18. 3. 2018.

Zamalo 9 x 9

Poslednjih dana sam se bavio super-belinama, pa mi se navirila inspiracija i poželeo sam da napravim jednu lepu, čistu, centriranu kombinaciju 9 x 9, da se može objaviti u ozbiljnim novinama. Međutim... to je mnogo lakše poželeti nego uraditi.

Pvo sam razmišljao o strukturi: ako bih iskoristio Aurelovu (mora se priznati: genijalnu) ideju, napravio bih belinu vrlo sličnu Laštrovoj, jer je broj reči sa grupom R/NSTVEN vrlo mali. A to bi već bila kopija kopijine kopije, te sam odustao. Onda sam razmatrao opciju: -RSKO ovo, -NSKO ono... no, morao bih da smislim 10-15 sintagmi, a na tom putu bih garantovano skliznuo u SF (teško je to uraditi sa zahtevom da sve sintagme budu suvi knjiški izrazi). I ostala mi je samo opcija koju sam već koristio: gore levo radio, avio, idio, ideo, kario, Mario (...), u sredini -acije, -izacije, -izmi i -iteti, a desno... šta ispadne. Ne vredi bežati od jednostavnosti i izmišljati toplu vodu (valjda nisam toliko inventivan), ali pod rđavim utiskom glagolskih belina koje sam pregledao, naumio sam da mi svi pojmovi budu imenice (doduše, na kraju je zbog izlazne kombinacije "pasioniranost" ipak ustupila mesto povratnom glagolu). 

I sve je išlo po planu... dok nisam stigao do poslednjeg, 18. pojma. Iako sam imao osnov za nadu da ću i od niza KANICIJAN uspeti da izvučem pristojan pojam - ništa nisam mogao da uradim. Da ne bih konstruisao ili pokvario ono što je bilo besprekorno, lupio sam crno polje i završio posao.

Dakle, ovo je pretpremijerna prezentacija beline koja se maločas rodila, a finalnu, odraslu verziju ćete rešavati u nekom narednom broju Feniksa (ako Pero i Rajko ne odluče drugačije :D). 



7 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Umalo 9 x 10. Da postoji MEKANI CIJAN(ID) ... Bravo Mladene!

Mandrak је рекао...

Lako je varirati slova K, T i drugo T. Pored niza KANICIJAN, može i KATICIJAN, KATITIJAN, TANICIJAN (gore majorizacija), TATICIJAN, TATITIJAN. I ništa.

Ako neko ima ideju, molio bih da napiše. Možda udruženim snagama možemo da porodimo antologijski rad (mada kažu: mnogo babica, kilavo dete) :)
Ja bih onda izmenio ovo "pasionirati se" i to bila prva imenička belina 9 x 9 u istoriji. :P (inače, ovde nema ni sintagmi, izuzev ličnosti).

Marko Mihaljević је рекао...

Lijepo Mladene, hoćeš ti kad se potrudiš :))

Marko Mihaljević је рекао...

teoretski se može proširiti na 9x9 s navedenim uslovom da su sve imenice na način.

KATICA JANEVA - istaknuta makedonska javna tužiteljica

ŽOSEF FUŠE: LIK JEDNOG POLITIČARA (djelo Stefana Zweiga")

Ovo tvoje je puno bolje i prilagođenije enigmatskom magazinu :)

Mandrak је рекао...

Hvala, Marek.
Bar da je ta Katica nekakva javna ženska, pevačica, glumica, sportistkinja, slikarka... A ona tužiteljka, nije to baš zanimanje za enigmatske novine. :)
I T svakako onemogućava imeničku isključivost. Ne može pasioniranost, valjalo bi "kanica" :)

Ipak neću dirati. Moja osnovna ideja je bila da napravim potpuno čistu belinu bez izmotancija i trntomoncija.
Nijedan od 17 pojmova nije nađen na internetu, već su to uobičajeni nizovi (Kristina Čerina se već pojavljivala u križaljkama; ima je na Nedjeljkovom spisku molerajskih 14-ica). Zato ne bih voleo da tim 18. pojmom sve pokvarim.

Pravićemo ti i ja nekom drugom zgodom 9 x 9 u tandemu. ;)

Tonci M је рекао...

Bravo, Mladene, uvijek uspiješ pogurati granice bez izmišljanja!

Što se tiče nizova koje si naveo, u katoličkom kalendaru postoji SVETI TICIJAN:
http://www.svantun-rijeka.hr/hr/16_sijecnja_sveti_marcel_i_papa_307_309/533/6
Englesko wiki-stranica:
https://en.wikipedia.org/wiki/Titian_of_Oderzo
No, to bi zahtjevalo promjenu iz RADIOLOKATOR u RADIOLOCIRANJE, a onda nažalost i SANTA CATARINA da se izvuče A (okomito PRISTAJATI), a to nažalost stvara neprihvatljiv duplikat (SVETI/SANTA) (dalje nisam gledao što bi se dogodilo, trebao bih prepisati na papir/u Excel da projverim ostatak kombinacije).
Mislim da si ispravno odlučio da ne diraš dalje, ali ako ti se da pokušati, možda postoji nešto u ovoj ideji.

Mandrak је рекао...

Tvoja ideja, kao i uvek, izaziva moje oduševljenje, Tonček. :)
Hvala ti. (a ja sam olako odbacio hipotezu "sveta Ticijana"... ne znam kako nisam pretpostavio da postoji Ticijan).

CATARINA nije problem. Čuvena brazilska slikarka MALFATTI se zove ANITA CATARINA. :)

Ja sam već poslao prvu verziju Rajku, ali nadam se da nije počeo da je opisuje. :)
Noćas stiže nova!