17. 3. 2019.

Vremešni rebusi

U jednom ranijem postu smo videli da je u Politici prva ukrštenica za odrasle objavljena tek 1933. godine, a prve ukrštene reči za decu godinu dana ranije. No, treba znati da je Politika tu neozbiljnu rubriku uvela sa zakašnjenjem od gotovo 10 godina, jer su takvi prilozi u evropskim novinama stekli popularnost još ranih dvadesetih. Takođe, u mnogim jugoslovenskim dnevnim i nedeljnim listovima, ukrštenica se pojavila znatno ranije. 

U dnevniku Vreme (1921 - 1941), u broju od 1. maja 1927. godine, po belosvetskom modelu, pokrenuta je rubrika Nagradni rebusi. Čitaoci su pozvani da "pomoću umešnosti i dosetke" dođu do nagrade, s napomenom da će rezultati izlaziti nedelju dana kasnije, kako bi se stvorila mogućnost čitaocima iz unutrašnjosti da učestvuju u rešavanju. Planirano je da se četvrtkom puštaju zadaci sa kuponima, a nedeljom rešenja, no tokom prvih godinu dana nije bilo mnogo reda, jer je redakcija često ostavljala više vremena rešavačima za odgonetanje težih rebusa

Vreme, 1. maj 1927.
Pod pojmom rebus, tada, a i godinama kasnije, podrazumevao se bilo kakav enigmatski zadatak. Uz to, bilo je i formi koje danas malo ko ubraja u enigmatiku, kao što su lavirinti. Najčešće su objavljivane ispunjaljke sa konačnim rešenjima, različitog oblika i veličine, počev od onih jednostavnih sa petoslovnim rečima i rešenjem u središnjem vertikalnom redu, preko dijamanata, do saća

Kao što vidite, prvi zadatak je bio vrlo težak. Ispunjaljka je iziskivala veliku dozu invencije, te je sve kvadrate trebalo ispuniti pismenima tako da svaki horizontalni red daje ime jedne naše reke. Pravilnim rešenjem, u srednjem vertikalnom redu trebalo je da se pojavi ime još jedne reke u našoj zemlji. Uz svest o tome da vodoravni pojmovi mogu biti varijabilni, napomenuto je da će komplet "Jadnika" Viktora Igoa (u vrlo lepom povezu!) dobiti rešavač koji, pored konačnog rešenja, pogodi najveći broj horizontalnih pojmova (onih koje je sastavljač imao na umu). U uvodu je, pak, rečeno da će se - ukoliko bude više takvih čitalaca - vući kocka

Vreme, 9.maj 1927.
Osam dana kasnije, objavljeni su rezultati sa rešenjem, no nijedan rešavač nije bio dovoljno vidovit da bi bez greške rekonstruisao zamisao autora. Pristiglo je 713 kupona sa po 3 netačna odgovora, 254 sa po dva, a samo je jedan čitalac uspeo da "ubode" 8 od 9 rešenja (umesto Krive Lakavice, imao je Veliku Moravu). Tako je izvesni beogradski gimnazijalac Vojislav Matić postao prvi čitalac Vremena koji je profitirao od rebusa, a svi budući zadaci su bili konkretniji tj. više nisu zadavane mreže bez opisa. 

Međutim, na ovom mestu je značajniji Nagradni rebus br. 3, objavljen 9. maja 1927. godine, jer je to prva klasična ukrštenica koju su rešavali čitaoci Vremena. Interesantno je da mrežu 11 x 11 čini čak 9 potpuno izolovanih delova, što će reći da je autor bio krajnje nestručan, iliti da je samo površno iskopirao ono što je video u nekim drugim novinama. No, uskoro je ispekao zanat, i ukrštenice su u narednim brojevima bile kudikamo kvalitetnije u metodološkom smislu.

Vreme, 21. jul 1927.
21. jula 1927. godine izašla je neobično velika nagradna ukrštenica, vrlo lepo koncipirana. Neobično je dug i propratni tekst, te je čitaocima najpre ponuđena zanimljiva priča o parnici koju je protiv korzikanskog lista La Vie pokrenuo jedan rešavač, a onda je citirano i pismo nekog našeg studenta filozofije (koje je, da se ne lažemo, napisao upravo neznani enigmata iz Vremena): "Rešavam lako ukrštene reči u jednom našem nedeljnom ilustrovanom listu. Ali, nikako da dobijem nagradu - smeta mi znanje! Nagradu je, pak, vidim dobio jedan moj drug, nesvršen đak. Pomaže mu neznanje koje se, srećom, podudara sa neznanjem duhovitog sastavljača. Tako je u jednom zadatku tražena horizontalna reč kao pridev od tri slova, i ja sam dao NAG, jedino moguće, a vertikalno kao uzvik IG, jer uzvik, bar, može biti sve što se vikne (am, ap, aš, aj, ah itd.) Međutim, u pravilnom rešenju je kao pridev data reč NAŠ - zamenica! U drugom zadatku, opet, tražila se vertikalna reč od tri pismena kao riba, s pokrivenim prvim i trećim, i ja sam dao SOM, s kojom je u horizontalnoj vezi zamenica ONO. Međutim, pravilno rešenje je dalo reč KIT, koji je po "pravilnoj" zoologiji sisar, kao i delfin, i druge neke životinje koje žive u vodi i liče na ribe, ali to nisu jer nemaju škrge. Što je najlepše, u novom zadatku koji je tek dat na rešavanje, traži se sadašnje vreme od glagola BITI, a dobiva se, prema vertikalnom IĆI (koračati), oblik ĆE! Pošto svoje znanje neću da potčinjavam tuđem neznanju, to se više neću ni javljati kao rešavač, ali možda ću kao tužilac za oštetu zaslužene nagrade. Ako ništa, neka bude bar smejurije na sudu!"


