9. 3. 2018.

Rani radovi (2000)









4 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Svim ovim belinama se nema šta dodati niti oduzeti - i dan-danas se mogu objaviti. Jesu li ovi radovi objavljeni negde?

Mandrak је рекао...

Nisu, koliko znam. To je sve nastalo u drugoj polovini 2000, od leta nadalje. Prethodno sam slao neke radove na razne adrese, i nisam dobio odgovor(e) (tek je krajem godine nešto objavljeno u Bravo skandiju, već poznata priča).

Ništa, gomilao sam ih i čuvao, s namerom da ih jednom dana lično odnesem u neku redakciju... U međuvremenu sam ih testirao, tj. rasturao po okolini. :) I to sam već pisao (valjda sam već naveo da me je profesorka francuskog Snežana Radivojević najozbiljnije shvatala,: vrlo je pažljivo rešavala sve što joj odnesem, davala mi nekakve savete itd. Interesantno da su i drugi profesori s kojima se ona družila znali za to, i, evo, sad sam se setio da je jedna Mirjana iz Užica koja mi je u III godini predavala engleski jednom pitala: "Jesi li ti taj koji PIŠE ukrštene reči?" :D)

Malo preteruješ, Rešade, nije to baš savršeno, ali hvala. :) Ima tu nekih proizvoljnosti, amaterskih i dečjih "bolesti" itd. Uvek mi je neki pojam kvario sreću, nekako je štrčao i nije bio baš najbolje uklopljen (kao što se vidi, sve skandinavke su imale ulaze u rubna polja, pa sam valjda uporno pravio beline gore levo da to nekako prevaziđem... mada, ni danas ne kapiram zašto su rubna polja kod nas nepoželjna).
I preterivao sam s infinitivima, naravno.
Zanimljiva je stvar da su glagoli generalno najrešiviji pojmovi, i teško je naći rešavača kome ta vrsta reči u ukrštenicama smeta. Štaviše, oni su garancija rešivosti, i ja sam ih tako doživljao dok me mnogo kasnije neki stručnjaci nisu ubedili u suprotno. :)
Ali da ih je bilo previše - jeste. Pravio sam beline sa 7-8 komada. :)

Sutra ću prikazati i 5-6 odabranih komada iz 2001, onda iz 2002 i na kraju iz 2003, kad sam prestao to da radim.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Naravno da nije savršeno, ali za početnika je izvrsno. Jesi li ti vidio moju prvu križaljku?

Mandrak је рекао...

Nisam video.

Nisam ja tada bio početnik, Nedjeljko. Imao sam već nekakav zanat, stigao sam do neke tačke. U tim godinama čovek mnogo brže uči i napreduje nego ikada kasnije. :)