1. 4. 2015.

Nanje, dade i aje (2)

Dadilje sa enigmatski upotrebljivim imenima se skrivaju i u hodnicima mitologije: ZEVS je, prema grčkom mitu, preživeo upravo zahvaljujući nimfama koje su ga dadiljile. Naime, da bi ga po rođenju spasile od proždrljivog oca HRONOSA, REA i TEMIDA su novorođenog vrhovnog boga sklonile u pećinu kritske planine IDE, a prvu, da izvinete, sisu mu je ponudila slavna AMALTEJA (ne zna se baš tačno da li je koza ili vila). Onda su ga preuzele ćerke kritskog kralja MELISEJA, gorske nimfe, i negovale ga dok nije ojačao, ali izgleda da se nisu potpisale prilikom preuzimanja honorara, pa su im različiti antički pisci nadevali različita imena. Trebalo bi da ih ima dve, a u opticaju su 4 imena: IDAJA ili IDEA ili IDA, ADRASTEJA ili ADRASTIJA, MELISA i IDOTEJA ili EIDOTEA

Mudri ODISEJ je imao samo jednu, no vrlo vrednu, brižnu i pronicljivu vaspitačicu, pa kad se vratio na Itaku posle dvodecenijskog potucanja, ni rođena majka ANTIKLEJA ga nije prepoznala, ali je njegova bangava dadilja EURIKLEJA očas prokljuvila: videla mu je ožiljak na nozi, i setila se koliko je ceptela kad ga je na Parnasu napala divlja svinja (jer starci, dabome, odlično pamte događaje od pre 50 godina). 

Ključnu ulogu dojilje је u rimskoj mitologiji odigrala vučica MARCIJA, koja je svojim mlekom velikodušno počastila ROMULA i REMA (latinska princeza REA SILVIJA je grešno začela sa bogom MARSOM, ali joj sebični i vlastoljubivi otac NUMITOR nije dozvolio da zadrži porod). O odbačenim blizancima se do punoletstva brinuo bračno-pastirski par FAUSTUL & AKA LARENCIJA. Donekle sličnu, samo malo realniju priču (dakle, bez bogova i vukova) o majci  koja je lukavstvom spasila svoju bebu smrti, a onda joj postala dojilja i dadilja, nalazimo u biblijskoj mitologiji. Beba je MOJSIJE, a majka i dadilja JOHAVEDA ili JOKEBEDA.

Tigi Leg-Bork
Dadilja ALEKSANDRA VELIKOG se zvala LANIKE ili LANIKA, i bila je sestra njegovog oficira i intimnog prijatelja KLITA CRNOG. VINSTON ČERČIL je u detinjstvu bio prisniji sa gospođom ELIZABET EN EVEREST nego sa svojim blaziranim nobl roditeljima. O sirotim ćerkama jednako sirotog ruskog cara Nikolaja je vodila računa Irkinja MARGARETA IGER (prezime je vrlo zgodno, a najatraktivniji opis je dadilja Anastasije Romanov). Princa Džona, sina britanskog kralja Džordža V i kraljice Marije od Teka je majčinski negovala ŠARLOTA BIL, za princa Čarlsa i njegove rođake je bila zadužena MERION KROFORD (koju su Elizabeta i Margareta prozvale KROFI), a Vilijama i Harija je čuvala TIGI LEG-BORK (udata PETIFER). 

Vivijen Li i Heti Mekdenijel
Najpoznatija filmska dadilja je, jašta, čarobnica sa letećim kišobranom koja peva "Superkalifradžilistikekspijalidoušes": MERI POPINS, u izvedbi DŽULI ENDRUZ koja je dobila Oskara za tu ulogu; pre nekoliko godina je bila vrlo popularna američka TV serija "Dadilja" sa FREN DREŠER u ulozi blesave nanny Fren iritantnog glasa, a jedna od njihovih najsimpatičnijih koleginica je elegantno popunjena i otresita MAMI iz filma "Prohujalo s vihorom".* I HETI MEKDENIJEL (ili, ako hoćete da budete lojalni Pravopisu, ali nelojalni praksi: HATI MAKDANIJEL, eng. Hattie McDaniel) je za ulogu dadilje dobila Oskara, i tako postala prva tamnoputa glumica koja je osvojila prestižnu nagradu. Uzgred, Mami se može transkribovati i kao Memi, ali se tako udaljavamo od internacionalizma mama, pa je varijantu sa E najbolje koristiti kao ime mlade američke glumice Gamer. ** Uz Mami najbolje prianja: dadilja Skarlet O'Hare.

Memi Gamer
*  Ne "sa vihorom", jer osnovna varijanta predloga glasi S. A se dodaje kada imenica počinje nekompatibilnim suglasnikom (isto važi i za K), npr. pita s makom i pita sa sirom.

** MEMI GAMER (eng. Mamie Gummer) se zapravo zove Meri, kao i njena slavna majka MERIL STRIP (Meri Luiz), ali je za pseudonim odabrala familijarni nadimak. Ako Mary transkribujemo isključivo kao Meri, logično je da i hipokoristik ima E na drugoj poziciji.

Нема коментара: