18. 4. 2015.

Krstio ih neko škrt (A-Đ)

Dvoslovna imena i prezimena nisu karakteristična za naše prostore, ali su veoma rasprostranjena u belom svetu. Zapravo, u tom belom svetu grafija uglavnom nije usklađena sa fonetikom, pa mnoge slavne ličnosti kod nas (dakle, kod slovenskih, ćiriličnih naroda) dobijaju novi identitet, tj. u našem transkripcionom sistemu postaju nosioci imena ili prezimena od samo dva slova. Ta pojava veoma pogoduje srpskoj enigmatici, a naročito ukrštenim rečima, jer smo često u prilici da izbegnemo oznake i skraćenice, i da ih uspešno pretvorimo u pojmove sa predstavnom konotacijom.

Neke dvoslove već decenijama opisujemo kao imena i prezimena, iako je mnogim ličnostima odavno istekao rok trajanja; takođe, postoje i pogrešno transkribovani, ali ukorenjeni dvoslovi tog tipa, a interesantno je da među slavnim i značajnim osobama ima i vlasnika izvanredno zgodnih dvoslovnih imena za koje autori ukrštenih reči još uvek ne znaju! Ovde ćemo se pozabaviti tim nezabilaznim rečcama koje se po inerciji opisuju bez pojmovnog značenja, a biće spomenute i neke enigmatske zvezde (bez ambicije da pregled bude iscrpan, tim pre što u Kini gotovo svaka dvoslovna reč sa suglasnikom na prvoj, a samoglasnikom na drugoj poziciji može biti nečije ime).

Ab Ajverks
Svi vrlo dobro znamo koliko se često pojavljuje dovoslov AB, ali malo ko zna da je to ime jedne istaknute figure masovne kulture XX veka: AB AJVERKS (eng. Ub Iwerks, 1901 - 1971) je, uz Volta Diznija, najpoznatiji i najcenjeniji animator svih vremena, višestruki oskarovac i koautor Mikija Mausa! AJ SUGIJAMA (rođ. 1975) je bivša, ali i te kako slavna i uspešna japanska teniserka, a AL nije samo ime glumca Paćina, jer postoji bar 5 njegovih poznatih imenjaka u šou-biznisu: AL DŽOLSON (eng. Al Jolson, 1886 - 1950) - čuven po ulozi u prvom zvučnom filmu "Džez pevač" (1927), AL SIRS (eng. Al Sears, 1910 - 1990) - saksofonista Djuka Elingtona, AL BANO (ital. Al Bano, rođ. 1943) - italijanski pevač i glumac, AL GRIN (eng. Al Green, rođ. 1946) - gospel i soul pevač, AL DI MEOLA (eng. Al Di Meola, rođ. 1954) - američki džez gitarista italijanskog porekla itd. AN je ime francuske glumice PARIJO (Anne Parillaud, rođ. 1960), ali i prezime izraelske i internacionalne kantautorke KEREN (rođ. 1974), a jedan od vodećih francuskih kompozitora Bel epoka (poznat i po vezi sa Marselom Prustom) je bio Karakašanin RENALDO AN (šp. Reynaldo Hahn, 1874 - 1947). je u ukrštenim rečima obično jevrejski pisac, Šolem (1880 - 1957), a možda niste znali da je i njegov sin NATAN (1902 - 1964) bio poznati književnik. Uz to, jedan čuveni američki psiholog jevrejskog porekla se zvao SOLOMON AŠ (eng. Solomon Asch, 1907 - 1996).

Bo Garet
Za dvoslov BA imamo sasvim dobar geografski opis (mesto kod Ljiga), ali to je i prezime nekih poznatih Senegalaca, kao što su AMADU DIJA BA (fr. Amadou Dia Ba, rođ. 1958) - bivši atletičar (preponaš) i DEMBA BA - francuski fudbaler senegalskog porekla (rođ. 1985). BI može biti i ime, i prezime, a jedna od najpoznatijih vlasnica na planetarnom nivou je kanadska komičarka SAMANTA BI (eng. Samantha Bee, rođ. 1969). Američka glumica BO DEREK (eng. Bo Derek, rođ. 1956) ne izbija iz ukrštenica, mada postoje i aktuelnije ličnosti sa tim imenom: BO MAKEJLEB (eng. Bo McCalebb, rođ. 1985) - američki košarkaš sa makedonskim državljanstvom, ili BO GARET (eng. Beau Garrett, rođ. 1982) - američka glumica. BU nas vodi u carsku Kinu, i ma koliko se trudili da ignorišemo Kineze, nije na odmet znati da je najslavniji vojskovođa toga doba bio LU BU (II vek).

Ivlin Vo
I VA se može opisati kao kinesko prezime, ali ne treba preterivati, pa je razumnije dati prednost jednom od najznačajnijih norveških likovnih umetnika XX veka - vajaru i slikaru koji se zvao DIRE VA (norv. Dyre Vaa, 1903 - 1980). VE je, kao što smo videli u jednom od postova o skandinavskoj mitologiji, nordijski bog tišine, tvorac sveta, brat Odina i Vilija (poznat i kao Henir ili Heni). Ko želi, VI može opisati kao prezime nekadašnje američke tinejdž-zvezde Bobija (eng. Bobby Vee, rođ. 1943), a domaće goveče je i prezime jednog poznatog engleskog pisca, koji je na našim prostorima omiljen zbog pomoći partizanima u Desantu na Drvar: on je IVLIN VO (eng. Evelyn Waugh, 1903 - 1966), a uzgred valja spomenuti da se Evelyn u svim ostalim slučajevima transkribuje kao EVELIN. Najbolji opis za VU nam opet stiže iz Kine, ali preko Amerike, jer je DŽON VU (eng. John Woo, rođ. 1946) jedan od najpopularnijih režisera današnjice. 

Gi Dri
Jedini samoglasnik koji sa G tvori slavno ime je I, pa GI najčešće opisujemo kao ime pisca De Mopasana (fr. Guy de Maupassant, 1850 - 1893; uzgred, d je malo u sredini, ali veliko na početku: Gi de Mopasan i De Mopasan). Doduše, ima još poznatih Francuza koji se tako zovu, a u našoj enigmatici je neobično slavan jedan stari atletičar, čija se blistava sportska karijera završila pre 34 godine: GI DRI (fr. Guy Drut, rođ. 1950), a nije zaboravljen ni fudbaler GI LAKOMB (fr. Guy Lacombe, rođ. 1955), kao ni teniser GI FORŽE (fr. Guy Forget, rođ. 1965).

Sandra Di
DI se lako i efikasno može povezati sa nečijim likom, pa je u našim ukrštenim rečima nekada bila izuzetno popularna američka glumica SANDRA DI (eng. Sandra Dee, 1942 - 2005), film "Američki gangster" iz 2007. godine je repopularizovao afroameričku epizodistkinju RUBI DI (eng. Ruby Dee, 1922 - 2014), a u svoje vreme je bila slavna i engleska pop pevačica KIKI DI (eng. Kiki Dee, rođ. 1947). Ako tražimo ime, tu je američki hevi-metal muzičar DI SNAJDER (eng. Dee Snider, rođ. 1955), ali i glumica DI VOLAS (eng. Dee Wallace, rođ. 1949), koja je već spomenuta u priči o Spilbergovom vanzemaljcu. Da, De i Do ćemo i dalje morati da tretiramo kao neimena, ali DU može biti prezime: graver kraljice Viktorije se zvao DŽORDŽ TOMAS DU (eng. George Thomas Doo, 1800 - 1886).

Mai Đa
ĐA pripada (još) jednom Kinezu: to je prezime popularnog savremenog pisca koji je prošle godine posetio beogradski Sajam knjiga, a zove se MAI (poengleženo: Mai Jia, rođ. 1964). Nema sumnje da među njegovim sunarodnicima postoje i Đe, Đi, Đo i Đu, ali je diskutabilno da li bi njihovo prisustvo u našoj enigmatici bilo opravdano. Dvoslov ĐO se katkad može opisati kao nadimak jednog poznatog holandskog fudbalera koji se zove ĐOVANI VAN BRONKHORST (hol. Giovanni van Bronchorst, rođ. 1975), a ako se autor ovog bloga danas-sutra proslavi, nije isključeno da će se širokom auditorijumu predstavljati kao Đo (Mlađo-Đomla-Đo).

7 коментара:

Dragan Dragoljević је рекао...

Bejavši sportski fanatik kakav jesam, moram na ovu listu da dodam par zanimljivih dvoslova. Poznati holandski trener nosi sasvim neobično ime: KO (Co Adriaansen). Nadimak jednog od najboljih centara u istoriji NBA Alonza Morninga je kratko i jasno: ZO. A sve poznatiji i popularniji postaje mladi štoper engleskog Barnlija sa prezimenom MI (Ben Mee), mada se taj dvoslov može opisati i kao roman Jevgenija Zamjatina (među mojim omiljenima). :)

Mandrak је рекао...

Lepo, samo malo preuranjeno. :) Iskoristiću te podatke u narednim postovima sa ovom oznakom (a biće ih 5, jer idem azbučnim redom i obrađujem po 6 slova).

Dragan Dragoljević је рекао...

Pardoniram. :)

Dejan Minić је рекао...

A japanski teniser Go Soeda. Skoro smo se bavili njime kod Slavka.

Mandrak је рекао...

Što propusti deli Radivoje
dočekuje mladi Tatomire,
što uteče mladom Tatomiru
dočekuje dijete Grujica,
što propusti dijete Grujica
to dočeka Starina Novače. :)

Анониман је рекао...


Sitna dopuna :

Francuski premijer iz pedesetih
godina prošlog veka zvao se

GI MOLE


Miroslav Živković

Mandrak је рекао...

Deli Radovije ima nešto da doda:

GU - st. francuski automobilista, Žil (Jules Goux, 1885 - 1965);

ĐE - kineska teniserka Dženg
(jeste Kineskinja, ali je vrlo popularna i uspešna; kod nas je zovu i Đije ili Žije, a najispravnije je, prema poengleženoj transliteraciji, Đe).