12. 9. 2015.

Eri

Najčešći opis za troslov ERI glasi sitni danski novci, a već je nekom zgodom primećeno da se katkad sreće i neispravna varijanta oeri. U prvom slučaju je reč o transkripciji, a u drugom o slobodnom fonetskom obliku, dok je množina izvedena namenski. U originalu postoji samo øre (izgovor: ˈøːɐ) kao oblik za jedninu i množinu, a naziv je verovatno nastao od imena za zlatni novac u antičkom Rimu - aureus (pl. aureji). Kako god, er je stoti deo danske krune, pa ako već koristimo taj podatak u ukrštenim rečima, valjalo bi preformulisati i osvežiti uobičajeni opis. 

ERI je i ime jedne biblijske figure (kod Daničića: IRIJE).To je Jakovljev unuk, jedan od Gadovih sinova i rodonačelnik plemena koje se zove ERIJEVCI ili ERITI (kod Daničića: Irijeva porodica). Takođe, u irskom panteonu se skriva boginja ERIJU ili ERI (ir. Ériu ili Eri), značajna po tome što je svoje ime pozajmila ostrvu, te je najadekvatniji opis: eponimna boginja Irske.

Čuveni engleski matematičar i astronom čijom zaslugom je opservatorija Grinič postala lokacija nultog meridijana, zove se Džordž Bidel ERI (eng. George Biddell Airy, 1801 - 1892). Bartolomeo delji ERI (ital. Bartolomeo degli Erri, 1447 - 1482) je italijanski renesansni slikar, predstavnik gotičkog stila. Jedan savremeni italijanski književnik se predstavlja kao ERI de Luka (ital. Erri de Luca, rođ. 1950), a i među Japankama postoje manje ili više poznate vlasnice tog imena (npr. glumica Eri Fukacu).

Ako prednost damo egzotičnim pojmovima, imamo dve dobre opcije: ako je pojas obi tako popularan, zašto ne bismo dali priliku rešavačima da se upoznaju sa nazivima još nekih delova tradicionalnog japanskog odela: okovratnik kimona se zove upravo ERI. Uz to, eri je naziv za indijsku svilu iz Asama

Konačno, nekadašnja jugoslovenska zvezda Olivera Petrović, pa onda Vučo, pa Šakić, svima poznata kao Olivera Katarina u diskografiji ima i naslov ERI. Naime, naši pop zabavljači su tokom šezdesetih prepevavali svetske hitove sa svih meridijana, pa je Olivera 1967. godine snimila grčku pesmu iz repertoara Nane Muskuri "Irene, Erin", a prepev je kršten baš po meri enigmata. 


Нема коментара: