28. 12. 2014.

Sva dedina lica (2)



Božić Bata
Jedini Deda Mraz koji po definiciji donosi poklone 31. decembra je Djed Maroz. Svi ostali dolaze uoči Božića (a da li Santa Kloz obilazi i nehrišćansku decu u multietničkoj Americi, ostaje pod velom tajne), pa tako, ako ste pravoslavac, možete očekivati da vam belobradi starac sa šubarom, gunjem, u brič pantalonama i kljunastim opancima na Badnje veče pokuca na vrata, sa hrišćansko-mitomanskom  željom da vas daruje. Nemojte se iznenaditi i lepo ga dočekajte, jer je to naš BOŽIĆ BATA, kako svojevremeno reče Vlada Divljan: „Deda Mrazov tata“ (da ne bude zabune – gospodin je već nekoliko vekova u trećem dobu, a nadimak „bata“ je verovatno nastao od arhaičnog glagola „batati“, što znači: udarati, lupati). 

Ako ste katolik sa naših prostora, očekujte istu osobu, ali pod imenom DJED BOŽIĆNJAK; kod nekih Engleza će svratiti predstavljajući se kao Father Christmas, kod drugih kao Santa Claus, kod Italijana kao BABO NATALE (Babbo Natale), kod Francuza kao PER NOEL (Père Noël), kod Španaca kao PAPA NOEL (Papá Noel), a u Rusiju će doputovati iz Amerike, preko Aljaske, i te večeri će gostovati pod umetničkim, neispravno transkribovanim imenom SANTA KLAUS, pošto  u novogodišnjoj noći nastupa isključivo Djeduška Maroz. 

Verujem da ste shvatili da se radi o terminološkoj zbrci:  Deda Mraz je ruska, a Santa Kloz američka izmišljotina. Zato, na primer, Italijani prvog zovu NONO GELO (Nonno Gelo), a drugog Babo Natale, u Mađarskoj postoje TELAPO (Télapó) i  MIKULAŠ (Mikulás), u Nemačkoj VETERHEN FROST (Väterchen Frost) i VAJNAHTSMAN (Weihnachtsmann), mnogi narodi koriste originalne nazive, a – verovali ili ne - ni Turci više nisu što su nekad bili, te danas imaju ekvivalente naših novogodišnjih superheroja: jedan je AJAZ ATA (Ayaz Ata), a drugi NOEL BABA (Noel Baba). 

Na kraju, jasno je da su SANTA KLOZ i DEDA MRAZ rođena braća, od majke Fantazije i oca Svetog Nikole, koji je, pak, otelotvorenje hrišćanskih ideala. Deda Mraz je, zapravo, glavom, bradom i milosrđem projekcija arhetipske slike boga, s tim što je Santa Claus amerikanizovana, komercijalizovana i naposletku internacionalizovana varijanta,  dok je Дед Мороз njegov sekularni pandan (takoreći: obezboženi bog), koji zadržava snažnu vezu sa slovenskom tradicijom, i samim tim ima regionalni karakter. U svakom slučaju, kad vas poseti darežljivi deda, kako god se predstavio - budite srećni što vas se je setio, ne gledajte poklonu u zube (mada će garant bolje proći oni koji su na listi kod Jenkija), i za svaki slučaj pozdravite i Putina, i Obamu. Ko zna šta nam nosi novo leto, možda baš onaj drugi dogodine bude jedini...

Enigmagika svim hrišćanima želi da Božić Bata ne zaobiđe njihova vrata, katolicima da se ne ljute na Djeda Božićnjaka što nije došao na Badnji dan i da se nadaju da ih bar naredni put neće ispaliti, ateistima da im Djed Maroz donese malo duše, a verujem da će – ako baš niko drugi ne stigne Santa Kloz naći vremena da obraduje muslimane, judaiste, budiste, zaratustriste, taoiste i sve ostale čitaoce bloga.

Pdf OVDE.

Нема коментара: