18. 2. 2018.

Ukrštene reči za nervčike

Enigma br. 697 (31. 10.1969.)
Skandinavka je na naše prostore stigla (tek) krajem šezdesetih, te se prva poznata ukrštenica opisana na švedski način pojavila u Enigmi br. 696 (24. 10. 1969. godine). Njen autor je Simon Racković, koji je kao profesionalni fotograf Filmskih novosti raspolagao silnim belosvetskim časopisima. Iz njih je svojeručno isecao fotografije za naslovnu (i poslednju) stranu Enigme, i vrlo je verovatno da se tako susreo sa enigmatskom formom koja je tih godina bila popularna u Severnoj Evropi. Međutim, izgleda da je ta prva skandinavka (objavljena pod naslovom Moderne ukrštene reči) bila samo eksperimentalna: doživela je dve reprize (u brojevima 697 i 698). Sledeća je objavljena tek sedam godina kasnije, u Enigmi br. 1067 (3. XII 1976. godine), a njen autor je Ivica Mlađenović

U međuvremenu, zahvaljujući zagrebačkom Kvizu, skandinavka je počela da potiskuje klasične ukrštene reči na ex yu prostoru. Zanimljivo je da su u tom listu od prvog broja (1. III 1972. godine) objavljivane isključivo štampane skandinavke, dok su u nekim srpskim enigmatskim novinama sve do sredine osamdesetih delovali krasnopisci, a bilo ih je i devedesetih u neenigmatskim časopisima (poput TV novosti). 

Vjesnikov Kviz br. 2 (15. III 1972.)

Originalna švedska skandinavka obavezno sadrži strelice, maksimalno se koriste rubna polja (te nema dvoslova), a jednoslovi se ne opisuju. Kod nas nije tako: strelice su odavno izbačene iz upotrebe, u rubna polja se ulazi samo sporadično, a jednoslovi se dosledno opisuju.

Skandinavke su popularnije od klasičnih ukrštenica samo u pojedinim zemljama, i to mahom evropskim. Pored nas, Šveđana, Danaca i Norvežana, rado ih rešavaju Nemci, Mađari, Grci, Rumuni, dok su npr. Italijani do danas ostali ravnodušni. Na engleskom govornom području su poznate pod imenom arroword, а Rusi ih zovu сканворд.

Arroword

Evo jednog kurioziteta: u nekada popularnom časopisu Radio TV Revija, u broju 445 (5. IX 1975.) umesto postera - na duplerici je objavljena skandinavka posvećena sportistima!

Radio TV Revija br. 445 (5. IX 1975.)

1 коментар:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Za skandinavku u VK sam znao, ali ne i da je Simon prvi krenuo u Enigmi.