1. 9. 2014.

Bela pobeda


Siguran sam da se od mene očekuje da pre ili kasnije prežvaćem rezultate konkursa ESS - a "Sto godina moderne ukrštenice", ali ću "sitna crevca" ipak ostaviti za neku drugu priliku. Ono što u ovom trenutku mogu da kažem je da sam vrlo ponosan što je, eto, baš moj rad dobio najveći broj poena, a naročito mi prija pomisao na budućnost, u kojoj će oni koji se budu bavili istorijom enigmatike makar uzgred spominjati i moje ime. Recimo, za nekih sto godina, kada neki uvrnuti ljudi budu proslavljali dvestoti rođendan ukrštenice, neko će garantovano podsetiti javnost da je ne tako davno upokojeni MM (jer ja planiram da "teram" do kraja ovog veka!) bio prvi laureat. Pazite: pobednik tog drugog jubilarnog konkursa i ja nikada nećemo biti baš u istom rangu, jer ću ja u svakom nabrajanju biti ispred njega! Ali, ne samo ispred njega - nego ispred svih ostalih pobednika u ovom milenijumu! Dobro, de, priznajem da će kolega koji bude pobrao lovorike 2913. godine otpočeti novi, milenijumski niz, ali ja sam prvi - pa sam prvi, i jedino apokalipsa to može da poništi. :)

Šalim se, naravno. Ono što iskreno želim da kažem svim čitaocima bloga je da ne mogu tačno da procenim nivo svog ponosa i zadovoljstva dok ne vidim ostale takmičarske radove. Jasno je da sam se poslužio malim lukavstvom i upotrebio (zlobnici bi rekli: zloupotrebio) to malo umeća što imam, znajući da belina 8 x 8 uvek ima dobre šanse za pobedu. Prosto, tako je bilo na gotovo svim našim konkursima i pre 50, i pre 30, i pre 5 godina, pa sam mogao očekivati visok plasman. Međutim, pretpostavka o visokom vrednovanju velikih četvrtastih belina nije bila nedostupna ni ostalim učesnicima, te je svako mogao da napravi bar jednu takvu. Svako je mogao - da je mogao... ali nije mogao baš svako.:) To znači da i danas, u eri kompjuterske enigmatike, velike beline nisu prevaziđene i još uvek imaju staru funkciju: njima se demonstrira veština kombinovanja. Dakle, "belinaštvo" je još uvek nezamenljiv vid autorstva, i u neraskidivoj je vezi sa enigmatskim takmičenjima.

Potpuno se slažem sa neautorizovanom opaskom da velika belina sama po sebi nije garancija kvaliteta. Da to nije tačno - svako bi mogao da pobedi na svakom konkursu, jer svako može da napravi svakakvu tj. kojekakvu belinu. Nije poenta u samoj belini, već u umeću da se njome nešto važno saopšti. To saopštenje u suštini glasi: "Ja mogu nešto što ne mogu baš svi." Uostalom, naša bogata enigmatska istorija kaže da su takve beline uglavnom pravili oni koji su umeli da ih prave, što navodi na zaključak da su enigmatski autori prilično samokritični. No, pored samokritičnosti, skloni smo i kritici, pa je oduvek bilo mnogo lakše kritikovati nečiju pobedničku kombinaciju - nego napraviti takvu. Oduvek je bilo tako - a sada smo zatajili i čudom se čudim što se OVDE baš niko nije javio da (zaštićen debelom anonimnošću) kaže koju oštru reč o prvoj ukrštenici.

Sumnjam da se baš svima toliko dopala da bi ostali bez teksta. Ja, recimo, smatram da sam mogao da napravim 5 puta bolju, ali istovremeno smatram da sam uspešno demonstrirao ono što sam u tom trenutku želeo da demonstriram. Imao sam cilj koji se nije svodio samo na postizanje beline, već je uključivao bar još 4 jednako važna kriterijuma (jednostavnost, ekonomičnost, rešivost, vizuelna pregnantnost), i realizovao sam svoju ideju prema svojim mogućnostima. Drago mi je što su članovi žirija generalno u tome prepoznali nekakav kvalitet, i kao što sam rekao na blogu TIO, savršeno razumem što je jedan od njih sastavu dodelio skromnih 10 poena. Taj član žirija verovatno nikada u životu nije napravio takvu belinu i verovatno je neće ni napraviti, ali to ne znači da teoretski ne bi mogao. Teoretski, i ja sam mogao postati kapetan bele lađe, a postao sam ovo što jesam, i sad uopšte ne razmišljam o moru i plovidbi, nemam pojma koliko je teško, a koliko lepo upravljati brodom, orijentisati se na pučini, boriti se s talasima...  Jednostavno, jedan član žirija nije razmišljao kao većina, možda zato što nikad nije ni želeo da bude kapetan one lađe, a možda i zato što ima morsku bolest, i to je sasvim u redu. Ne valja kad svi mislimo isto, jer je to najpouzdaniji znak da mislimo pogrešno. Štaviše, voleo bih da je bilo i više različitih mišljenja. 

U nekom narednom postu ću se zadržati na detaljima iz pobedničke ukrštenice, ali kao što rekoh, prethodno moram da vidim i ostale sastave. Nema smisla da svom radu javno nalazim mane van konteksta (a prema sebi sam suroviji nego prema svima ostalima zajedno), i tek kad sagledam opšti nivo kvaliteta, znaću da li sam se za nagradu izborio samo lukavstvom, ili su ipak bile ključne neke druge osobine.

9 коментара:

N. Petkovski је рекао...

Ukusi, ili još bolje - kriterijumi, su različiti, pa je, eto jedan član žirija dao 20, drugi samo 10 poena (prvi je ukrštenicu vrednovao na prvom mestu, drugi na jedanaestom). A lepo se vidi, da je ovde ukrštenica u ukrštenici. Ona belina je skoro skroz izolovana od ostalog dela ukrštenice, kao posebna ukrštenica, sa minimalnim povezivanjem sa ostatkom, oivičena crnim poljima kao da je okovana lancima. Neki član žirija nije uopšte mario za to, drugi je pak upravo to "kaznio". Osim toga, tu ima nekoliko problematičnih reči i sintagmi: SAMO STARA NAVIKA, PREMA TOME, PLATINASTA, TIJERI ANRI - ispravno je TJERI (kao što je radi poređenja EDIT PJAF, a ne PIJAF, kao što je na primer PJAČENCA, a ne PIJAČENCA) iako će sigurno alibi autoru biti da se na internetu sreće i TIJERI, ali se to moralo izbeći.

Čitao sam one komentare "pro et kontra" o belinama na Slavkovom blogu, ali ih neću komentarisati. Ja se slažem da je belina jak kvalitet, ali belina samo zbog beline nije kvalitet (to mu dođe kao "larpurlartizam"), mnogo je bitniji kvalitet same beline. Inače ako ona nije kvalitetna, onda je čitava ukrštenica promašaj.

U svakom slučaju, pošto je žiri proglasio prezentovanu ukrštenicu za najbolju (u konkurenciji u kojoj se nalazila), ja jedino samo mogu da čestitam autoru na uspehu i pobedi (jer sam i ja učestvovao na istom konkursu, ali bez većih belina kao prioritet apriori).

Mandrak је рекао...

Ih, bre... Baš je toliko izolovana? :) Pa, centrirao sam je, a pri tom sam morao negde da smestim i preostala dva tematska pojma, pa da ih nekako povežem sa sredinom, a da sve to ostane na nivou vizuelne dopadljivosti... Ako postoji ibermenš koji bi to umeo bolje da izvede, zamolio bih ga da se javi i podeli sa mnom, a naročito sa Petkovskim, svoj talenat. ;)

Nema problematičnih sintagmi. Bar ih ja ne vidim.

"SAMO STARA NAVIKA" je naziv pesme jednog popularnog srpskog pevača (ne znam da li je poznat u Makedoniji), koji je zapravo toliko popularan da može da napuni Marakanu. :) Zove se Aleksandar Vuksanović, zovu ga Aca, a od Džrdža Lukasa je prepisao umetničko prezime, i ne znam šta je tu problematično.

"PLATINASTA" je zvanična oznaka na svim singl i LP pločama čiji je tiraž bio 50 000.

