12. 2. 2017.

Marlon i njegove žene


Marlon Brando
Filmske zvezde XX veka su često udruživale slavu na ludom kamenu. Kada pomislimo na Ričarda Bartona neizostavno asociramo Elizabet Tejlor (obrnuto ne važi jer je pokojna staramajka imala tako bogat život da se Barton može svesti na detalj), a zakonitost se manje ili više odnosi i na parove: Klerk Gejbl & Kerol Lombard, Hemfri Bogart & Lorin Bekol, Orson Vels & Rita Hejvort, Frenk Sinatra & Ava Gardner, Lorens Olivije & Vivijen Li, Iv Montan & Simon Sinjore, Antonio Banderas & Melani Grifit, Alek Boldvin & Kim Bejsinger, Tom Kruz & Nikol Kidman itd. Budući da su glumci poslovično promiskuitetni i narcisoidni, logično je što se pare kao mačke, ali baš zato u mnogim slučajevima asocijacije vrludaju i nismo baš sigurni ko je s kim (bio) u braku (eto, Marčelo Mastrojani & Katrin Denev se nikada nisu venčali, a dobili su ćerku Kjaru). Uz sve to, neke megazvezde su išle pred matičara isključivo sa poluanonimnim kolegama ili koleginicama - i tako im obezbedile večnu slavu i stabilne asocijacije u kolektivnom sećanju. U tome je najuspešniji bio MARLON BRANDO (1924 - 2004), koji se čak tri puta ženio egzotičnim starletama.

Za žene Marlona Branda svakako ima mesta (i) u našim enigmatskim radovima. Prvo, nije Brando baš bilo ko, drugo, sve su (bile) kakve-takve glumice, i treće - sve tri imaju imena kakva jedan enigmatski autor samo poželeti može!

Ana Kašfi
Prva se zvala ANA KAŠFI (eng. Anna Kashfi, 1934 - 2015). Preminula je pretprošle godine, i ne postoji bitniji medij na planeti koji nije prežvakao tu tužnu vest, kiteći je intergalaktičkim epitetima, poput "najlepša glumica XX veka". Zapravo, da nije bila u kratkom braku sa Brandom (1957 - 1959) niko se ne bi ni osvrnuo na njenu retro lepotu, a ni na karijericu koja se završila pre blizu pola veka. Uzgred, rođena je u Indiji  kao Džoan O'Kalagan (eng. Joan O'Callagan) i velškog je porekla. Sa porodicom se u 14. godini preselila u Vels, no nije se adaptirala, i u ranoj mladosti je počela da se deklariše kao Indijka. Duhovno i vizuelno se približila indijskoj kulturi - možda iz ubeđenja, a možda i zato što joj je egzotičnost obećavala bolju prođu u šou-biznisu. I već sredinom pedesetih je igrala sa najvećim holivudskim imenima toga doba (Spenserom Trejsijem, Rokom Hadsonom, Džekom Lemonom), a onda je upoznala budućeg supruga. Valja reći da je bila - blago rečeno - ekscentrična (ako ne više, onda bar koliko i Brando, a takav im je bio i sin Kristijan*, bog da mu dušu prosti), i ubrzo posle razvoda je skroz-naskroz propala, odajući se porocima.

Movita & Marlon
Sveže razveden od Ane, Brando je 1959. godine u Holivudu sreo nekadašnju glumicu meksičkog porekla, tada već damu u izvesnim godinama, zvučnog imena MOVITA KASTANEDA (eng. Movita Castaneda, 1916 - 2015). I ona se već upokojila (nekoliko meseci pre Ane), a novinari su, naravno, listom ispratili na večni počinak drugu Brandovu suprugu, bez navođenja detalja iz njene filmske biografije. Ta biografija, ruku na srce, nije prazna: odigrala je niz efektnih epizodnih uloga u bioskopskim hitovima, a onda joj je krenulo nizbrdo, pa se lepo udala za 8 godina mlađeg kolegu na glasu, i brže-bolje rodila sina Mikoa*. Brak nije potrajao, no izgleda da Brando svoje žene nije ostavljao zauvek - jer je Movita 4 godine nakon razvoda sa njim dobila i ćerku Rebeku*. Zanimljiv je podatak da joj se muž izmigoljio iz ruku zahvaljujući podudarnosti koja se može označiti kao gorka ironija sudbine: Movitu je proslavio film "Pobuna na brodu Baunti" iz 1935. (sa Klerkom Gejblom) u kojem je tumačila Tahićanku Tehani, a Brando je 1961. godine dobio glavnu ulogu u rimejku tog filma. Na snimanju je upoznao svoju treću ženu - koja je tumačila Movitinu ulogu (sa novim imenom Maimiti)!

Tarita & Marlon
Dakle, 1962. godine, Brando je treći (i poslednji) put izgovorio sudbonosno da, a izabranica je bila mlađahna Kineskinja iz Francuske Polinezije TARITA TERIPAJA (tah. Tarita Teriipaia, rođ. 1941). Snimanje filma "Pobuna na brodu Baunti" je počelo 1961. godine, i glumac je u početku pokazivao otpor prema anonimnoj partnerki - smatrajući je primitivnom. Međutim, za godinu dana je potpuno promenio stav, i to u sklopu sve veće fascinacije Tahitima (gde je film sniman). Naprasno je ostavio Movitu, i narednih 10 godina bio u braku sa (još uvek živom i zdravom) Taritom. Dobili su dvoje dece: sina Simona* i ćerku Čejen* (koja se obesila 1995. godine, pošto joj je 5 godina ranije polubrat Kristijan ubio mladića). Taritina filmska karijera je počela i završila se na brodu Baunti, a s obzirom na to da je Brandu neobično dugo bila desna ruka, već decenijama opstaje u medijima kao odličan poznavalac lika i dela legendarnog glumca. Mesec dana nakon njegove smrti (2004) objavila je memoare pod naslovom "Marlon, moja ljubav i moja patnja".

Tuki Brando
*Brando je zvanično imao trinaestoro biološke i troje usvojene dece. Od petoro koje je dobio sa Anom, Movitom i Taritom, četvoro su glumci: Kristijan (eng. Christian Brando, 1958 - 2008), Miko (eng. Miko Brando, rođen 1961), Simon Teihotu (tah. Simon Teihotu Brando, rođen 1963) i Rebeka (eng. Rebecca Brando Kotlinzky, rođena 1966), dok je Čejen bila foto-model (eng. Cheyenne Brando, 1970 - 1995). Niko od njih nije postigao uspeh vredan pažnje, no moguće da su bar omastili brke očevom zaostavštinom (jedva 21 milion dolara). Gle čuda, za razliku od onih što kopaju rukama i nogama da dokažu srodstvo, jedan vanbračni sin negira vezu sa slavnim ocem: glumac Stiven Blekhart (eng. Stephen Blackehart) rođen je 1967. kao Stefano Brando (eng. Stefano Brando), ali ne voli da ga iko podseća na taj deo biografije. I Brandovi unuci su skloni eksponiranju, a najviđeniji je tahićanski foto-model, zaštitno lice brenda Versaće, Tuki Brando (tah. Tuki Brando, rođen 1990). 

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pojma nisam imao o ovome. Svakako o Brandu uopće nemam visoko mišljenje.

Анониман је рекао...

Veoma zanimljiv tekst, sa uzivanjem sam ga procitala.