13. 9. 2014.

Ko je najsasvim, potpuno sasvim, najbolji dasa?

U jubilarnom hiljaditom broju "Enigme" (22. VIII 1975.), objavljeni su rezultati velikog saradničkog konkursa MINOS - borba za kvalitet. Konkurs je sadržao tri dela, a svaki deo je obuhvatao po nekoliko vrsta enigmatskih sastava. Pored ukrštenih reči, bilo je još pet kategorija: rebus, aritmogrif/mozaik/ispunjaljka, stihovana zagonetka, kriptogram i anagram. Učesnici su imali na raspolaganju 4 meseca, a ukupan broj prispelih radova nije naveden. Prva nagrada je iznosila 600 dinara, druga 400, a treća 300 (cena primerka je bila 2 dinara). U žiriju su bili: Vlasta Pavlović, Zoran Zeljković i Milan Šaban.

Predstavljam tri prvoplasirana sastava u prvom delu konkursa, u kategoriji "ukrštene reči". 


Njihovi autori su:

Branko Polić,
Vojin Krsmanović i
Fehim Kujundžić.

S obzirom na to da su radovi, po mom mišljenju, vrlo reprezentativni, tj. tipični za svoje autore,  smatram da nije teško zaključiti koji je čiji. Dakle, imam mali zadatak za vas: potrebno je da na osnovu stilskih karakteristika povežete svaku od priloženih nagrađenih ukrštenica sa jednim od navedenih autora. 
Drugi deo zadatka je rangiranje: pokušajte da razmišljate kao spomenuti tročlani žiri i da pretpostavite koji je sastav trijumfovao, koji je osvojio drugu, a koji treću nagradu. Ukoliko odlučite da uzmete ućešće u ovoj igri, bilo bi dobro da u komentaru iznesete i svoja zapažanja o kvalitetu ukrštenica (ne mogu da obećam neku nagradu najuspešnijem učesniku, ali verujem da je zadatak sam po sebi dovoljno stimulativan).

A

B

C

5 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

B - Vojin
A - Fehim
c - Polić

Taj poredak?

Mandrak је рекао...

Ispravan poredak, ali skroz neispravno povezano. :)

Pomoć a la integram:

- Kujundžić i jedan od preostale dvojice imaju po jedan kroatizam;

- Krsmanović ima dve reči koje se ne "trpe";

- Sve reči u Polićevom radu su imenice.

Радоја Рацановић је рекао...

Ако сам добро повезао претходне коментаре,
Б - Кујунџић,
А - Полић и
Ц - Крсмановић.

Mandrak је рекао...

Dabome. :)

Mandrak је рекао...

Ne rekosmo ništa o ukrštenicama...

Evo, ovako: svaka čast Slavku na pronicljivosti, pošto ja definitivno ne bih mogao da otkrijem poredak. Dve stvari bi me ozbiljno ometale: saznanje da je naredne godine najviše bio vrednovan rad sa imenicama, kao i uverenje da pobednički rad ne bi smeo da sadrži pojmove: zrcala, sretan i zabosti.

Dakle, odmah bih eliminisao pobednički rad B. Rad C bih takođe eliminisao, jer tu imamo tiskar (na istom mestu gde su zrcala kod Kujundžića!) i glagol brecati, bez obzira na to što me kao celina najviše impresionira. Morao bih da zaključim da je pobedio sastav A, na 2. mesto bih stavio C, a na treće B.

Autore bih, mislim, lakše otkrio. Pošto Krsmanović i Kujundžić imaju sličan stil (da lik nije simetričan, bilo bi lakše razlikovati ih), pretpostavio bih da su njihovi radovi C i B. Od pomoći bi mi bili i kroatizmi, jer njih dvojica nisu iz Srbije (što će reći da su pre govorili hrvatskosrpski nego srpskohrvatski). E, pošto mi NJ više ide uz Krsmanovića (presudna je grupa ČNJ), oprezno bih zaključio da je on autor sastava C. :)