TIJERI je takoreći jedini oblik koji se koristi u srpskim medijima. Čak i na srpskoj Vikipediji stoji ta varijanta, i bez obzira na to što za toliko poznajem transkripciju iz francuskog - nikad mi ne bi palo na pamet da upotrebim nešto što se oštro suprotstavlja našoj praksi (sistemu je, dapače, bliži oblik Tjeri, ali ja obično pravim ukrštenice namenjene ljudima koji čitaju novine, a ne Pravopis). Ovaj autor, inače, nikada ne pravda svoje pojmove neodređenim upućivanjem na internet, već konkretnim izvorima. Ipak, u ovom slučaju potragu za alibijem smatram besmislenom.

PREMA TOME (najteže mi je da shvatim šta ne valja kod ove sintagme), dobro sam prošao sa našim žirijem. Da je učestvovao i neki stranac, možebiti da me ne bi bilo ni među prvih 10. :)

N. Petkovski је рекао...

Dobro, ja nisam znao naslov te pesme, mislio sa da je neka fraza, dalje, za platinastu sam smatrao da je manjkavost što je dugačak pridev u ženskom rodu, za Anrija je diskutabilno, pa "prema tome" nemaš razloga da se "ljutiš", ali da je belina u centru skoro izolovana i uokvirena lancima crnih polja sa svih strana i jedva se veže sa ostatkom ukrštenice, to ipak stoji. Ja ne smatram da je ukrštenica loša, naprotiv, jako mi se sviđa. Sama činjenica da su svi članovi žirija bodovali ukrštenicu je sigurno znak da je u konkurenciji sa ostalim ukrštenicama vredna za vrh tabele. Da sam i ja bio član žirija, iako sam stranac prema srpskom jeziku, ne verujem da bih puno drugačije glasao za tvoj rad.

Mandrak је рекао...

Ma, ne ljutim se, samo štitim interese svoje firme. :) Visoko cenim kad neko otvoreno iznese svoje mišljenje, kakvo god ono bilo, ali potpis ne prevenira moju repliku. :)

Belina jeste ocrtana, to je činjenica. Ne mogu da se složim sa konstatacijom da je "jedva povezana", jer najduži lanac ima 7 cp (u prvoj verziji ih je bilo 6, pošto sam imao ZAPISNIK O RADU, a da me ubije čovek - sad ne bih umeo da objasnim zašto sam to dirao). U "Enigmi" su, recimo, pre 20 i kusur godina pobeđivali radovi sa duplo dužim lancima, a nije bilo zadatih pojmova, niti su likovi bili ovako sitni.

Da budem sasvim iskren, meni se više dopada drugi rad (onaj sa bibliotekom i roditeljstvom). Pretpostavljam da je zauzeo 4. mesto. Ako bih, pak, bio okrutan prema sebi, rekao bih da ni na jedan nisam posebno ponosan. Mogu bolje, a ponosan sam samo na najbolje. :)

N. Petkovski је рекао...

Ma dobar si ti, čak i puno više od toga. Gledam samo one tvoje ukrštenice koje radiš ljudima u njihovu čast kad im je rođendan ili drugi je povod. I meni si jednu takvu uradio i ja sam bio zadovoljan ne samo gestom, nego i kvalitetom. Eto vidiš i ti kao autor smatraš da ti je druga ukrštenica bolja, ali žiri misli drukčije - stvar ukusa i kriterijuma, a o njima se ne raspravlja, zar ne?

Nešto bih hteo da prokomentarišem o T(I)JERIJU. U originalu se piše THIERRY. Francuzi to čitaju i izgovaraju TJERI, ne TIJERI. Ako uzmemo da se piše PIERRE, slažeš se da se čita i izgovara PJER i samo PJER, a nikako PIJER. Pa sad, ti prosudi sam.

Uvek sam raspoložen za konstruktivnu i prijateljsku konverzaciju čak i o oprečnim mišljenjima, jer će takva zbližiti ljude i biće većeg poštovanja među njima.

Mandrak је рекао...

Nema tu dileme: Thierry se ispravno transkribuje kao TJERI. Čak sam naveo taj primer u tekstu Oprosti mi Ketrin.

Prema Pravopisu IE prenosimo kao IJE samo iza L (Molijer), iza N (Danijel) i nakon suglasničke grupe sa R na drugom mestu (Bodrije).

Ne znam zašto se kod nas ustalio pogrešan oblik, a čudim se i što na Vikipediji godinama stoji ta varijanta (druga diskutabilna imena su uglavnom ispravno transkribovana, bez milosti prema praksi).

Međutim, pošto "Blic", "Alo" i slične novine isključivo pišu o Tijeriju, verovatno sam odlučio da ne protivrečim. Moglo je da prođe i bez njega (valjda sam mogao da nađem neki drugi devetoslov sa završetkom -IONCI), ali u tom trenutku uopšte nisam imao nedoumicu. Možda bih sada drugačije uradio, možda i ne bih (jer sam svojim ušima čuo da ga na nacionalnom Dnevniku RTS - a zovu pogrešno), a najvažnije je da se ne radi o neznanju, već o odluci. :)

Анониман је рекао...

Čestitke autoru za prvo mjesto! Bio je natječaj i čovjek pobjedio! No, natječaj je bio nakaradan. Konfiguracija tri ključna pojma nije u propozicijama jednoznačno definirana, te je ostala na volju i razumjevanje autora. Uistinu, neuobičajeno je da se tematski pojmovi ne križaju ili da nisu u nekom skupu!
Spoznaja iz komentara N. Petkovskog da je pobjednička križaljka ocijenjena sa 20 i 10 ponta govori da je žiri u disonanci, te da ne postoji jedniznačni kriterij prihvatljivosti. Neka imena u žiriju su križaljkaški marginalci te je time sve jasno. Iz svega proizilazi da je natječaj bio i ostao besmislen.
Ovdje, u inozemstvu, imaju običaj da se križaljkaši natječu "live" kako bi eliminirali patvorine učinjene kompjutorskim programima.
Ex-yu

Rešad Besničanin је рекао...

Evo i ja da se javim. Da sam kojim slučajem ja bio u žiriju i neko drugi umesto mene poslao moj rad - ja bih svakako za prvoplasirani proglasio Mladenov sastav.
Kao što sam ja pre dvadeset i kusur godina pobeđivao na "Enigminim" konkursima, tako je i sada Mladen pobedio na ovom. I svaka mu čast na tome i samo neka nastavi tako iako znam da on uopšte ne voli da učestvuje na takmičenjima ovakvog tipa.

Mandrak је рекао...

Ne slažem se da je natječaj bio nakaradan. Prema propozicijama, trebalo je:

"Sastaviti klasične ukrštene reči 18 x 15 (17 x 14) sa u tri reda upisanim pojmovima:

PRVA
MODERNA UKRŠTENICA
ARTUR VIN

Pojmove ovim redom staviti u bilo koje vodoravne redove lika - pojmovi ne moraju biti u tri uzastopna reda."

Dakle, ništa nije ostalo "na razumjevanje". Možda je u inozemstvu uobičajeno grupisanje tematskih pojmova, ali se, eto, na ovom srpskom konkursu to nije tražilo od autora.

Žiri nije bio u disonanci. Jedan član žirija (ako treba da iznesem neku pretpostavku, rekao bih da je to Janković) je glasao malo drugačije, ali je pobedničkoj ukrštenici ipak dodelio solidan broj bodova. Dakle, i on je registrovao taj sastav u hrpi od 53 komada.

Nije bilo marginalaca u žiriju. Istina, neki od njih nisu ukršteničari, ali to ne znači da ne poznaju materiju. To su ljudi sa imenima i prezimenima, svima nama poznati likom i delom, a pošto je ovaj konkurs raspisao ESS, bilo je logično da žiriraju istaknuti članovi tog saveza. Niko od njih nije nađen na ulici, a kad je onomad u jednoj ex Yu republici organizovan nekakav natječaj, mnogi od nas su stekli utisak da se tamo žiri sakuplja upravo na taj način (a pobjednici biraju na osnovu rodnog lista). Šta je tu besmisleno, a šta ipak ima smisla, ne bih dalje elaborirao.

Btw, ni u inozemstvu, ni ovde ne postoje "live konkursi". Međutim, ako neko želi da se takmiči sa mnom, slobodno može da dođe, skuvaću mu kafu i poslužiti ga slatkom od lubenice, ali nemam interes da putujem preko 7 gora i 7 mora samo da bih učestvovao u "live merenju patke". :)