11. 10. 2014.

R_R - (3)

Broj poznatih reči koje počinju grupom RIR je neobično mali. Međutim, prisustvo tog - uslovno rečeno - prefiksa u ukrštenim rečima je obrnuto proporcionalno raspoloživom spektru nastavaka, i zato se u većini slučajeva oslanjamo na skraćenicu čiji opis glasi: rudarsko-istraživački radovi. Da negde na svetu postoji nekakva reka, planina, grad ili bar prevlaka pod nazivom Riran, Riris, Rirov i sl. danas bismo verovatno svi znali za to, jer bi bar jedan petoslov sa početnim RIR vrlo lako našao put do srca svih autora. Izgleda da  takvih reči nema (ili, ako ih ima, verovatno označavaju nešto sasvim nevažno), te se stalno zaustavljamo na jednom, tačnije jedinom poznatom četvoroslovu: RIRI.

Riri
Anri de Tuluz-Lotrek (Henri de Toulouse-Lautrec, 1864 - 1901) jedan je od najvećih slikara svih vremena, ako se u obzir uzmu astronomske cifre koje njegova dela danas dostižu na aukcijama. U svoje vreme nije baš bio među najvećima, ni u bukvalnom, a ni u umetničkom smislu: noge su mu posle preloma zakržljale i dostigao je visinu od 154 cm-a, a proslavio se kao promoter pariske dekadencije. Njegovo ime je nezaobilazno u svakoj priči o Mulen ružu, o prostitutkama sa Monmartra, kao i o kan kanu, pošto je ovekovečio gospođu La Guli, izumiteljku tog raskalašnog plesa. Tuluz-Lotrek je, inače, bio potomak bliskih rođaka, aristokrata koji su stupili u brak ne bi li sačuvali porodično bogatstvo, i iako mu je kao jedincu sve bilo na raspolaganju, njegov kratak život je od početka do kraja protekao u znaku nezadovoljstva, tuge i nesreće.

Dakle, četvoroslov RIRI opisujemo kao: "nadimak slikara Tuluz-Lotreka". Međutim, to uopšte nije njegov zvanični, široko prihvaćeni nadimak, već hipokoristik kojim ga je oslovljavala majka Adela. Taj podatak se samo uzgred spominje u njegovim oficijelnim i oficioznim biografijama, pa je tako Pjer Le Mir opisujući Lotrekove pubertetske telesne promene, kada je postalo jasno da neće biti baš mnogo lep, istakao da je Adela bila poražena činjenicom da "to ružno, čak nakazno lice pripada njenom četrnaestogodišnjem Ririju". 

Rijana
Interesantno je da je Riri u jednom periodu života crtao ilustracije za pariski humoristički list RIR ili LE RIR (izv. Le Rire). U slobodnom prevodu i jedna i druga reč znače "smeško", ali nije poznato da li je Tuluz-Lotrek u detinjstvu tako nazvan  zbog osmeha ili je u to vreme "Riri" bilo uobičajeno ime od milja za Anrija. U svakom slučaju, neometano možemo da nastavimo sa korišćenjem dosadašnjeg opisa, a s vremena na vreme možemo upotrebiti i podatak da jedna aktuelna ličnost ima neformalni nadimak Riri (izv. RiRi) - popularna barbadoška pop pevačica Rijana (izv. Rihanna). 

Konačno, u filmskoj terminologiji postoji jedan pojam koji nam ipak dozvoljava da u posebnim situacijama kvalitetno produžimo niz RIR, pošto se radi o pojavi koja je gotovo svima poznata. Kad glumac hoda u mestu ispred belog platna, a u pozadini se projektuje npr. pejzaž pustinje sa promenom perspektive, pa nastaje iluzija da on hoda kroz tu pustinju, reč je o RIR-PROJEKCIJI (izv. Rear projection effect). Nije baš jednostavno smisliti jezgrovit opis koji bi pogodovao i skandinavkama, ali može da posluži: filmski trik sa simuliranjem pozadine

Rir-projekcija

2 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

RIRORIRO - ptica sa Novog Zelanda

Анониман је рекао...


Mladene,

Nastavi ovako u istom stilu!
Tekstovi su ti odlični !!
Konačno se neko odlučio da
,produbi' i ovaj leksikografski
vid enigmatike !!!
Triput bravo !!!!!

Slovarim