1. 10. 2023.

Pogled u prošlost: Plagijator iz Sremčice

 

Piše: Milan Šaban

Enigma br. 1654

19. april 1988.

Rešivši ukrštene reči potpisane imenom i prezimenom Dobrica Janjić u broju 1649 od 15. marta 1988, mnogi iskusni enigmati rekoše: Konačno dobismo jednog vrsnog kolegu!

Doduše, izgledalo je čudno da osoba sa relativno malo objavljenog (i ne bogzna kako kvalitetnog), može sastaviti tako dobru, kvalitetnu ukrštenicu. Ukrštenicu koja bi po svim merilima mogla naći mesto u nekom udžbeniku koji bi se bavio podučavanjem sastavljača ukrštenih reči.

Ali, avaj! Avaj i za nas u redakciji i za sve prave ljubitelje enigmatike! Ta "vaša" ukrštenica je plagijat, i to bezočan plagijat! Raniji plagijatori su, da ne budu otkriveni, "pozajmljivali" samo jedan deo ukrštenice poznatog autora. Oni "vrhunski" plagijatori su bili toliko oprezni da su delove ukrštenih reči više autora spajali u celinu (prošlogodišnji skandal sa mamutskom skandi za Ginisovu knjigu rekorda).

Ipak su i oni na kraju dolijali. A šta vi radite? Vi "hrabro" uzimate kompletnu (podvlačimo: kompletnu) ukrštenicu našeg poznatog enigmate Veljka Dopuđe, objavljenu u "Mozaiku" br. 82 od 8. 1. 1981. godine. Kada to saznasmo i uporedismo, ostadosmo zapanjeni i osramoćeni. A vi? Vi, naravno, ne! A i kako bi?!

U Leksikonu zagonetača uz vaše podatke stoji da vam je enigmatski pseudonim "JaDo". E, jado, jado, šta uradi! I ko zna koliko puta do sada?!

Neka ovo bude kakvo-takvo izvinjene čoveku i enigmati Veljku Dopuđi, a i svim našim čitaocima i saradnicima. Plagijatorima se zna mesto. A ono nije na stranicama našeg lista, niti u enigmatici uopšte.*

*Nažalost, nemam Enigmu br. 1649, niti Mozaik br. 82, da bismo videli plagiranu ukrštenicu. Takođe, ne znam ništa o pomenutom skandalu sa mamutskom skandinavkom. 

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Za slučaj janjić ne znam, ali slučaj mamutica mi je poznat.
Dakle, U Čvorovome Naj Skandiju drugu mamuticu je sastavljao Dušan Kos. Nažalost, kada se umorio posegnuo je za više tuđih bjelina. Prvi je to zamijetio Vojin Krsmanović i požalio se. Nakon provjere, objava Kosove mamutice je zaustavljena, a Kosu je otkazana suradnja. Vratio se tek tijekom Domovinskoga rata.

Mandrak је рекао...

Hvala, Ned.