5. 11. 2015.

Lagani Minos

Rezultati drugog (u našem pregledu: poslednjeg) dela velikog saradničkog konkursa  MINOS - borba za kvalitet, koji je Enigma raspisala pre ravno 40 godina povodom obeležavanja jubilarnog hiljaditog broja, su sledeći:

Prva nagrada u iznosu od 600 dinara za sastav pod šifrom "EFENDIJA" - autor: Fehim Kujundžić, Zvornik.
Druga nagrada u iznosu od 400 dinara za sastav pod šifrom "193660206" - autor: Tomislav Paunović, Pančevo.
Treća nagrada u iznosu od 300 dinara za sastav pod šifrom "STARK" - autor: Krsta Ivanov, Bor



Iako nema podataka o broju prispelih radova, može se pretpostaviti da je u ovom delu odziv bio najmasovniji. Ta pretpostavka proizilazi iz činjenice da je zadati lik bio najmanji (15 x 8), što znači da je iziskivao najmanje vremena i truda, a sasvim je dovoljno zacrnjen da bi svaki autor, bio iskusan ili neiskusan, mogao da ga popuni i učestvuje u takmičenju. U takvim okolnostima, kao što je više puta rečeno, ona kombinatorika - možemo je zvati: zanatska - koju razvijaju produktivni i ambiciozni autori postaje manje značajna, a primat dobija dosetljivost iliti sposobnost da se omeđeni prostor iskoristi na što maštovitiji i efektniji način. Svakodnevni, suviše rabljeni, otrcani pojmovi su sasvim nepoželjni u takmičarskim sastavima, a na najvišoj ceni su retka slova i domaće, čvornate, a pri tom i poznate reči.
Fehim Kujundžić - MINOS '75/2 - 1. nagrada

Tomislav Paunović - MINOS '75/2 - 2. nagrada

Krsta Ivanov - MINOS '75/2 - 3. nagrada

Fehim Kujundžić je i u ovoj trećini osvojio zlato. On je, zapravo, bio autor čija se kreativnost mnogo bolje ogledala u sadržaju nego u formi, te su njegove asimetrične ukrštenice često bile prepune crnih polja, nehajno raspoređenih, bez ikakve brige o vizelnom utisku, ali su zato uvek sadržale retke suglasničke grupe, te vredne i neobične pojmove. Iz kompletne tabele sa rezultatima se može naslutiti da je u tom trenutku bio bez premca kada je reč o umeću korišćenja simetričnih likova, jer je čak i Vojin Krsmanović, "druga Enigmina zvezda" i najveštiji sastavljač toga doba, osvojio samo bronzu u prvoj trećini. 

Međutim, Kujundžićev pobednički rad, barem sa ove distance i uz pretpostavku da konkurencija nije bila neozbiljna, baš ne opravdava očekivanja: prva dva pojma imaju isti koren (zdravstvo/zdravljak), a pored grupe VLJ, u ukrštenici srećemo još samo tri slična čvora: ŽNJ, ŽD i RNJ. Čini se da je tu bilo više mesta za poigravanje, bar teorijski, no neka posebna razigranost se ne može videti ni u nižeplasiranim radovima. U odnosu na srebrni rad Tomislava Paunovića (ime mi nije poznato, ali slutim da je u nekakvoj vezi sa Momirom  - ili je to možda on), Kujundžićeva ukrštenica jeste visprenija i sadržajnija, a interesantno je da i Paunović ima dva pojma sa istim korenom (okruglina/okruženje). Ne može se baš sa sigurnošću zaključiti čime je njegov rad osvojio žiri, ali je po svoj prilici dobio poene za H u centralnom delu (u prvoplasiranom radu uopšte nema tog slova), možda i za glagolsku imenicu ašlučenje (nisu marili što je u množini, pride ukrštena sa sličnim umnoženim pojmom), a verovatno je i ovaj egzotični etnik nekoga fascinirao (Tlemsenac, prema Tlemsen - grad u Alžiru). Bronzani sastav Krste Ivanova, pak, sadrži takve momente tek za pomen, tu je skoro sve umereno (ili, kao što prvi vodoravni pojam implicira - smireno), a jedina sitna strukturalna vratolomija je ostavljena za donji desni ćošak. Uz to, kombinacija je pomalo nategnuta u sredini, pa nalazimo i jedan sasvim neprikladan pojam: Putnam (mesto u severoistočnom delu Konga!). Naravno, ukrštenica sadrži i pregršt lepih rešenja, kao: prvenstvo, mrzovolja, Šerlok, šuša, jahta. Uzgred, sve reči u svim radovima su imenice, s tim što je Paunović Veliko opisao kao geografski pojam.

***

Eto, tako je bilo nekada, a mi bismo sada mogli, u znak sećanja na Simona Rackovića i u ime borbe za kvalitet, da ovde, na blogu, napravimo mali omaž tom konkursu. Nećemo se takmičiti, ali bilo bi lepo da uzmete učešće u igri, sastavite ukrštenicu na lik iz ovog posta, i to u skladu sa vašim jezičkim afinitetima, idejama i metodama za eksploataciju nezahtevne mreže, i da ispišete rešenja (eventualno opise za manje poznate reči ili neke druge napomene) u svom komentaru ili da mi to pošaljete  na imejl-adresu remorkermali@gmail.com. Vaši sastavi (ako ih bude) će biti objavljeni u specijalnom postu "MINOS - 40 godina kasnije". 

Za početak, prilažem svoju repliku sa svim slovima azbuke.


13 коментара:

Tonci M је рекао...

Samo ću reći: bravo, Mladene! Baš po mom guštu, uz pravu dozu enigmatskog dišpeta! Javim se i ja idući tjedan čim nađem vremena!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Jadan ja, što ću napisati kad si ti Mladene sve razjasnio. Ipak, bila su to neka druga vremena.

Mandrak је рекао...

:)

Možeš odmah da se posvetiš manufakturi. :) Ne mora to da bude ništa ekskluzivno, samo mali omaž prohujalim vremenima, Rackoviću, pokojnoj Enigmi itd.

Već imamo dva sigurna učesnika, a dobio sam i prvu ukrštenicu. I to sjajnu!

Voleo bih da nas bude bar 10, a otprilike toliko ima aktivnih čitalaca. Ostali su hronično pasivni.

Inače, ova moja iz posta je samo probni primerak. :)
Ima tu i pojmova koji nisu baš saobraženi povodu i prilici: asana - sedeći položaj u jogi (bilo neizbežno zbog S), "Oče, oče" - pesma folk pevača Ipčeta Ahmedovskog (potpuno neprimereno MINOS - u), Čirokiji (gramatički ispravna množina, ali retko korišćena)...

Za izoložbu ću napraviti drugu, malo ležerniju.

Dragan Dragoljević је рекао...

Послао сам и ја, лепа идеја. Ова твоја укрштеница је савршена, а појмом АРЕНБИ сам, напросто, импресиониран. :)

Mandrak је рекао...

O-ho-ho, tu je i učesnik nr. 3. Pulenče moje. :)

U stvari, najbolje je da mi i ostali koji žele da učestvuju pošalju radove na mejl, pa ću ja sve to objaviti nepotpisano. Tako ćemo moći objektivnije da komentarišemo, a možda spontano izaberemo i najuspešniju kombinaciju. :)

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo interesantno bi bilo u današnje vrijeme napraviti neki "rimejk", odnosno raspisati neki sastavljački konkurs po propozicijama (zadacima) iz davnih vremena (prije 30, 40, 50 godina). Bilo bi interesantno vidjeti kako bi to izgledalo sada.

Mandrak је рекао...

Pa, ovo je rimejk, Slavko. Ili bar kobajagi rimejk. :)

Stigla 3 sastava. Verujem da će ih biti još, ako ne zbog mene, onda zbog Rackovića. :)

Slavko Bovan је рекао...

Da, da... ali mislio sam na enigmatske listove (saveze, klubove) kao organizatore.

Goran T. је рекао...

Biće ih još. :) Računaj i na mene. Šaljem nešto za dan-dva.

Mandrak је рекао...

Odlično. Stigao i 4. rad, a 2 su najavljena (Tonči i Goran).

Ne primoravam nikoga na učešće, ali voleo bih da se uključe i Bovan, Zekić, Racanović, Mihaljević, Milićević i svi ostali autori koji pripadaju ovom vremenu, a rade na onaj način.

Slavko Bovan је рекао...

Rado ću se uključiti, ako ugrabim malo vremena.

Mandrak је рекао...

Do ovog trenutka prospelo 7 sastava.
Nadam se da će ih biti još, a ako neko želi, može poslati i drugi (treći, ...) rad.

Mandrak је рекао...

Stiglo je 9 kom.

Nisam odredio rok za slanje, ali mislim da je 5 dana sasvim dovoljno za zadatak koji zahteva 15-20 minuta. To znači da se radovi mogu poslati još samo danas (10. 11. do ponoći), a već sutra će biti objavljeni.