8. 3. 2018.

Boki, kralj kombinatorike

Boško Petrović Boki
Ova ukrštenica je više puta citirana u enigmatskim knjigama, publikacijama i na blogovima, a s obzirom na to o kakvom se dragulju radi, nijedno podsećanje ne može biti suvišno. Naime, pre celih 59 godina, Boško Petrović, istinska enigmatska legenda, objavio je u Enigmi (br. 304) jednu od najfantastičnijih belina u istoriji naše (dakako i svetske) enigmatike. 

Simon Racković nije odgovorio, iako su u to vreme Petrović i on tiho izazivali i motivisali jedan drugog, pomerajući granice kombinatorike do neslućenih visina. Sa čudovišnim likom se kasnije nije izborio ni Vojin Krsmanović, ni Veljko Dopuđa, ni Toma Vukadinović... Niko. 

Slučaj još impresivnijim čini to što je Petrovićeva antologijska ukrštenica nastala u pokušaju da realizuje najteži simetrični lik koji je svet video. Jedno crno polje je kreaciju spustilo na nivo obične klasične ukrštenice - ali na nivo koji je zauvek ostao nedostižan! Čak se ni on nije drznuo da proba još jednom. 

Kad bismo raštelovali i obesmislili kriterijume koje su Petrović, Racković i njihovi pravoverni naslednici postulirali (kao što vidite, ovde nema planina u Zairu, nema Iririjanaca, nadeva za palačinke, nema čak ni glagola... nema ničega osim leksikonskih i enciklopedijskih pojmova), možda bi se nešto slično i dalo sklopiti pod sloganom "samo nek je belo". Ali, to nije enigmatika, niti takva kombinatorika ima dodirnih tačaka sa dostignućima naših doajena. Zato češće treba podsećati savremene enigmate na lik i delo Boška Petrovića, a ne bi bilo štetno ni kad bi svako ko kani da se upiše na listu enigmatskih majstora isključio internet, uključio mozak i obesio iznad radnog stola bar jedan uramljen Bokijev sastav iz pedesetih. 


Enigma br. 304, 10. 03. 1959, autor: Boško Petrović

5 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Čovjek je 1959. sastavio ovu križaljku, a neki ni danas ni najobičniju ne mogu bez interneta. Uglavnom nemam križaljaka sa sličnim bjelinama, no jedna u Kviskoteci mi je s deveticama, koje naravno nisu jedanaestice. Nisam ja njemu bezveze dao nizanku! Jedan od enigmatskih genija.

Анониман је рекао...

Koliko je imao godina Boki, kada je objavio ovu krizaljku ?
Danko

Mandrak је рекао...

Nema podataka o tome ni u LSE - u, ni kod Mlađenovića, ni u Bokijevim autorskim tekstovima. Rođen je 1936, prvi rebus objavio 1947.
Ne znam da li je sa Enigmom sarađivao od početka (1951), ali se vrlo brzo priključio (posle je bio koredaktor Male ukrštenice i Razonode miliona).

Imao je 18 godina kada je objavio prvu ukrštenicu sa belinom 7 x 7 (Razonoda miliona 18, 1954). Iste godine je lansirao beline 7 x 6 i 8 x 6, i raznorazne rekorderske simetrične likove.

U Razonodi miliona 1958/59 objavljena je prva belina 7 x 8 (predstavljena na ovom blogu), a interesantno je da je prva ukrštenica sa belinom 8 x 8 izašla tek 1983. u Enigmi (dakle, 24 godine kasnije!) Autor je Zlatko Stipaničić-Aurel, a sledio ga je Milan Jelenković.
Naravno, to je još 1959. mogao da uradi Boki, ali valjda nije stigao - jer je otprilike u to vreme privremeno napustio enigmatiku da bi se posvetio karijeri (živeo je u Evropi). Interesantno je da se u našoj kombinatorici tokom tih 20-ak godina, koliko je bio odsutan, ništa nije dešavalo.
Kad se vratio u Beograd (1979) opet je imao nove ideje, mada skoro ništa epohalno nije uradio u zrelim godinama (ali moram da naglasim da je Politika mozaik, gde je neformalno bio jedan od urednika, bio najbolji beogradski enigmatski list svih vremena).

Dodao sam sliku.

Анониман је рекао...

ZAHVALJUJEM !
Danko

Rešad Besničanin је рекао...

Boki je jedan od trojice mojih uzora (druga dvojica su Železnik i Kurpes) i nije mi prvi put da vidim ovaj fantastičan rad. Prvi put sam ga video kad sam postao stalni saradnik "Enigme", tada sam imao 21. godinu i studirao sam u Beogradu.
Milan Šaban (od milja zvan Ćora) uvidevši moj talenat uputio me je u "Narodnu biblioteku" da prelistavam stare brojeve "Enigme". Tada sam ugledao ovaj grandiozan sastav a uz to još puno Bokijevih i Simonovih dragulja. Naravno, svideli su mi se radovi i Železnika, Bizumića, Dopuđe...