29. 3. 2013.

Klasična ukrštenica sa "molerskom belinom" 18 x 4

Ukrštenica koja "otvara sezonu" je objavljena u "Enigmi" br. 2362, i specifična je po tome što sadrži 4 vezana vodoravna pojma od 18 slova tj. retku "molersku belinu". Beline tog tipa su, inače, specijalitet Rešada Besničanina, pa inspiracija za ovaj sastav dolazi iz njegove radionice. Zapravo, pošto sam ja u svet enigmatike ušao u trenutku kada je već mnogo toga izmišljeno i iskorišćeno, šanse da pronađem novi model bile su svedene na minimum. Pošto moju kombinatoriku na neki način vređa stereotipno korišćenje modela 6 x 6, 6 x 7 ili 7x7, a pošto mi fali nešto malo genijalnosti za otkrivanje tople vode, odlučio sam da neke od najtežih kombinacija za koje znam shvatim kao izazov i domaći zadatak.  

Ako bi trebalo da ocenim ukrštenicu koju ovde prezentujem tj. da procenim koliko i kako sam uspeo da realizujem nameru, ne bih mogao sebi da upišem previsoku ocenu: to bi u najboljem slučaju bila osmica. Inače, retko sam viđao, još ređe uspevao da napravim, kombinacije koje zaslužuju više, a moja desetka je naučno-fantastični pojam.



 

Pdf možete preuzeti OVDE.

10 коментара:

Анониман је рекао...

Па, нека је са срећом, Младене! Колико је мени познато, један си од ријетких (ако ниси и једини) који има такав приступ "краљици"! Свака част! Имаш моју подршку.
С поштовањем, Милош Милићевић

Ilija Đurković је рекао...

Mladene, čestitam pokretanje bloga i želim ti uspješan rad i dosta posjeta! Kraljica zagonetaka zaslužuje ovakav enigmatski kutak. Rado ću posjećivati ovo mjesto!

Slavko Bovan је рекао...

Podrška i od mene!

Бранислав Никић је рекао...

Upravo sam otvorio ovaj blog i baš sam prijatno iznenađen temom za koju si se opredelio. Iako ima i drugih sajtova koji objavljuju ukrštenice i skandinavke, kao što je Jovanov sajt, blog Mileta Jankovića i još po neki, tvoj blog je lepo osveženje, jer će se baviti onim najboljim radovima koji su ponos naše enigmatike. S toga, imaš od mene i veliku pohvalu i veliku podršku.

Ilija Đurković је рекао...

Dobro bi bilo da sve ukrštenice budu date po mogućnosti i u PDF varijanti, pogodne za štampanje i rješavanje!

Mandrak је рекао...

Zahvaljujem se svima na podršci.;)

Zaista mi je drago ako vam se dopao moj koncept, i ukoliko planirate da pratite moje postove - a ne želite da vas zatrpavam svojim i Rešadovim radovima - moraćete malo da se potrudite. :) Dakle, možete mi slati svoje (objavljene i neobjavljene) sastave koje smatrate izuzetnim, ili mi ukazati na neki tuđi rad, ili mi jednostavno poslati ukrštenicu (ispisanu ili - još bolje - skeniranu), koja je na vas ostavila najjači utisak (prevashodno se obraćam kolegama, ali i svima ostalima). Ukoliko je autor živ, gledaću da stupim u kontakt sa njim i zatražim dozvolu za objavljivanje. :) remorkermali@gmail.com

Što se tiče pdf - a, već sam ažurirao gornji post, i možete skinuti verziju za štampu. ;) Svi naredni postovi u kojima budem predstavljao radove sa opisima, a ne gotove kombinacije, će imati takav link. Večeras ću postaviti pobedničku skandinavku sa Enigminog konkursa "Minos - borba za kvalitet" iz 1992.

Slavko Bovan је рекао...

Cijeli dan pokušavam da ubacim ovaj blong među linkove na svom blogu, ali ne uspjevam. Ne znam u čemu je problem (sa ostalima nije bilo nikakvih problema)

Mandrak је рекао...

@Slavko

Ne mogu da pretpostavim gde je zapelo. :/ Sigurno koristite gadžet "Lista blogova", a tu se procedura svodi na tri koraka: izmeni, dodaj i snimi. U međuvremenu kopirate link i upišete naziv novog bloga...

Učim pticu da leti. :) Verovatno je reč o nekoj sistemskoj sabotaži.

Slavko Bovan је рекао...

Sve to uradio minimum 50 puta i ne prihvata!
Odoh da probam i danas.

Бранислав Никић је рекао...

I ja sam imao isti problem, Ako ga rešim, javljam!