7. 10. 2013.

Nagrađeni radovi Sretena Perića

Dva sastava koja otvaraju "novu sezonu" potpisuje čuveni krotitelj pasa iz Loznice, srp (i čekić) naše enigmatike, profesionalni škorpion - Sreten Perić. S obzirom na to da je reč o nagrađenim radovima, čini se suvišnim svaki komentar, naročito ako ga iznese neko ko niti voli konkurse, niti ima visoko mišljenje o megdanima tog tipa - kao što sam ja, ali ću ipak biti slobodan da napišem nekoliko reči o Sretenovom radu uopšte, jer je on jedan od malobrojnih autora čije sastave uvek ima smisla komentarisati. 

Šta to znači? Pa, moglo bi se reći da gotovo svaki njegov rad ima "takmičarsku" notu, i bez obzira na to da li sastavlja za renomiranu reviju ili za trećerazredni lokalni list - uvek ostaje veran sebi i svojoj sklonosti da "izbegne jednostavno, kad već može komplikovano". Dakle, on je neumorni borac protiv monotonije i banalnosti u ukrštenicama, i čak i kada u tome preteruje, stavljajući svoje afinitete iznad forme, pa i iznad rešivosti - ostaje interesantan i poseban. U našoj enigmatici verovatno ne postoji autor koji se može meriti sa njim po žaru sa kojim eksploatiše narodne reči, bogate "čvorovima", kao i po manifestnom mazohizmu, te je skoro uvek i bez potpisa jasno ko je to sam sebe stavljao na muke. Te "muke", doduše, često trpe i rešavači, među njima i kolege (te zaista malo ko od nas, koji se enigmatikom bavimo i "sa one strane", može da reši ijednu Perićevu ukrštenicu bez sumnje da je barem 2 polja pogrešno popunio), ali to svakako ima svojih draži i na neki način pomaže "kraljici zagonetki" da opravda svoju titulu. 

Ponešto od svega pomenutog se može jasno videti i u radovima koje danas predstavljam, ali ono što je u njima najupečatljivije jeste demonstracija sposobnosti da se od trivijalnosti pobegne uz pomoć inventivnih i umesnih sintagmi (koje, kako reče jedan kolega na SES - u, nisu u rangu sa: "prati čarape"). 

AUTOGRAMKA (za koju nije poslao opise) je osvojila III mesto na Prvenstvu Hrvatske u enigmatici 2012. godine, a KLASIČNA KRIŽALJKA je, kao što se na skeniranom dokumentu i vidi, zauzela II m(j)esto. 



11 коментара:

Unknown је рекао...

Dobro došao nazad Mladene, želim ti puno uspjeha u radu bloga!
Šta reći za Sretenove ukrštenice, osim da su fenomenalne! Uvijek ih rado rješavam.

Unknown је рекао...

Ima li PDF-a bez rješenja? Unaprijed hvala!

Dejan Minić је рекао...

Srećan novi početak!

Mandrak је рекао...

Nemam verzije bez rešenja. Mogao sam da napravim, ali sam bio malo nestrpljiv, i želeći da što pre pustim u pogon blog, postavih ono što sam dobio. Evo, obećavam da ću se oko narednih postova više potruditi. :)

Hvala, Dejane. ;)

Belirac је рекао...

Mislim da bi pod 38. vodoravno trebalo AD ACTA, a pod 35. okomito CASERTA.

Mišo је рекао...

Mladene, srećan ''povratak''!

Mandrak је рекао...

Tačno, Belirac. Rešavaču očigledno nije bliska etimologija. :)

Hvala, Živaniću.

Анониман је рекао...

Zahvaljujem na studioznoj analizi lika i dela moje malenkosti, i naravno srećan nastavak rada bloga.
Lozničanin

Бранислав Никић је рекао...

E pa Mladene, srećan nastavak rada i nemoj da te više ovoliko dugo čekamo.

Mandrak је рекао...

Hvala, nadam se da i ja više nikada neću biti u (ne)prilici da ovoliko dugo čekam popravku računara. :)

Rešad Besničanin је рекао...

Dobro je da je taj tvoj čuveni računar ponovo proradio. Srećan kambek!