26. 8. 2018.

Selfić

Novo Zekić je napravio selfi sa Jadranom Goloigrom, i poslao - verovatno sa implicitnim očekivanjem da opevam (i) taj susret. Budući da veoma poštujem Goloigrin rad (zapravo: talenat; rad i nerad manje-više), danas sam se upustio u novu vratolomiju na 64 polja, i predstavljam je u čast majstora za beline sa slike, s napomenom da pojmovi u belini uglavnom nemaju veze sa temom. Dakle, molim da se prisustvo žargonizma tj. vulgarizma mekokitis ne tumači kao provokacija. :D

5 коментара:

Анониман је рекао...

Dvojica VRHUNSKIH ENIGMATA, zajedno sa trećim VRHUNSKIM MAJSTOROM mlađe generacije, koji je autor ovog, po meni takodje VRHUNSKOG RADA, u kakvom se i zaslužuju da nađu VRHUNSKI PROFESIONALCI ovog zanata. VELIKI POZDRAV!!!
Ognjen, Beograd

Mandrak је рекао...

Zahvaljujem.
Niko od nas baš i nije profesionalac (profesionalci rade samo za pare), ali možda ima vrhunskih majstora među nama. :)
Ognjen je, po svoj prilici, unuk Tome Vukadinovića.
Pozdrav za obojicu.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pozdrav svoj trojici od kojega sam onoga sa slike slijeva vidio u S. Mitrovici nakon više od 30 godina.

Анониман је рекао...

Hvala Mladjo. Zaista si ne samo VRHUNSKI ENIGMATA, već i SJAJAN PSIHOLOG (uostalom, to ti verovatno i jeste struka, pošto prema čitanju tvojih odgovora na komentare ovde na blogu, koristiš raznoliku i odabranu terminologiju, što je odlika ne samo tvoje velike stručnosti po pitanju struke, već i izuzetne SVESTRANE ERUDICIJE.). Ja jesam Tomin unuk, i moj deda izuzetno ceni tvoje radove. Pošto imamo rođake u Hrvatskoj, šalju nam (doduše ne baš redovno) FENIKSE, i tamo se zaista ogleda tvoj VELIKI TALENAT za ovu vrstu "posla". Ja redovno rešavam FENIKS kada ga dobijem, i primećujem mnogo dobrih i sjajnih autora (pomenuo bih recimo Marka Mihaljevića, Željka Jozića, Miljenka Košutara, Predraga Bošnjaka, Rešada Besničanina...), ali rešavanje uvek PRVO POČINJEM od TVOJIH radova, jer sam iz njih mnogo toga novog naučio (recimo, jednom prilikom u tvom nekom radu naleteo sam na termin DILČIK (jezičac na vagi), a oduvek sam se trudio da nađem taj termin, jer sam bio ubeđen da postoji drugi naziv za gore pomenuto. Eto, zahvaljujući TEBI, to sam otkrio i ZAPAMTIO. Svaka čast Mlađo. Za mene ti jesi i VRHUNSKI PROFESIONALAC- ENIGMATA, a u isto vreme i VRHUNSKI MAJSTOR ove vrste "PROFESIJE". VELIKI POZDRAV od MENE, a ujedno i od mog dede TOME.
Ognjen, Beograd

Mandrak је рекао...

Hvala lepo, Ognjene (izvinjavam se što nisam odgovorio na vreme, nisam svraćao na blog duže od jednog dana, a iz nekog razloga obaveštenja o komentarima mi više ne stižu na mejl). I hvala Tomi, izvanrednom enigmati. Učio sam (i) od njega, imalo se šta naučiti.

Nisam baš često u prilici da o sebi čitam hvalospeve, malo mi je neprijatno (istina, retko me omalovažavaju, valjda sam uverio i svoje mnogobrojne neprijatelje da to što radim nije dozlaboga loše :P). A sav moj enigmatski uspeh je u tome što sam napravio nekakvo ime u nemogućim uslovima. Mislim da to nije zato što sam mnogo pametan (čak naprotiv :p), niti zato što sam talentovaniji od svih drugih, nego prosto zato što sam se mnogo trudio. Sad mi to deluje malo blesavo, i na neki način mi je žao što sam protraćio silnu energiju (sigurno je mogla biti uložena u nešto pametnije), no utešpno je znati da se posle svega neko raduje mom imenu u novinama. :)

U principu, lako je biti glavna faca u bilo kojoj oblasti kad vam se svi sklanjaju i klanjaju. U enigmatici je to uslovljeno vrlo sitnim parama, videli smo tokom prethodnih godina da svako ko može da kupi po tanjir čorbe sirotinji postaje vrlo viđen i cenjen. Samim tim, tu nema prirodne hijerarhije i pozitivne selekcije, čovek ne može postati tražen ili plaćan samo zato što dobro radi taj posao. A šta bi u takvim okolnostima mogli da znače pojmovi "majstor" i "profesionalac" - ne znam tačno. Ja se bavim enigmatikom nekih 10 do 15 dana mesečno, i to prilično kompresovano, što će reći: odradim svih 176 zakonom propisanih radnih sati, ali to je moj jedini dodir sa profesionalizmom. :) Sa tom bedom koju zaradim (kad je dobijem, i ukoliko je uopšte dobijem) mogu da se slikam (dakle, ne mogu da mrdnem sa ove enigmatske tačke: niti da uložim, niti da okrenem, niti da bilo šta pokrenem...; eto, pored onoga što već duže vreme radim, ove godine sam dobio na uređivanje dečje strane u Nevenu... a to mu u parama dođe skoro ništa; mislim da bih morao da imam bar 20 angažmana da bih mogao da kupim npr. jedan cipelarnik :P). A ima bar 20 "majstora" koji u nekom apstraktnom, idealističkom smislu majstori nikad nisu bili - ali su profesionalci. E, mislim da su to vrhunski majstori, mi ostali smo samo entuzijasti, najamnici, fizikalci, budale itd. :)

U svakom slučaju, znam šta su Ognjen i Toma hteli da kažu i još jednom zahvaljujem.