFRJ kao solista bio je hrvatski pevač, docnije političar... (4, 5)
(napomena: Izolda Barudžija je tri puta nastupala na evrovizijskoj sceni, ali nikada samostalno: prvi put kao članica trija /1982/, drugi put kao prateći vokal i dekoracija /1983/, a treći put kao podrška Vladi Kalemberu u numeri Ćao, amore /1984/; takođe, Ismeta Dervoz je dva puta izlazila pred evrovizijsku publiku: jednom kao pevačica grupe /1976/, a drugi put sa Nedom Ukraden i Jadrankom Stojaković, kao prateći vokal Seida Memića Vajte /1981/). 

9. Turska je prvu pobedu zabeležila iz 26. pokušaja, 2003. godine u Talinu. Ime interpretatorke megahita Everyway That I Can je Sertab, a prezime... (6)

10. 1966. godine, na ESC - u Luksemburgu, predstavljala je Monako sa pesmom Bien plus fort, a 6 godina kasnije i Jugoslaviju sa kompozicijom Ivice Krajača Muzika i ti. Ona je... (6, 8)

11. Na prvom izboru za Pesmu Evrovizije 1956. godine u Luganu, Švajcarska je pobedila sa pesmom Refrain. Pevala je dugovečna... (3, 5)

12. Favorit na državnom takmičenju 1976. godine bila je Bisera Veletanlić sa kompozicijom Sanje Ilića Baj, Baj, Baj, ali glasanje nije proteklo prema očekivanju. U Hag je poslata pesma Ne mogu skriti svoju bol koju je pevala Ismeta Dervoz, vokal grupe... (10)
(Uzgred, posle višegodišnjeg lošeg plasmana, a nakon novog promašaja,  odlučeno je da se Jugoslavija do daljnjeg povuče iz takmičenja).


13. Uz Švedsku, jedina država koja je na Pesmi Evrovizije 4 puta imala (bar) po jednu decenijsku pobedu (i to: šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih) jeste... (9, 10)

14. Jedan od najvećih evrovizijskih hitova svih vremena lansiran je 1967. godine u Beču. Pesma se zvala Puppet on a String, a pevala je bosonoga britanska predstavnica... (5, 2, eng. 6, 4)

15. Na ESC - u 2004. godine, za dlaku je pobedila energična numera Wild dances, u izvedbi neobuzdane Ruslane Ližičko. Tada je prvi put (iz drugog pokušaja) trijumfovala postsovjetska država... (8)

16. Jedinu evrovizijsku pobedu Srbija je zabeležila 2007. godine, kada je prvi put učestovala kao samostalna država. Marija Šerifović je tada, uz pomoć ženske grupe Beauty Queens, naježila čitavu Evropu interpretacijom kompozicije Vladimira Graića... (7)

17. Jugoslavija je napokon trijumfovala na Pesmi Evrovizije 1989. godine, sa pesmom Rock me Rajka Dujmića. Za razliku od prethodnih godina kada su renomirani izvođači postizali dobre rezultate sa njegovim numerama, u Lozanu je sa skepsom ispraćena polupoznata grupa iz Zadra... (4)



18. Uoči održavanja Jugovizije 1982. godine, najbolje izglede je imala Maja Odžaklijevska sa ambicioznom pesmom Julija, ali su televizijski centri glasali toliko razuđeno da je na kraju pobedila numera koju niko nije smatrao favoritom! Tako je u Harogejt otpremljena kompozicija Sanje Ilića Halo, halo u izvedbi ženskog trija na čelu sa Snežanom Mišković (koja se kasnije proslavila kao Viktorija). Trio se zvao... (4)

19. Jedini izvođač sa ex YU prostora koji je čak tri puta predstavljao svoju zemlju na ESC - u je jedna dama iz Makedonije, koja se evrovizijskoj publici poklonila 1996, 2012 i 2016 (najveći uspeh: 13. mesto). Njeno ime je... (7, 5)

____________________________________________________________________

Ukoliko ispravno odgovorite na svih 19 pitanja, početna slova odgovora daće naslov pesme Jožeta Privšeka sa kojom je Lola Novaković 1962. godine u Luksemburgu osvojila 4. mesto, postavivši jugoslovenski rekord koji je tek 1983. godine izjednačio Daniel sa pesmom Džuli  (2, 4, 6, 1, 6).

9 коментара:

IlijaO је рекао...

1. NOVI FOSILI 2. EKSTRA NENA 3. PORTUGALIJA 4.ABBA 5.LANE MOJE 6.IRSKA
7. SELIN DION 8.VICE VUKOV 9.ERENER 10.TEREZA KESOVIJA 11.LYS ASSIA
12. AMBASADORI 13.UJEDINJENO KRALJEVSTVO 14. SENDI ŠO 15.UKRAJINA 16.MOLITVA
17.RIVA 18.ASKE 19. KALIOPI BUKLE

NE PALI SVETLA U SUMRAK

Mandrak је рекао...

Ispravno, Ilija.

Samo jedna sitnica: ime prve evrovizijske pobednice i u transkripciji ima isti broj slova - Lis Asija.

Nedjeljko Nedić је рекао...

IlijaO: var'o si!

IlijaO је рекао...

Pa kao i svi- uz devizu- snađi se, druže! ( samo za 9, 11, 14,i za 18. mislio sam da treba ASKA!).

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja nisam riješio šest.

Анониман је рекао...

Srecan rodjendan.

Milan S. је рекао...

Hvala na zanimljivom kvizu, znao sam sve :) Uzgred, u 11. pitanju naziv pobedničke pesme je Refrain a ne Das alte Karusell.

Mandrak је рекао...

Da, to je druga pesma koju je Lis izvodila. Svaki izvođač je na prvoj Evroviziji imao po dve numere. Ispraviću, hvala.

Uzgred, nisam ja baš neki ESC-hroničar, a ne verujem ni da među čitaocima bloga ima fanova. Trudio sam se da pitanja mahom budu bliska nama sa ex prostora. :)

Otkrio sma i dosta interesantnih stvari pripremajući kviz: recimo,
zaintrigirala me izraelska pesma koja je pobedila 1978 - zove se A-BA-NI-BI.
Pevao je IZAR KOEN (eng. Izhar Cohen) sa grupom Alpha Beta.

Ne znam kako ranije nisam čuo, odlična stvar u maniru Bony M. -a:

https://www.youtube.com/watch?v=2vP7CCmdhuA

Milan S. је рекао...

A-ba-ni-bi je vrlo zanimljiva pesma, pogotovo tekst i naslov. Na hebrejskom se ja kaže ani, a u šatrovačkom govoru u kom se svaki slog ponovi tako što se odgovarajućem vokalu predmetne /b/, ani postaje a-ba-ni-bi.

Uzgred, kolega iz Izraela otkrio mi je (što znači, ako su lagali mene i ja lažem vas), da takva pesma nikada ne bi pobedila da Izrael u to vreme nije bio ekstremno popularan na međunarodnoj sceni zahvaljujući spektakularno uspešnom rešavanju izvesne talačke krize od strane izraelskih komandosa. Koliko vidim u Vikipediji, verovatno je mislio na talačku krizu na aerodromu Entebe u Ugandi - to se desilo 1976, a Izrael je pobeđivao naredne dve godine.