3. 4. 2015.

Stručnjaci za sve i svašta

Upotrebivši pojam EMALJER, jedan kolega mi je dao šlagvort za osvrt na manje popularna, preimenovana ili prevaziđena zanimanja koja su i dalje potrebna enigmatici. No, neću govoriti o abadžijama i tenećarima, već o strukama koje je na naše prostore donela industrijalizacija, i za koje je valjalo smisliti adekvatna imena. U stvari, najpre me je zanimalo da li se uz oblik emaljer (koji je zabeležen u Vujaklijinom leksikonu, a po svoj prilici se koristio pre rata) može koristiti i emajler, da li postoji još neki sinonim, te da li se upotrebljavaju i izvedenice iz domaćih reči za emalj tj. emajl - gleđ i caklina.

U te svrhe sam nabavio Službeni list FNRJ iz 1959. godine, i utvrdio da Savezna nomenklatura struka i zanimanja ne uključuje emaljera, ali se u metalskoj struci, na poziciji 66. nalazi POCAKLJIVAČ. To je, dakle, jedno te isto (majstor za gleđosanje), a u RMS - u je naveden i oblik EMAJLIRAC. Međutim, izgleda da reč emajler nije deo našeg jezika, pošto nije zabeležena u autoritativnim rečnicima, mada se može sresti u crnogorskoj klasifikaciji (da li to znači da se ipak može koristiti i na našem govornom području - stvarno ne znam).

Elem, u hodu sam shvatio da je spomenuta nomenklatura prava riznica pojmova koji uopšte nisu ušli u rečnike, iako je na hiljade živih ljudi decenijama hranilo decu obavljajući poslove koji su se baš tako zvali (moja omiljena komunistička struka je sušač rezanaca, možete je videti na spisku). Napravio sam izbor interesantnih naziva, a OVDE i sami možete pronaći još neku poslasticu.

01. RUDARSKA STRUKA:
SIGNALIST u rudarstvu, CRPAČ nafte, ČAĐAR, VAGAR soli.

02. TOPIONIČARSKA STRUKA:
PRŽILAC aglomeracije, TOPILAC, RAFINER, ZAGREVAČ, VALJAČ lima, ŽARILAC, LUŽILAC (lug - ceđ), ELEKTROLIZER.

03. METALSKA STRUKA:
AUTOGENI ZAVARIVAČ, AUTOMATIČAR, MODEL-BRAVAR, BRUNIRAČ (bruniranje / nem. - lakiranje brunolinom u cilju zaštite od rđe), GLAČALAC, GALVANIZER, HONOVAČ (precizni brusač), GRAVER - CIZELIR, GLODAČ, PRESAČ, SIJALIČAR, JEZGRAR, TABELAR, KALUPAR, BAKROKOTLAR, AERO-LIMAR (!), PATINIČAR (šta li je to?), REGLER, LEPOVAČ, BERGMAN CEVAR, MODELSTOLAR, METALO-PRETISKIVAČ, LEMILAC, TURPIJOREŽAČ (!), OPLETAR, OBELEŽAČ, PRIRUBLJIVAČ, PESKAR, PROVLAČILAC, RENDISAČ, ŠTANCER (presač), KALILAC, METALOUŽAR, ZAKOVIČAR, ZARUBLJIVAČ.

04. ELEKTROTEHNIČKA STRUKA:
ELEKTROMOTAČ (!), ELEKTROSKLAPAČ.

05. ENERGETSKA STRUKA:
ELEKTROUKLOPNIČAR, PEPELJAR, DIZALIČAR.

06. KINOTEHNIČKA STRUKA:
KAŠIRER dekora (kaširati / fr. - oblepiti hartijom), KINOOPERATER.

07. GRAĐEVINSKA STRUKA:
BETONIRAČ (u RMS - u su navedena samo varijante betonirac i betondžija), POPLOČAR - kaldrmdžija.

08. BRODOGRADITELJSKA STRUKA:
BRODOMONTER, BRODOTRASER, BRODOTOČKAR, BRODOKOVAČ, BRODOMEHANIČAR, BRODOELEKTROMEHANIČAR, BRODOCEVAR, BRODOKOTLAR, BRODOTESAR.

