23. 7. 2014.

Prva "Politikina" ukrštenica, opet prva, pa još jednom prva

Iako je prošle godine tiho proslavljena osamdesetogodišnjica prve objavljene ukrštenice u "Politici", treba znati da je ova vremešna gospođa starija čitavih godinu dana. Naime, prve ukrštene reči su objavljene u dodatku "Politika za decu" 10. marta 1932. godine i, naravno, bile su namenjene najmlađima. Iako je većina evropskih dnevnih novina kalkirala njujorški "Svet" još krajem dvadesetih (uključujući i uštogljeni londonski "Tajms"), kod nas se još uvek smatralo da su ukrštene reči isključivo zabava za decu, te da im nije mesto u ozbiljnim novinama poput "Politike". 

Klara Balog
Međutim, sa svih strana su stizale informacije o pomami za ukrštenicama, pa se, recimo, pročulo da one u Mađarskoj astronomski podižu tiraže i pravi su mamac za ljubitelje nagradnih igara. Štaviše, čitav svet je 1932. godine pričao o izvesnoj Mađarici Klari Balog, koja se je, da izvinete, obogatila rešavajući i sastavljajući dnevne ukrštenice (vila na Balatonu, limuzina, bunde, gramofoni...), pa je njen slučaj brzinom svetlosti doveo do porasta interesovanja za ovu enigmatsku vrstu. Slučajno ili ne, "Politika" je mesec-dva pre objavljivanja prve dnevne ukrštenice naširoko pisala o tome (uz detaljan popis stečene imovine, od aviona i kamiona, do čarapa, parfema i čokolada). 

U međuvremenu je, dakle, objavljeno pedesetak ukrštenica za decu. Ovde možete pročitati kako je pilotska mrežica 6 x 6 sa 4 crna polja predstavljena mališanima, možete je i rešiti, a tu su i neki retko interesantni likovi iz tog perioda (po svoj prilici, kopirani iz stranih časopisa).


Politika za decu, 10. mart 1932.


Kada je objavljena prva dnevna ukrštenica za odrasle (2. marta 1933.), ova mrežasta zagonetka je izbačena iz "Politike za decu", a obrojčavanje je počelo od 1. Nije postojao standardni lik, već je autor (ili više njih) očigledno za svaki sastav iznova crtao mrežu. U početku je koristio crna polja, onda ih je zamenio tzv. prečkama, a likovi su uglavnom bili simetrični. Pri sastavljanju su korišćena sva raspoloživa jezička sredstva (padeži, glagolski oblici, "ako dodate slovo o - dobićete to i to" itd.), i čini se da ni tada te slovne skalamerije nisu bile naročito rešive. Zanimljivo je da su s vremena na vreme objavljivani i ukršteni slogovi (videti: ovde). 

Prva dnevna ukrštenica u "Politici", 2. mart 1933.


31. decembra 1937. godine objavljena je 1693. dnevna ukrštenica, a onda je iz nepoznatog razloga ukinuta. No, 6. marta 1938. godine je vraćena na staru stranu, ali sa rednim brojem 1 (da li na zahtev čitalaca, ili iz nekog drugog razloga sada nije moguće utvrditi), što znači da su u istoj deceniji, u istom listu tri puta objavljene "prve ukrštene reči".
Politika, 6. mart 1938.

1 коментар:

Анониман је рекао...


Još jedan zanimljiv prilog!!!
Dobar šlagvort da se jednom krene
sa najozbiljnijim proučavanjem
istorijata ukrštenih reči u Srbiji.
Lazarević, Vuković i Tošić su
napisali odličnu knjigu, ali se
ona može još dopuniti.
Bilo bi dobro da se skenira
tekst o Klari, kao pandan sistemu
današnjeg honorisanja enigmatskih
radova. Slovarim