17. 1. 2017.

Zarubljena enigmatska piramida

Otkrio sam da jedan enigmatski alaman na svom blogu redovno objavljuje skandinavke iz dnevnih novina sa kojima sarađuje njegov klub. Moguće je da su neke saradnje nominalno sklopljene sa ESS - om (za neupućene: to je Antienigmatski Antisrpski Savez Srbije koji po inerciji iz minulih vremena nosi zastarelo ime, te se i dalje formalno koristi pogrešna skraćenica), no budući da između pojmova ESS i EK Piramida postoji stabilna tautologija, možda je vreme da se ovaj prvi odloži ad akta (ili preimenuje u Antienigmatski savez Piramida).

Elem, kada je uz mrsne prostačke povike onomad smenjen poslednji predsednik ESS - a (poslednji jer je sa inauguracijom blagorodnog Aleksandra savez defakto prestao da postoji, i postao cirkuska pozornica), te kada su udruženi pravednici nama banditima oduzeli onih veličanstvenih 9 (devet) strana tj. podlistak Alo razbibriga, rečeno je (javno, i to više puta) da se to čini zarad opšteg enigmatskog dobra, u korist članova saveza koji su ranije bili zapostavljeni (novi tzv. predsednik je sebe takođe smatrao oštećenim, iako je bio jedan od saradnika). Prema programu tzv. predsednika i njegovog premijera, konačno je svima bilo dozvoljeno da budu jednaki u trci za 300 dinara. 

To "svima" znači: svima koji nisu članovi EK Piramida, jer se podrazumevalo da će 60 do 90  % zaplenjenog prostora pripasti onome ko je kupio ESS za 5000 (pet hiljada) dinara: Janković Miletu (i njegovoj sviti). Dakle, svi ostali članovi ESS - a su ravnopravno mogli da se bore za preostalih 10 do 30 %, tačnije za jednu do dve strane. Međutim, predsedništvo (na čelu sa povodljivim i otupim tzv. predsednikom) nije marilo za to, jer je, kao što znamo, svima obećan po jedan lanč-paket. Uz to, bio im je zagarantovan i procenat za pljeskavice na vanrednim češanjima jezika, pa je izgladnelim, degenerisanim i poluludim starcima i marginalcima bilo potpuno svejedno da li će se enigmatikom u ime ESS - a baviti Budić, Rudić ili bilo ko treći, sve dok mogu da računaju na pun tanjir.

U ovoj priči nije naročito bitno što sam ja tada demonstrativno istupio iz tog kriminalnog antienigmatskog kružoka, ali se nameće pitanje: šta se u međuvremenu dogodilo? Pored toga što su popravili ishranu, da li su članovi koji su se ranije osećali skrajnuto ili ojađeno dobili priliku da se enigmatski izraze, i da li je domaća enigmatika generalno procvetala posle privatizacije (a po logici stvari, tzv. krovna organizacija, kako to lepo reče tzv. predsednik, valjda prevashodno treba da brine o tome)? Da li jedan mentalno zdrav član ESS - a  (ako takvih ima) može da bude zadovoljan i ponosan na svoju matičnu kuću kada zna da je glava te kuće neko ko u novinama svakodnevno objavljuje ovakve strahote:


Evo šta se promenilo: ono što smo radili mi (članovi bivšeg ESS - a) sada mahom priprema EK Piramida. Članovi drugih klubova su ili nepoželjni, ili nezainteresovani (osim Besničanina i pojedinih autora sitnih zagonetaka). Dakle, uglavnom se promoviše neautorska enigmatika, ali to samo po sebi ne bi moralo da ima negativan predznak kada korisnici programa (tj. komplet EK Piramida) ne bi plasirali šund (a da sve bude još crnje, među saradnicima su i neki beznadežno slabi enigmati poput Dodevskog, koji dodatno pojačavaju utisak o padanju na najniže grane; fale samo Ivović, Mijatović, Branko i Dragan Nikolić da burleska dobije dostojan epilog). Tako je došlo do paradoksalne situacije u kojoj su, generalno gledano, čak i Kuzmanovićeve ukrštenice u zanatskom smislu kvalitetnije od onih iza kojih stoji ESS. Realno, ono što Mile Janković bez blama potpisuje (i pride ponosno prezentuje na svom blogu) jeste nivo Mileta Budića. 

U toj ekipi, ruku na srce, ima i ozbiljnijih priređivača (mislim da je priređivač preciznije zvanje, i valjalo bi eliminisati reč autor, bar kada se jankovići, čolakovići i njima slični oglašavaju pod zastavom ESS - a, i to iz poštovanja prema stvaraocima poput Petrovića ili Dopuđe), no ako je đubre koje EK Piramida nudi najbolje od svega što ova zemlja ima, uprkos tome što u enigmatskom kadru nikada nismo oskudevali, izvesno je da ESS ne treba ni da postoji. Još jednom apelujem da promeni ime i da prestane da nas bruka.

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Bilankov bi ovu križaljku zapalio pa tek onda bacio u koš. Ja ne predlažem ukidanje ESS-a, nego preustroj i pomirenje što bi donijelo koristi svim sastavljačima. Pravi ESS bio bi tada neka vrsta sindikata!

Mandrak је рекао...

Da, da. Vrlo vedar pogled na budućnost saveza koji ne postoji. Da bi bilo kakav udruženje postojalo - moraju biti ispunjena bar 3 uslova, tj. moraju da postoje : 1) pozitivni ciljevi koji okupljaju članove, 2) rukovodstvo koje štiti interese udruženja, i 3) programske aktivnosti koje vode ostvarenju pozitivnih ciljeva.

Nijedan od tih uslova nije ispunjen. Članovi se okupljaju samo zbog pljeskavica. Rukovodstvo čine mentalno i moralno defektne osobe. Budući da pozitivni enigmatski ciljevi ne postoje, jedino se vodi računa o prvoj tački, tj. o pribavljanju finansijskih sredstava za pljeskavice, i to po svaku cenu (kroz degradaciju enigmatike, istrebljivanje autora i autorstva, agitaciju itd.)

I tu se fino pojavio Janković koji sebe i svoju firmu odavno identifikuje sa srpskom enigmatikom (tako mu se zove blog, zar ne?), odnosno opsesivno pokušava da izjednači kolektivno i privatno. Kao što sam više puta objasnio, njemu je pečat ESS - a potreban za institucionalizaciju enigmatske pornografije, tj. kiča i šunda. I eto rešenja: on halapljivim i izlapelim starcima 5000 dinara i po pljeskavicu, a oni njemu savez. Isto bi uradili i da im je Budić tako nešto ponudio, ali ovaj je bio brži i ekspeditivniji. I sad se fino sastaju nekoliko puta godišnje (nekad i tajno, mada ne znam od koga se kriju), jedu govna i podriguju (jer šta bi svinje drugo mogle), i apsolutno ništa ne rade, osim što tapšu Mileta po sapima kad se najedu. Za predsednika su postavili marionetu bez glasa i stava.

Dakle, ESS ne postoji kao asocijacija enigmatskih klubova, nego jedino kao institucionalni okvir antienigmatske organizacije EK Piramida. Tu se ništa ne može uraditi, a ne znam ni ko bi sa kim mogao da se pomiri. Mi koji se bavimo enigmatikom zbog enigmatike ne možemo da se pomirimo sa onima koji uništavaju tu istu enigmatiku zbog pljeskavica.

Šta bih ja dobio kad bih prihvatio ovaj i ovakav ESS? Evo preimućstava: 1) plaćao bih članarinu (članarina je ok u npr. lovačkom savezu, ali ne znam čemu tačno služi u organizaciji koja /sada se već može reći: godinama/ radi protiv većine članova; drugim rečima: pare se tu skupljaju samo kao dodatni fond za pljeskavice), 2) mogao bih tu i tamo ponešto da objavim za 300 dinara ili besplatno, 3) da bih nešto objavio, za urednika tj. za nadređenog bih morao da prihvatim neuračunljivog i polupismenog vepra poput Jankovića, ili neku enigmatsku šupljinu kao što je Čolaković, 4) mogao bih da idem na SES da rešavam zadatke koje će garant praviti EK Piramida, i 5) i mogao bih da se osećam kao totalni imbecil.
Neka, hvala.