6. 4. 2013.

2 x skandi sa belinom 17 x 4

U "Enigmi" br. 2149 (16. VIII 2002.) je objavljena raritetna "nivelisana" kombinacija 17 x 4, čiji je autor Rešad Besničanin. Pošto takvu belinu nije nimalo lako napraviti - on je i danas jedini verni korisnik svog "patenta". 

Postoje kolege koje su jednom ili nekoliko puta isprobale ovaj model beline (razume se, ja sam među njima), ali je rekorder po broju objavljenih radova tog tipa i dalje sam idejni tvorac. U "Enigmi" se relativno često sreću kombinacije 17 x 3, a pošto ih najčešće potpisuje jedan enigmata koji odavno ne koristi papir i olovku, nameće se pitanje da li uopšte postoji kompjuterski program koji generiše korektne molerske beline 17 x 4?! Ukoliko je odgovor na to pitanje odričan, može se izvesti ohrabrujući zaključak da sastavljač još uvek nije "tehnološki višak". To bi se, jašta, ponajviše odnosilo na vrhunske sastavljače, kakav je Rešad, i samo pod pretpostavkom da među rešavačima ima dovoljno "sladokusaca", koji cene klasične mađioničare reči.

Elem, pošto znamo da autora, pored blistave kombinatorike, odlikuje i perfekcionizam u izboru reči, ne treba posebno naglašavati da ova "junačka" belina ne sadrži kojekakve čudne izraze i konstrukcije (što se tako često sreće kod ambicioznih sastavljača), a 3 ulaza u rubna polja (od kojih je bar 1 lako mogao biti izbegnut) su potpuno u funkciji rešivosti, pored toga što skandinavku čine interesantnijom.

Kao tematski pojam se pojavljuje jedna od najčešćih sedamnaestica - Amerikanac u Parizu, a Besničanin je nekoliko godina kasnije ("Enigma" br. 2325, 1. X 2009.) objavio i "varijaciju na temu" - sastav koji je otišao korak dalje, budući da je prvi pojam beline istovremeno i prva vertikalna reč. Uz to, rad je obogaćen još jednim tematskim pojmom - imenom i prezimenom glumca koji je briljirao u čuvenom mjuziklu Vinsenta Minelija. 

Danas sam dobre volje, te vam predstavljam oba izvanredna rada. 




Pdf OVDE.

5 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Ne bih želeo da se ovo moje javljanje u komentarima shvati kao samoreklamiranje već kao jedan konstruktivan prilog u temi o "molerskim belinama".
Ovaj svoj izum sam lansirao na početku svoje enigmatske karijere, pre svega da bih se razlikovao od svojih tadašnjih uzora Boška Petrovića i Zvonimira Kurpesa. To je vidim počelo da nailazi na odjeke tek u poslednjih desetak godina. Kod nas su ovaj stil prihvatili Sreten Perić, Saša Čolaković i Mladen Marković. Lozničanin dobro zna šta o njemu kao autoru mislim, a o epigonu iz Niša ne bih da trošim reči. Mladen je najdalje otišao i pokazao da može da napravi bukvalno sve što su drugi autori "izmislili". Jedini je on uspeo da ponovi kombinacije iz gornjepomenutih skandinavki. Takođe, jedini je on pored mene uspeo da kreira belinu 12X6 u srspskoj, a verovatno i u svetskoj enigmatici!
Da se vratim temi ovog posta. "Molerske beline" se posebno neguju i poštuju u hrvatskoj enigmatici. U poslednje vreme naročito prednjači Osječanin Željko Jozić koji je 2009. napravio neverovatnu kombinaciju 14X6, i tako srušio 20. godina star rekord svog uzora Roberta Pauletića. Ovde treba pomenuti i Nedjeljka Nedića koji je najverovatnije objavio najviše uspešnih "molerskih belina" u hrvatskoj enigmatici.
Zašto pominjem Jozića znaće rešavači "Enigme" za par meseci. O čemu je reč za sada znaju samo Milan Šaban i blogogazda!

Unknown је рекао...

Ako "Enigmi" za par mjeseci bude preostao još neki čitalac! Naime, smanjili su značajno broj stranica a povećali cijenu časopisa. Uz mnoštvo neenigmatskih priloga, horoskope i prve i zadnje tri-četiri stranice bez enigmatskog sadržaja, teško da će pravi ljubitelj enigmatike i kvalitetniji rješavač kupiti ovakav časopis.

Rešad Besničanin је рекао...

U ovom postu stoji Mladenova tvrdnja kako su ovo prvi radovi u našoj enigmatici sa kombinacijom 17X4. Listajući svoju arhivu pronašao sam još dva sastava sa pomenutom "molerskom belinom". Da ih ne bi u celosti predstavljali posetiocima bloga "Enigmagika", pomenuću samo pojmove u tim belinama.
U "Enigmi" 1805 od 12. marta 1991. (tada su izlazile skandinavke 17X21 na nezgrapnom formatu) je bila ova kombinacija:Svoga tela gospodar, Pitagorina teorema,adijabatski proces i koronarne arterije. Skandinavka je ilustrovana velikom slikom Snežane Savić.
Druga kombinacija (neprofesionalizam,Oblak u pantalonama,Slobodanka Čolović i aerotermodinamika) je objavljena u broju 1867 od 10. marta 1992. godine u skandinavci istih dimenzija. Dakle, to su ipak prvi radovi sa pomenutim belinama.

Unknown је рекао...

Šta si usporio Mladene, navikao si nas na češće postove. Ne brukaj se časti ti no daj po jednu ukrštenicu svaki dan!

Mandrak је рекао...

Lepo je znati, Ilija, da neko sa nestrpljenjem očejuje novi post, ali mislim da nisam u mogućnosti da to radim svakodnevno. Priprema posta oduzima dosta vremena (naročito kad prekucavam opise), a pošto imam i gomilu drugih obaveza - mogu da obećam 2 ili 3 (plafon!) rada nedeljno. Uostalom, mene bi svakodnevno blogovanje brzo umorilo, a siguran sam da bi i Vama počelo da ide na živce. :)

Preporučujem opciju "e-mail obaveštenja o postovima" (desno, ispod liste enigmatskih blogova). Ostavite imejl adresu, kliknite na submit i automat će Vam poslati poruku čim ja nešto novo postavim. :)