11. 3. 2017.

Sumrak ESS - a (5): Prosta računica

Kao što je nekom zgodom rekao Radojica Jovičić, retko trezven i mentalno stabilan član ESS – a iz redova veterana: problem u ESS – u je, u stvari, lični sukob između Miroslava Lazarevića i Milorada Živanića. Upravo tako. Sve nepodopštine koje su zadesile savez tokom 2013. i 2014. godine proistekle su iz te ambivalentne relacije, koja je, kako smo videli, poslužila Veprovoj Glavi, Sindikalcu i njihovom propagandisti kao platforma za virtuelni tj. medijski rat protiv srpskog enigmatskog društva, pod maskom brige za sudbinu ESS – a.

Njihove metode su detaljno opisane u prethodnim nastavcima, a pored toga što je kampanja bila bazirana na manipulaciji starim i slaboumnim osobama, beskrupulozno i nemilosrdno su ugrožavali ionako neveliki ugled enigmatike u neenigmatskom okruženju. Tačnije: na sve moguće načine su ometali ostvarivanje osnovnog cilja ESS – a: širenje i popularizaciju enigmatike. 

Uoči održavanja 13. Susreta enigmata Srbije u Vranju, 23. avgusta 2013. godine, u dnevnom listu ALO! objavljen je intervju sa predsednikom ESS – a Miloradom Živanićem. U tekstu je na odmeren, ali efektan način opisan svet enigmatike, najavljen predstojeći SES i oglašen konkurs „Sto godina moderne ukrštenice Artura Vina“. Do tog trenutka, Živanić je verovatno već oguglao na svakodnevne virtelne atake crne trojke, pa se jamačno nije iznenadio kada se Zoran Radisavljević pojavio na portalu sa komentarom koji je tokom prethodnih meseci bar 20 puta u identičnoj formi viđen na svim enigmatskim blogovima. Naravno, plasirao je poznatu konstrukciju Veprove Glave i optužio predsednika za lopovluk, predstavljajući se kao mnogostruki, intergalaktički enigmatski šampion (mada je mogao da se potpiše i kao novinar-naturščik, možda bi ga kolege iz tog lista ozbiljnije shvatile). O, da... i Veprova Glava se javila na blogu Slavka Bovana, tobož pogođena izjavom da su korisnici programa trgovci, i iskoristila priliku da po ko zna koji put eksplicitno nazove Živanića lopovom.  

Šta je tadašnji predsednik ESS - a tačno ukrao za tih 5 meseci,  od 16. marta do 23. avgusta 2013. godine? Možda je utajio onaj harač koji je sam po sebi krađa?! Ne, ne... harač još nije bio u fokusu. Ukrao je ESS - u ono što savez nikad nije ni imao! Ako se vratimo na famu Veprove Glave, koja je još 24. marta puštena u etar, neophodno je reći sledeće: pronalazač sve što ima drži u dve fioke - u prvoj je rovarenje, a u drugoj potplaćivanje, pa kad istrese ta dva argumenta pred neku labilnu ili intelektualno inkoherentnu osobu – očas dobije saveznika, portparola ili potrčka. Istim sredstvima je kasnije osvojio i Miroslava Lazarevića, i Aleksandra Jankovića, i mnoge druge naizgled stabilne figure ESS – a, tako da je manipulisanje infantilnim umom Zorana Radisavljevića bilo mačji kašalj, i stoga nije čudno što je genije na portalu dnevnih novina ALO! pesnički hiperbolisao izum Veprove Glave, tvrdeći da prosta računica pokazuje da je Živanić oštetio ESS za oko 200 000 dinara, jer je deo novca koji fizičko lice plaća na ime poreza na legalan način mogao da se upotrebi  za potrebe saveza.

Da li pri ugovaranju bilo kakvog posla uslove diktira poslodavac ili klijent – Zoran Radisavljević možebiti i ne zna, jer on mnoge sasvim obične, svakodnevne stvari koje su poznate svim normalnim ljudima ne shvata i ne vidi, ali je Veprova Glava, bez obzira na edukativnu insuficijenciju, kao znameniti srpski enigmatski trgovac, bez sumnje imala uvid u tu pojedinost. Jer, ako je poslodavac iz svojih razloga zahtevao da se honorar uplaćuje fizičkom licu – konstrukcija se do temelja ruši. Ta opcija je za nekih 99 % bliža razumu, ali čuda se dešavaju... možda je baš Milorad Živanić bio u ludoj prilici da ga poslodavac doživi kao opasnog monstruma s kojim se ne treba šaliti,  i dozvolio mu da sve sam odluči (i to u tuđe ime, jer je, po svoj prilici, ugovor potpisao predsednik ESS - a... o, pardon: predsednik Nove zagonetke koji se samo formalno potpisao kao predsednik ESS - a). 

Ok, ko je to mogao da zna? Sindikalac? Ne, on je znao isto što i Veprova Glava, njihovo je znanje vazda bilo zajedničko. Ah, da: stari Miroslav Lazarević, gospodin koji je tri godine ranije velikodušno pristao da u impresumu Alo razbibrige stoji "ESS" kako bi savez kome pripada i Nova zagonetka dobio na značaju, i kako bi više autora dobilo mogućnost da se iskaže. Hajmo redom: ako je on ugovorio saradnju, izabrao urednika, odredio šta će stajati u impresumu i propisao harač – zašto nije odredio i način uplate honorara? Zašto bi neko to pitanje postavio običnom uredniku? Da li je taj mađioničarski trik izveden još u maju 2010. ili tek uoči izborne skupštine, i budući da je to svakako bilo za Lazarevićevog  vakta – zašto prosto nije promenio urednika? Eto, mogao je da poveri uređivanje Sindikalcu ili Veprovoj Glavi, em su vrsni enigmatski znalci, em su već bili nadaleko čuveni po visokom moralu i proenigmatskom humanizmu (moguće da je imao tako nešto na umu dajući podršku Sindikalcu na izbornoj skupštini).

Elem, ako je istinu o lopovluku mogao da zna samo Lazarević, idealna prilika da jasno i glasno kaže kako stoje stvari bila je skupština na SES – u u Vranju. Obojica su bili prisutni, tu je bio i budući silom predsednik Aleksandar Janković (koji se kasnije, baveći se ovim slučajem, ponašao kao da je u međuvremenu oboleo od galopirajuće demencije), a odsutni su bili svi članovi bande crna trojka, jer su za to vreme u Somboru, na tzv. Koloniji, podrigivali, smišljali nove intrige, ismevali i vređali ESS i Slavka Bovana. Isti taj Bovan se istog tog dana na skupštini obratio Miroslavu Lazareviću (koji je sedeo pored Milorada Živanića, i vrlo se prijateljski ophodio prema njemu tokom čitavog turnusa), sa pitanjem o degutantnim insinuacijama o privatizaciji Alo razbibrige i prostoj računici po kojoj je ESS oštećen za oko 200 000 dinara.

Miroslav Lazarević je 30. avgusta 2013. godine (ponovo bih izneo onu benevolentnu pretpostavku: pri čistoj svesti i zdravoj pameti), pred svedocima koji nisu imali šta da dodaju (među njima je i dva puta pomenuti Aleksandar Janković), rekao da je Živanić nevin, i da ne radi ništa što se nisu dogovorili.

Nastaviće se

2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Svjesno se izlažući opasnosti da ću opet biti označen kao mrzitelj i rušitelj ESS, osjećam potrebu (MORAM) da stavim komentar.
Čitam ove tekstove.
Rečenice u kojima se pominje moje ime su tačne.

Slavko Bovan је рекао...

Pardon, da ne bih možda protumačen pogrešno - Smatram da je i sve ostalo prilično vjerodostojno (100% tačno) ali čekam da se oglase drugi akteri i kažu da jeste ili nije tačno.

Mladene, veoma mi se dopada što u tekstovima nemaš nekih "viškova" u epitetima kakvih je ranije bilo(svi znamo na koje viškove mislimo)