21. 9. 2015.

Najčešće retko prezime

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, jedno od deset najčešćih prezimena u Srbiji je ILIĆ. Nalazi se na sedmom mestu, a prvih šest su: Jovanović (više od 700 000 ljudi!), Petrović, Nikolić, Marković, Đorđević i Stojanović (poslednja tri: Stanković, Pavlović i Milošević). Na tom spisku nema neočekivanih i neobičnih detalja, i lepo se mogu uočiti neke zakonitosti: srpska prezimena se uglavnom, i to u oko 2/3 slučajeva, završavaju na -vić (u sklopu posesivnog dodatka - ov ili -ev i deminutivnog nastavka - ić) i nešto ređe na -ić, i najčešće su patronimična, što znači da osnovu čini ime nekog muškog pretka. U preostaloj trećini se sreću svakojaka porodična imena, uključujući i ona koja su karakteristična za druge narode, npr. sa nastavcima -ov i -ovski,  etnici, hipokoristici, nazivi zanimanja, čudne starinske reči nepoznatog značenja itd.

Ipak, tema ovog teksta nisu srpska prezimena, već jedan kuriozitet koji se tiče prezimena Ilić, a ima veze sa uočenim zakonitostima. Naime, osnova ovog prezimena je ILIJA, južnoslovenska varijanta hebrejskog imena Elijahu. Kod Srba je u upotrebi od pamtiveka, odnosno od prelaska iz paganstva u hrišćanstvo, jer je Sveti Ilija naslednik staroslovenskog boga groma Peruna. Zašto uobičajeno prezime ne glasi Ilijić ili Ilijević? Pa, iako i ti oblici postoje, tendencija ka izostavljanju poslednjeg sloga iz imena sa završnim - ja (kao Zarija - Zarić) je očigledno bila snažnija. Međutim, taj princip je u ne tako davnoj prošlosti ponegde i ponekad bivao izvitoperen, i tako je nastalo jedno vrlo čudno srpsko prezime: ILIJĆ.

Vojislav Ilić
Teško možemo pronaći neku drugu reč koja se završava suglasničkom grupom JĆ, zapravo, pitanje je da li tako nešto uopšte postoji u bilo kom jeziku, i stoga bi bar 9 od 10 ljudi pri susretu sa prezimenom Ilijć bilo sigurno da je posredi lapsus kalami. Međutim, nije tako: Ilijć je prvobitni oblik prezimena Ilić, i to ne sasvim odbačen, jer još uvek postoje porodice koje koriste to sumnjivo J! Jedan od poznatijih savremenih nosilaca je novosadski šahista, FIDE-majstor MILAN ILIJĆ, a nekada su to prezime najponosnije nosili književnici Jovan (otac), Vojislav, Dragutin, Milutin i Žarko (sinovi). Svi oni su iz nepoznatih razloga posthumno prekršteni, i danas nam npr. varijanta VOJISLAV ILIĆ deluje kao jedina moguća (Dragutin, koji je nadživeo poznate članove porodice je do kraja života, 1926. godine, inisistirao na starom obliku!). 

Jovan Ilijć (1824 - 1901) je jedan od istaknutijih srpskih pesnika XIX veka. Pisao je poeziju blisku narodu, a zanimljivo je da su  Stevan Mokranjac, Stanislav Binički i Davorin Jenko komponovali muziku na njegove stihove (između ostalih, "Leti, leti pesmo moja mila"!). Bio je pobratim Branka Radičevića, veliki poštovalac književnosti i književnika svog vremena, ministar pravde i državni savetnik u vladi Milana Obrenovića, ali je najveći doprinos našoj kulturi ipak dao roditeljstvom. Sin Vojislav Ilić, tačnije Ilijć (1862 - 1894), prvi realista naše poezije, je nadmašio oca tokom svog kratkog i nesrećnog života, a vreme je pokazalo da je prevazišao i braću, iako je Dragutin važio za najtalentovanijeg. On je jednako briljirao u svim žanrovima, dok Vojislav nije bio svestran i proza mu baš i nije išla od ruke. Milutin je pisao poeziju i komedije, a Žarko skoro ništa, mada legenda kaže da je svojim duhovitim pričama inspirisao prijatelje, velike pisce poput Sremca i Nušića

Jovan se, inače, najpre prezivao Nikolić, ali je izgubio oca u četvrtoj godini. Kasnije je promenio prezime iz zahvalnosti prema očuhu Iliji koji ga je podigao i školovao. Današnji Ilijći ne vode poreklo od njega, jer nijedan Jovanov sin nije imao naslednika (Vojislavljev sin Momčilo iz braka sa Tijanom, ćerkom Đure Jakšića, je umro u ranom detinjstvu, a interesantan je podatak da je njegova unuka od ćerke, lingvistkinja Milka Ivić, bila svekrva Sande Rašković-Ivić). 

Uzgred, naslovi nekih pesama Vojislava Ilića su izvanredni prilozi našem enigmatskom fondu: NA STENI, NA TIČARU, NA DRINI, NA VESELJU, NA RUŠEVINAMA, U OSAMI, U PROLEĆE, TIBULO, ARNAUTKACAR I ABAT, MOME GARIKU, AMOR NA SELU, LJELJO...

Нема коментара: