21. 10. 2017.

Iz pera Jupitera (2): Šalju svi, osim Zorana Milunovića

Piše: Milan Šaban
Enigma br. 2200
30. jul 2004.

Obično se misli da priloge u enigmatskom časopisu radi urednik sa ekipom u redakciji. U nekim zemljama, uzmimo kao primer Italiju, zaista biva tako. Formira se tim koji se enigmatikom bavi profesionalno, i svi članovi se mogu smatrati novinarima. Časopisi poput La settimana enigmistica izlaze u za nas neshvatljivom tiražu. Prava fabrika enigmatike! Razumljivo, primaju se prilozi i od spoljnih saradnika, jer postoje vrsni enigmati koji ne žive u mestu izlaženja časopisa.

Kod nas je drugačije. Malo ko se enigmatikom bavi profesionalno jer se to, sada kao i do sada, jednostavno ne isplati. Naš časopis, recimo, živi od spoljnih saradnika. Zahvaljujući njihovoj ljubavi prema zagonetkama, list je u prilici da obezbedi dovoljan broj priloga. Naknada autoru je uglavnom simbolična, pa se bavljenje enigmatikom kod nas svodi na hobi.

Prilozi nam stižu iz raznih krajeva. Tako je Rešad Besničanin iz Novog Pazara, Sreten Perić iz Loznice, Mihailo Reljić iz Bajine Bašte, a Jan Bažik iz Gložana. Priloge šalju i: Vojislav Skoko iz Sečnja, Miodrag Kijanović iz Prijepolja, Saša Čolaković iz Niša, Hranislav Dodić iz Leskovca, Jovan Vuković iz Nove Pazove, Gordana i Vladimir Šarić iz Šimanovaca, Miroljub Janković iz Kraljeva, Živadin Jovanović iz Češljeve Bare, Života Petković iz Ravnog Sela, Milan Milin iz Srbobrana, Milan Đidera iz Niša, Vojislav Trumpić iz Jagodine, Aco Janković iz Kragujevca, Dušan Nikić iz Pančeva, Stanislav Lukić iz Zrenjanina, Momir Paunović iz Pančeva, Karlo Vereb iz Smedereva, Branko Milovanović iz Ljubljane i dr. Za beogradski tim igraju: Miodrag Tošić, Dragan Lojanica, Milenko Mijatović, Miroslav Lazarević, Momir Vučenović, Branko Polić, Petar Jovanović. Moguće je da sam nekoga izostavio, ali je u ovom trenutku bitno da nas ima širom Srbije, a izvan nje. 

Нема коментара: