9. 10. 2016.

Feniks BZK 2


Pre skoro godinu dana, na ovom blogu je spontano, u čast Simona Rackovića, organizovana repriza nekadašnjeg takmičenja u sastavljanju ukrštenih reči MINOS - borba za kvalitet. Malo kasnije se, takođe spontano, rodila ideja o pokretanju ozbiljnog web-konkursa pod tim nazivom, te je u decembru 2015. organizovan prvi natječaj za križaljkaše BORBA ZA KVALITET(U) ili BZK, pod pokroviteljstvom glavnog urednika riječkog časopisa Feniks Pere Galogaže. Koristili smo naivan simetričan lik 14 x 8, a učešće je uzelo 40 autora sa 83 sastava. Glasalo se javno, na evrovizijski način, pravo glasa su imali svi učesnici (osim dvojice organizatora) i ostali poznati posetioci bloga TIO, i bilo je dopušteno favorizovanje sopstvenih radova. Pobedničku minijaturu je sastavio Aladin Mahmutović, a natječaj je iznedrio pregršt kvalitetnih radova koji su tokom narednih tj. prethodnih 10 meseci objavljivani u Feniksu.

24. jula ove godine smo zavrteli drugo kolo (pored Galogaže, Slavka Bovana i mene, u organizaciji je učestvovao i Tonči Milat, naš kolega i prvi registrovani fan BZK - a).  Dimenzije mreže su bile 11 x 15, a od autora se tražilo da sami kreiraju simetričan lik. Po isteku roka (20. septembra) u katalogu se našlo 59 radova, čiji su autori (po abecedi): ANTIĆ Maksim (3),  BABIĆ Boris (1),  BARIŠIĆ Živko (3),  BOVAN Slavko (1), CINDRIĆ Tihomir (3),  CVITANOVIĆ Boris (1),  CVITKOVIĆ Antun (1), DELIĆ Zlatko (1),  DRAGOLJEVIĆ Dragan (1),  DRAGOMIROVIĆ Nebojša (3), IVANOVSKI Dragan (3),  JANKOVIĆ Mile (2),  KNEŽEVIĆ Dinko (3),  KOŠUTAR Miljenko (1), KVALIĆ Valter (3), MAHMUTOVIĆ Aladin (1), MAJSEC Tomislav (1), MALKOČ Mesud (1), MARKOVIĆ Mladen (2),  MIHALJEVIĆ Marko (3),  MILAT Tonči (3), MILOVANOVIĆ Branko (3), NAZANSKY Boris (1), NEDIĆ Jovan (1), NEDIĆ Nedjeljko (3),  NEDIĆ Ranko (2),  NOVAKOVIĆ Jovan (1), OZDANOVAC Ilija (2), PAVIČIĆ Luka (1), PUPEZIN Zlatan (1), RACANOVIĆ Radoja (1) i ŠIMUNDŽA Božidar (2).

Najkritičnije propozicije su korigovane, te je ovoga puta sprovedeno tajno glasanje bez mogućnosti dodeljivanja poena sopstvenim radovima. Glasalo je 18 učesnika (među njima i Tonči Milat, koji nije imao uvid u potpisane križaljke jer se njegov organizacijski zadatak odnosio na obradu glasova), trojica kolega iz publike (Rešad BesničaninDragiša Cetić i Ranko Skopal) i jedini organizator koji nije učestvovao kao autor, Pero Galogaža. Glasanje je proteklo bez problema, iako smo svi bili u gužvi i cajtnotu usled koincidiranja nekih enigmatskih i neenigmatskih događaja (SOZAHDani ludaje, Tončijeva ženidba; uzgred, čestitke - ako na burmi bilo kome ima smisla čestitati :D) . 

Glasanje:













Top 10:

Broj glasača-neučesnika je premali da bismo proglasili (i) pobednika po glasovima publike (uz to, Besničanin, Cetić, Galogaža i Skopal su glasali toliko razuđeno da je samo 7 radova dobilo bodove od dvojice), ali informativni rezultat je sledeći: 15 poena (12 od Besničanina i 3 od Galogaže) je sakupila križaljka br. 1 (Mihaljević), 14 poena (12 od Skopala i 2 od Besničanina) br. 58 (R. Nedić), a 12 poena (7 od Galogaže i 5 od Besničanina) br. 17 (Milat). 12 poena imaju i radovi br. 44 (dodelio Galogaža) i 16 (dodelio Cetić).

Na kraju, valja istaći da je najuspešniji učesnik drugog kola natječaja Feniks - BZK Marko Mihaljević sa 175 bodova (60 + 58 + 57). Nebojša Dragomirović je (i) po ovom kriterijumu drugi sa 139 poena (87 + 40 + 12). Međutim, nisu svi učesnici iskoristili pravo da pošalju po 3 križaljke, pa je Ranko Nedić u konačnom plasmanu tek treći sa 122 boda (94 + 28). Četvrto mesto dele suorganizatori, s tim što je Marković sakupio 91 poen sa 2 križaljke (53 + 38), a Milat sa tri (39 + 27 + 25).




2 коментара:

Tonci M је рекао...

Broj 44 u tablici je zelen jer sam, naravno, pogledao tko je dodijelio bodove mom radu :D

Tonci M је рекао...

E da, hvala na čestitki: sve je prošlo savršeno :)