U međuvremenu su simbolične robne nagrade zamenjene novčanim, i to nemalim (primerak je koštao 1 dinar, a nagradni fond je iznosio 850!), ali se od učesnika, pored tačnih rešenja, tražila i prognoza! Naime, trebalo je da predvide koliko će ispravnih odgovora stići na adresu redakcije, pa je nagradu dobijao rešavač sa najizraženijom intuicijom. Redakcija je u ovom slučaju izvestila čitaoce da  dosad nijedan rebus nije dao manji procenat tačnih odgovora, a uzrok je pronađen u veličini rebusa ("... pretpostavljamo da ograničenost vremena nikom od čitalaca ne dozvoljava da obrati veliku i potrebnu pažnju na rešavanje..."). Pristiglo je 228 tačnih rešenja, a dobitnik glavne nagrade je predvideo 237 (i poslao još 4 kupona, odnosno kupio 5 primeraka Vremena, što je i bila poenta nagradne igre).

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Mladene, DAJ OVAKVIH TEKSTOVA, te će ti se ljubitelji enigmatike (i prijatelji i neprijatelji) klanjati do zemlje.

Znam, znam...napisaćeš. "Neću niko da mi se klanja do zemlje, ja to radim zbog tog i tog".
Dakle, podrazumijevaćemo da si to napisao. Hvataj se tastature i objavljuj ovakve tekstove (kao i ove prethodne).

Rok Ban је рекао...

Čestitka za odličan tekst (nije prvi, a nadam se biće još).

Mandrak је рекао...

Hvala, Branko.

Samo ti naruči, Slavko. :)

Preduzeo sam sve što sam mogao (istina, nisam mogao mnogo) kako bih sebi obezbedio mrvicu luksuza u vidu mogućnosti da ponekad i ponegde radim samo ono što ja hoću, onako kako mi duša ište. To se odnosi i na mnogo važnije stvari od enigmatike, što znači da je na mene zaista teško uticati, a kamoli diktirati mi, čak i onda kada me namera da budem to što jesam egzistencijalno ugrožava.
Dakle, ne postoji šansa da me bilo ko odvrati od odluke da nešto (javno) kažem ili uradim, ukoliko to želim tj. ukoliko intimno verujem da nešto treba reći ili uraditi. Za podilaženje nisam sposoban, to oduvek doživljavam kao samozlostavljanje, a niko mi nikad nije ponudio dovoljno para da bih ukinuo samog sebe i postao ono što drugi očekuju. U teoriji, ta suma postoji, ali ne verujem da ću ikad u životu bilo gde i bilo kome baš toliko smetati, i pride biti dovoljno moćan i nedodirljiv da bi morali da me smiruju tj. umrtvljuju milionima. Budući da sve ispod iznosa sa 9 cifara smatram uvredljivim mitom, pomirio sam se sa činjenicom da ću do smrti delovati po svom.

Kad je reč o enigmatici, tu tek nemam interes da se nasilno uklapam i gušim svoje potrebe i ideje. Šta god da pišem ili radim, svi treba da budu svesni da barem 70 % produkcije dajem potpuno besplatno, odnosno: pišem i radim iz svog ćeifa. A moj ćeif ne podrazumeva zadovoljenje publike na sopstvenu štetu. Doduše, postoje neke situacije kada se ponašam prema očekivanjima drugih, ali to svakako mora da se plati, u protivnom prestaje, jer su ljubav i posao dijametralno suprotne stvari. Barem je kod mene tako.
Može se reći da sam kao enigmata nešto postigao. Realno, to "nešto" je skoro ništa, ali kad se u obzir uzmu rđave okolnosti, "skoro ništa" postaje "skoro nešto". E, to "skoro nešto" sam izboksovao velikim radom, i pošto od velikog rada niko nikad vajdu video nije, sada sam malo pametniji, pa radim sve manje za druge, a sve više za sebe. Rashodi su mi tako mnogo manji, a prihodi su mi i dalje nikakvi, i budući da su i ovako, i onako nikakvi (pri tom, kao enigmata više uopšte ne mogu da napredujem jer nema prostora, niti sredstava), mogu samo svoju situaciju da garniram i "budžim" ličnom, nematerijalnom satisfakcijom.
Na ovom blogu, moja satisfakcija izvire jedino iz mogućnosti da pišem šta hoću tj. da se bavim čime god hoću, kako i kada hoću, a da li će se neko klanjati, sklanjati, sablažnjavati ili smejati, malo me do nimalo zanima.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Dobar tekst. A otkuda ti primjerci ovoga lista?

Mandrak је рекао...

Iz digitalne Narodne biblioteke Srbije.
Nažalost, Politika iz perioda 1904 - 1941 više ne može da se čita na internetu jer je "na zahtev kuće, NBS bila obavezna da povuče iz otvorenog pristupa digitalizovana izdanja". Glupo, smešno i tužno, ali šta drugo očekivati od današnje Politike?!

Dejan Minić је рекао...

Dobra vest:

http://rs.n1info.com/Vesti/a469445/Narodna-biblioteka-vratila-digitalizovana-izdanja-lista-Politika-na-sajt.html