09. GRAFIČKA STRUKA:
TIPOMAŠINIST, STEREOTIPER, ULAGAČICA, OFSET LITO-CRTAČ (fotohromist), OFSET LITO-MAŠINIST, BAKRO-JETKAČ, BAKRO-MAŠINIST, GIJOŠER (u rečnicima: giljošer / fr. - graver koji izvlači šare).

10. PROIZVODNJA PAPIRA:
BELILAC, PARILAC drveta.

11. KOŽARSKA STRUKA:
ŠTAVLJAČ krzna, KONFEKCIONER krzna.

13. TEKSTILNA STRUKA:
BOJADISAČ, MOČILAC kudelje i lana, SORTIRAČ (valjda otpadaka), JEDRAR - užar u brodogradnji.

14. PREHRAMBENA STRUKA:
DIFUDANT (?), OTPARIVAČ,  CENTRIFUGANT, rukovalac SIROVARE.

15. DUVANSKA STRUKA:
PAKOVALAC cigara.

16. STAKLARSKA STRUKA:
STAKLOTOPIONIČAR, MAŠINSTAKLAR na automatu, STAKLOBRUSAČ, STAKLOGRAVER, STAKLOSLIKAR, optički LEPIONIČAR.

17. KERAMIČKA STRUKA:
IZVLAČILAC mase, BRUSILAC, ŠABLONER, GLAZER (to mora da je sinonim za emaljera), MATRIČAR.

18. VATROSTALNA STRUKA:
OBLIKOVAČ vatrostalnih opeka.

20. HEMIJSKO-FARMACEUTSKA STRUKA:
BILINAR (travar)!

22. DRVNOPRERAĐIVAČKA STRUKA:
BALVANIŠTAR (!), CIRKULARIST, PREDCRTAČ (forajser), SORTIRER, SUŠIONIČAR, STOVARIŠTAR, AEROSTOLAR, POLITIRER, AEROTAPETAR, AUTOTAPETAR, DRVOSTRUGAR, DRVOMODELAR, KOŠARAČ.

23. STRUKA GAJENJA ŠUMA:
SEMENAR - RASADNIČAR.

24. STRUKA EKSPLOATACIJE ŠUMA:
CAPINER - lifrač (?), TALPAR - putar, TOVARAŠ, TESAČ - PRAGAR, DUGAR (da nije lugar?), RIŽAR, UGLJENAR.

25. POLJOPRIVREDNA STRUKA:
RIBNIČAR (u slatkovodnom ribarstvu), RAKOLOVAC, SPUŽVAR, TRAKTORIST - LOKOMOBILIST.

4 коментара:

Анониман је рекао...

Nedostaje PSIHOPATA

Mandrak је рекао...

Eto, više ne nedostaje. Javio se da nas podseti na sebe.

R.Jovicic је рекао...

Odličan i veoma koristan tekst, kao i svi Vaši dosadašnji.. Sviđalo se to nekome ili ne, ali takvih zapažanja i pisanja iz oblasti enigmatike kod nas nema.
Mi stariji radili smo enigmatske sastave po nekim drugim kriterijumima, i zato me oduševljava svaki napredak kvaliteta enigmatskih priloga.
Čestitam i na izvrsnim radovima u listu ENIGMA - poslednji broj.
Članak "Marbo po Vuku" je pripremljen sa naslovnom stranom MARBA broj 30 i uokvirenim rezultatima.Taj broj biltena će te dobiti. Srdačan pozdrav..Radojica Jovičić

Mandrak је рекао...

Hvala, g. Jovičić.
Tekst koji ćete objaviti u biltenu je skup sasvim ličnih utisaka o jednom broju časopisa Marbo, ne skreće pažnju ni negativne pojave u našoj enigmatici, ne sadrži skoro nikakve sugestije i ne govori o enigmatskom stvaralaštvu uopšte, već o sasvim konkretnim uracima, iza kojih je u tom trenutku stajalo vaše udruženje. Drago mi je ako moj prikaz ima neko značenje za vas, i ako sam pristankom na objavljivanje dao nekakav doprinos sadržaju.