16.03.2018.

8 x 8, prvi put

Autor prvog objavljenog sastava sa belinom 8 x 8 na ex YU prostoru je Zlatko Stipaničić-Aurel (1935 - 2009). Podvig je promovisan pre ravno 35 godina u Vjesnikovom Kvizu (br. 288, 2. III 1983), a onda je usledila i promocija u Enigmi (br. 1401, 26. IV 1983). Tako je ovaj hrvatski autor obezbedio titulu inovatora i u križaljkama i u ukrštenicama - i izazvao belinašku pandemiju.

Prva belina 8 x 8, Vjesnikov Kviz 288, autor: Zlatko Stipaničić-Aurel
Prva belina je bila odlična mustra. Strukturom i sadržajem je savetovala kombinatore da ne zloupotrebljavaju strane, monotone reči u takvim poduhvatima - a onda je u Enigmi osvanuo negativ te ideje. 

Druga belina 8 x 8, Enigma 1401, autor: Zlatko Stipaničić Aurel

Isti autor je, dakle, ubrzo ponudio i jeftiniju paradigmu, koja je nažalost stekla mnogo veću popularnost među epigonima. Razlozi su sasvim jasni: mnogo je lakše stići do cilja uz pomoć aristotelizma, manastirina, raznih - acija i latinskih glagola. I tako su tokom osamdesetih beline 8 x 8 počele da niču kao pečurke, naročito na istoku, ali je, zapravo, do danas napravljen vrlo mali broj kvalitetnih. Jedva dvocifren.

Prvu repliku je objavio Milan Jelenković - i to već u narednom broju Enigme! On je na taj način postao prvi srpski enigmata koji je potpisao četvrtastu rupu od 64 polja, i to rupu koja je nekoliko metara dublja od Aurelove. Pre svega, rad je metodološki neispravan (trostrana prizma, četvorostrana piramida, trospratnica), strukturalno još prostiji od svoje mustre (STR : ST), a sadržinski, ako ne više, onda bar jednako prazan. Broj - acija je duplo manji (3 : 6), ali zato ima više glagola (6 : 4), od kojih se dva povratna, prvi put u našoj slavnoj enigmatskoj istoriji, presecaju u donjem desnom uglu. Takođe, prvi put u istoriji, ova belinaška parada je proizvela lanac od 10 crnih polja, pa kad se tome dodaju tarabe koju zatvaraju kombinaciju sleva i odozgo, stiče se utisak da Jelenković ništa drugo nije ni želeo da postigne - osim da pošto-poto sklepa 8 x 8. 

Treća belina 8 x 8, Enigma 1402, autor: Milan Jelenković
Ta pošto-poto belina 8 x 8, nastala kao jeftini odgovor na jeftiniju varijantu Aurelove kreacije,  počela je da služi ambicioznim, ali ne naročito odgovornim autorima kao etalon. Okuraženi Jelenkovićevom slobodom, enigmati poput Vojislava Gložanskog, Živka Dokića i Miodraga Tošića uskoro su se strastveno posvetili ovoj formi, i zloupotrebljavajući odsustvo kriterijuma u srpskim enigmatskim časopisima, svakim novim radom spuštali standard na još niže grane. 

Uređivačka politika u hrvatskim listovima tog vremena je bila drugačija (reklo bi se rigoroznija ili čak rigidnija), te se tamo nisu zapatile "pošto-poto beline". Aurelov primer je u dugom periodu sledio samo Branko Lipanović, a zanimljivo je da njegov prvenac, četvrtva jugoslovenska, odnosna druga hrvatska belina 8 x 8 (Vjesnikov Kviz br. 300, 17. VIII 1983) nije bila autentična - već je nastala reciklažom mustre! Naime, u želji da replicira Aurelu, "prepisao" je strukturu i sa njom 40 od 64 polja!

Četvrta belina 8 x 8, Vjesnikov Kviz 300, autor: Branko Lipanović
Usput, prema evidenciji Nedjeljka Nedića, do kraja prošlog veka u hrvatskim enigmatskim listovima objavljeno je svega 6 križaljki sa belinama 8 x 8! Pored Aurela (1) i Lipanovića (3), po jednu su sastavili Refik Husedžinović (1996) i  Ivica Maljković (1998). Kontrasta radi, u srpskoj enigmatskoj štampi dotle je objavljeno bar 150 (od toga, 50 su na nivou Jelenkovićeve, a 80 još grđe od nje). 

7 коментара:

B. Antonić је рекао...

Čini mi se da je u Lipanovićevom radu sporna riječ ARADAČANI.

Koliko znam, mjesto je Aradac, njegovi su stanovnici Aračani, a pridjev arački.

Mel Mandraković је рекао...

Ne znam. Na sajtu Zavoda za kulturu vojovođanskih Slovaka se dosledno koristi etnik Aradačani.
Trebalo bi da je najispravnija ona varijanta koju koriste sami meštani.
A ne znam ni da li ktetik glasi arački ili aracki.
Treba pitati neku obrazovaniju osobu iz tog mesta.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zar 150? Pa onda je bjelina 6 x 6 milijun!

Mel Mandraković је рекао...

Najmanje milion. :)

Ovo 150 sam lupio, stvarno ne znam kako bi se to moglo izbrojati. Ali verujem da ih nije bilo manje.
Radilo se po principu: daj da objavim (još) jednu, kakva god bila, da prestignem onog. :)

Samo je Gložanski osamdesetih objavio 15-20 komada u Enigmi, a gde su svi ostali: Jelenković, Dokić, Dopuđa, Bažik, Tošić, kasnije Goloigra (inače, najjača faca u tom žanru), verovatno je i Perić devedesetih objavio bar jednu, onda Zekić itd. Za Jakšića nisam siguran.
Bože me prosti, po jednu su napravili čak i Janković i Dimović. Ovaj prvi je kačio svoju na blog (mislim iz sredine devedesetih), a ovaj drugi je u Krsmanovićevoj Zagonetki 2000 objavio nešto u fazonu "tako mali Đokica zamišlja 8 x 8" (Đurković mi je poslao sken pre par godina, ali nisam mogao da objavim jer ne podražavam takvu enigmatiku).

U kolekciji isečaka iz '80ih i '90ih koju sam dobio od Rešada ima 5-6 od Gložanskog, nekoliko Bažikovih i Dokićevih, jedna Dopuđina i jedna Tošićeva.
Tošić je, btw, zasigurno rekorder po broju objavljenih belina 8 x 8 (što bi moglo značiti: 40, 50... ali računajući i 2000e). Kod njega je to vremenom postalo rutina, i mislim da je mogao da izraste u mnogo kvalitetnijeg autora da je imao boljeg mentora. Verovatno su prerano počeli da mu tapšu, i što su mu više tapšali, sve je više izmišljao i konstruisao, te u bilansu nema nijedan antologijski rad tog tipa (barem ga ja nisam video). Sve sami pokušaji.
Eto, Rešad je sačuvao Tošićevu duplericu iz Eureke (otprilike 1990, godina gore-dole), i sad ću, ilustracije radi, popisati pojmove.
Vodoravno: neokolonijalizam, stanarsko pravo,"Mostarske kiše", barokizirati, Sirimavo Bandaranaike, PRIPALITI LULU (!!!), krutilice, metatitanati.
uspravno: karosiranja, zakonski put, nalakirati, oreziliti, Bosanski Milanovac, MANIKIRATI NOKTE(!!!), Jošavica, Prva petoletka.
Pored toga što su konstrukcije slične navedenima postale njegov zaštitni znak, bez zadrške je izmišljao glagole - a onda i imenice od njih (npr. rastiravanost, razmeštavanost, razmekšavanost, prostiravanost, razgranavanost itd.) U principu, to je šteta, imao je potencijala.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Očigledno sam između 1991. i 2012. dosta toga propustio.

Rešad Besničanin је рекао...

Ja sam objavio 8 ukrštenica sa belinom 8x8, možda je broj mogao biti i dvaput veći, no eto, nisam se toliko posvetio tim šahovskim belinama.

Mel Mandraković је рекао...

Ali ne u prošlom veku. :) Ti si to radio od 2002. naovamo.

Sigurno sam gore ispustio neko ime. Možebiti da grupi autora koji su do 2001. objavili bar jednu ukrštenicu sa belinom 8 x 8 pripada i Mladen Spasojević.
Dopiši ako znaš.