30. 3. 2013.

Ukrštene reči sa minimalnim brojem crnih polja

Ukrštene reči koje su predmet današnjeg posta su imale premijeru u ugašenom časopisu "Huper" br. 67 (6. X 1992. godine), a - mimo običaja - iza opisa je odštampan sledeći tekst: 

Napomena redakcije
Ovo je ukrštenica formata 23 x 14 sa rekordno malim brojem simetrično raspoređenih crnih polja - svega 28!!!


"Huper" je, kao tiražan list namenjen širokim narodnim masama, negovao kvalitet u najopštijem smislu, ali nije često prezentovao rekorderske radove. Zbog toga je ovaj sastav neka vrsta kurioziteta, i mada u sadržinskom smislu nije savršen, još izuzetnijim ga čini podatak da broj crnih polja na ovom formatu, u radovima koji se mogu smatrati vrhunskim, najčešće iznosi 32. Kao enigmatski autor mogu da posvedočim da i takav minimalizam nije lako postići, s tim što treba imati u vidu da su u listu koji je naslednik "Hupera" Politikinoj "Enigmatici" (gde i dalje "živi" format 23 x 14) -  kriterijumi rigorozniji, te bi i autor koji želi da potuče ili bar dostigne ovaj rekord bio mnogo opterećeniji zahtevima i zabranama. 

Nekoliko puta sam pokušao da - ne koristeći prideve, pojmove sa negativnom konotacijom, nelogičnu množinu, slobodne sintagme, reči koje nisu čisto srpske itd. - svedem broj crnih polja na najmanju moguću meru tj. 28, ali nisam uspeo da napravim prihvatljivu ukrštenicu, bez nategnutih i teško rešivih delova. Čak i kada bi mi se posrećilo - verujem da bi tokom pripreme za štampu bila masakrirana - i zato sam odustao. Uostalom, ako poštuje sva ograničenja, enigmata može biti ponosan na sebe kada sastavi dobre UR, sa par cp više. 

Autor ovog posebnog rada je Mladen Spasojević.
(nadam se da on ne bi imao ništa protiv "gostovanja" na blogu koji predstavlja samo enigmatske podvige, pošto nemam načina da stupim u kontakt sa njim)



Pdf OVDE.

7 коментара:

Unknown је рекао...

Bogami ga je dobro ukrstio!

Rešad Besničanin је рекао...

Zapravo je rekord na istom liku 24 crna polja u radu trija: Vukadinović, Dopuđa i Zeljković. Najverovatnije je središnji deo sastavio Dopuđa,a "ćoškove" druga dvojica - ili možda nisam u pravu. Ukrštenica je objavljena u "Huperu" br. 72,15.12.1992.godine i može se videti i u knjizi Lazarevića i Vukovića "Leksikon srpskih enigmata" na str.128.

Mandrak је рекао...

Da,s tim što je to toliko poseban sastav da nema smisla dovoditi ga u vezu sa radovima običnih smrtnika. :) Za moj ukus je previše iskonstruisan i - za razliku od Spasojevićeve postavke, koja uz malo muke ipak dozvoljava sastavljaču da ne sklepa Frankenštajna - sastav trija ostaje na nivou eksperimenta koji ne vredi ponavljati. :)

Анониман је рекао...

Mozemo li i mi ostali vidjeti pomenuti rad?
Cestitke i dobre zelje za blog, zanimljiv koncept, nadam se unapredjenjima na temu citkosti I PDF fajlova.
Pozdrav
Hajro

Mandrak је рекао...

Hvala, Hajro.

Rado bih unapredio "čitkost", ako biste mi dali konkretnu sugestiju. Ovako ne znam da li imate primedbe na propratne tekstove ili na opise ukrštenica (?!).
Uz to, imate pdf pri dnu svakog posta. :)

Što se ukrštenice koju je Rešad pominjao tiče, nisam planirao da je predstavim na blogu jer je:
1) već "otkrivena", tj. objavljena u Leksikonu, i
2) iz nekog razloga me ne fascinira,
ali sam je prekucao za Vas. Izvolite:

http://www50.zippyshare.com/v/26176976/file.html

Анониман је рекао...

Hvala Mladene,
nisam zapazio PDF (sjecam se da je neko vec trazio), ni procitao sve komentare na prvi post...
Na temu citkosti - velicina fonta i sharena podloga mogu biti problem nama starijim.

"iz nekog razloga me ne fascinira", ... nemam problem sa odlukom, samo mi zao sto si stao kad je najzanimljivije - obrazlozenje, "neki razlog" nije dovoljno, necemo nauciti nista ni o neobjavljenom radu a ni o tebi kao ocjenjivacu.
Hajro

Mandrak је рекао...

Znate kako, Hajro... Stvarno ne bih voleo da budem shvaćen kao “enigmatski kritizer”. Rado ću predstaviti na blogu tuđe sastave koji me oduševljavaju, koje smatram vrhunskim i u kojima vidim “magiju”, kao i one na koje sam ponosan kao sastavljač. Ako mi se nešto ne sviđa, makar se radilo o svetskom rekordu – neću se time baviti.
Ima enigmata koji suviše drže do forme, kao što ima i onih koji pet para za to ne daju. Meni npr. kvadrat 10 x 10 apsolutno ništa ne znači, ako je prepun glupih i izmišljenih pojmova. U spornoj ukrštenici je, po mom mišljenju, forma – ne baš pojela, ali – prilično oglodala sadržinu, a nekoga ko insistira na što većem jedinstvu te dve stvari – to ne može da fascinira.
Inače, članove trija veoma cenim.