27. 1. 2017.

Novi blog: Enigmatika za decu

Časopisi sa dečjom enigmatikom su u razvijenim zemljama veoma popularni. Tamo prosvetni radnici smatraju da rešavanje enigmatskih zadataka oštri vijuge i neretko ih primenjuju u nastavi, pa budući da napredni još uvek nisu izgubili iz vida edukativnu moć enigmatskog stvaralaštva, kod njih je tlo za gajenje ovog sitnog cveća i dalje plodno. Kod nas, nažalost, nije tako.

Najmlađima se u enigmatskim i drugim časopisima za odrasle tek sporadično i usputno posvećuje po strana-dve sumnjive svrsishodnosti, a na našem tržištu od gašenja Mini Kviza nije bilo sličnih listova za osnovce. Deca iz Srbistana od 8 do 14 godina su sasvim uskraćena za druženje sa enigmatikom koja je sasvim prilagođena njihovom uzrastu, znanju, sklonostima i interesovanjima, a s obzirom na to kakav vandalski haos vlada u našem enigmatskom mikrosvetu, ni budućnost nije svetla.

Enigmatika za decu se po logici stvari odupire savremenim trendovima u našoj prokletoj avliji, jer njena upotrebljivost gotovo stopostotno zavisi od autora. Pri sastavljanju za klince važno je voditi računa o svakoj pojedinosti, i neprestano paziti da sastav bude što primereniji intelektualnom nivou deteta. Za anakte, etamine, etatiste, iranite, okanice i ostale enigmatizme tu nema mesta, jer svaki pojam treba da bude tačno onoliko težak, vredan i bitan koliko dečja pleća mogu da podnesu. A to znači da i autor mora da bude dobro izbaždaren

Kad bih mogao da pokrenem bilo kakav list, to bi bez sumnje bilo izdanje sa enigmatikom za decu. Potreba postoji, ali je za realizaciju neophodno mnogo više sredstava od raspoloživih, i da se nekadašnji ESS nije pretvorio u đuvečarsko-vunovlačarsku sektu, možda smo mogli da pokušamo da vaskrsnemo Mini Kviz, čiji je osnivač bio Branko Polić tj. ESS, a list je uredno (bio) upisan u Registar sredstava javnog informisanja. Trebalo je samo naći izdavača i popuniti rupu koja godinama zjapi na tržištu, ali za to niko nije mario.

Elem, od danas NA OVOJ ADRESI radi novi blog za male ljubitelje enigmatike (od 8 do 14 godina). Zove se ENIGMATIKA ZA DECU, i pokrenut je s ciljem da se ostvari komunikacija sa mališanima koji pokazuju sklonost ka enigmatskim zadacima, kao i sa njihovim roditeljima. To je mesto za popularizaciju autorske enigmatike za decu, a pored priloga koji će biti plasirani u postovima, zainteresovanim posetiocima će biti ponuđen i mesečni elektronski časopis "Enigmatika za decu" koji će moći da pazare u pdf formatu.


Poštovane kolege, ovo je naslovna strana e-časopisa u pripremi, i pozivam vas da uzmete učešće (počnite odmah, ne bilo zapoveđeno). Uz to, bilo bi dobro da podržite novi blog reklamom (na svom FB profilu, blogu, u neposrednom okruženju itd). Na mejl remorkermali@gmail.com možete slati ukrštenice (format 9 x 15 bez opisnih polja), osmosmerke (max 14 x max 15), ispunjaljke, magične likove, rebuse, stihovne zagonetke, anagrame i sve ostale enigmatske priloge, tematski i sadržinski prilagođene navedenom uzrastu. Ukoliko niste vični tehničkoj pripremi, pošaljite samo zamisli. Neki vaši radovi će biti objavljeni kao dnevni postovi, a najkvalitetniji će se naći u prvom broju "Enigmatike za decu" koja po planu treba da bude gotova 10. februara. 

Radi ilustracije i autorske orijentacije, prilažem i jednu skandinavku iz budućeg e-časopisa.


5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Svaka ti čast, Mladene. Izvrsna ideja!

Mandrak је рекао...

Da, hvala, Ned. Ukoliko postoje entuzijasti, mogli bismo kasnijes da napravimo i enigmatski e-časopis za djecu, tj. za neekavsko područje.

Na blogu TIO sam izneo neke pojedinosti kojih nema postu.

Evo kopije komentara:

Enigmatika za decu je na internetu vrlo tražena (zapravo, najtraženija, uz "ukrštenice za štampanje"). Takođe, moja slučajna i namerna iskustva gotovo stopostotno govore u prilog tezi da mnogi roditelji smatraju da bi /adekvatni/ enigmatski sadržaji bili od koristi njihovoj deci (mislim da sam nekada pisao o tome).

Dakle, ovaj blog je nastao sa ciljem da popuni tu prazninu u enigmatskom internet prostoru. Ne očekujem veliki odziv, bar ne skoro, ali verujem da će vremenom interesenti naći put do bloga, jer će ih pretraživač nesumnjivo tamo upućivati (zbog samog naziva, a onda i zbog priloga koji će uskoro biti dostupni u gemneralnoj pretrazi).

Nadam se da ćete uzeti učešće kao autori. Planirao sam da svakoga dana izbacujem po jedan post, pa oni koji žele u neograničenim količinama mogu slati enigmatske priloge svih vrsta, prilagođene deci od 8 do 14 godina. Dok se ne pojave klinci koja će pratiti blog, zadatke možete rešavati i vi (a ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro da u svojoj sredini obavestite potencijalne pratioce). :) A možete i komentarisati, samo vodite računa da ono što pišete bude primereo ciljnoj grupi.

Kao što ste verovatno videli, u izradi je i mesečni e-časopis. U principu, mogu i sam da ga izradim, ali voleo bih kada bi više autora učestvovalo. Od odziva zavisi broj strana (ako se niko ne javi, sam imam oko 20).

Taj e-časopis će, po planu, zainteresovani moći da kupe. Procedura je jednostavna: čovek se javi, izvrši uplatu tj. pretplatu za naredne brojeve (najmanje 3, jer zaista nema smisla drugačije) i dobija na mejl e-časopis svakog 10. u mesecu. Cena je bukvalno simbolična i predstavlja donaciju koja ide u prilog (i) samom donatoru, jer će novac koji (eventualno) budemo prikupili (ako išta prikupimo) biti potrošen u enigmatske svrhe, opet u vezi sa enigmatikom za decu (ali o tom potom). U narednih mesec-dva se ne može očekivati navala, ali kasnije bi broj pretplatnika (uz vašu pomoć) mogao da raste.

Hvala svima koji podržavaju ovu ideju.

Анониман је рекао...

Svaka čast Mladene, ovo je zaista hvalevrijedan potez. Svojevremeno, dok su moja djeca bila mala u Hrvatskoj je izlazio Dječji klub i oni su ga obožavali. Tako su zavoljeli enigmatiku.

Gordana Samardžić

Анониман је рекао...

Čestitke druže i budi uporan. Kad je saradnja za tu vrstu enigmatike u pitanju, evo jednog neslavnog primjera: U Oslobođenjevom Mozaiku je bila jedna strana naslovljena "Za đake". Nju je sa dosta uspjeha pripremao kolega Vladeta Trivunac. U jednom razgovoru mi je rekao da ne bi bilo loše da još neko od kolega pripomogne, a što sam ja ozbiljno shvatio. Ne znam tačno koliko dana možda i sedmica sam proveo pokušavajući da pripremim tu stranicu i naravno, nisam uspio, ali sam istovremeno shvatio da je to posao samo za talente te vrste. Što se pak lista za djecu tiče, kolega Vojin Krsmanović je u tom segmentu bio izuzetno uspešan.
Novo Zekić

Rok Ban је рекао...

Lijepo urađeno i prezentovano za mlade. Čestitam.