27. 7. 2014.

Sve naše Ane

Film "Ana Karenjina" '35
Jedan od najčitanijih romana svih vremena, ANA KARENJINA Lava Tolstoja, u ukrštenim rečima uživa ogromnu popularnost, i jedino mu Ararat Lajoša Zilahija i Lolita Vladimira Nabokova mogu konkurisati u takmičenju za najfrekventniji književni pojam u našoj enigmatici. Istina, reč je o kapitalnim delima koja svaki čovek koji drži do opšte kulture treba da pročita tokom života, ali ako rešavači misle da enigmatski autori upornim ponavljanjem ovih naslova pokušavaju da ih prosvete i velikodušno im trasiraju pravac intelektualnog razvoja, grdno se varaju. Zapravo, ovi naslovi su kao izmišljeni za ukrštanje, pa se katkad i sami pojavljuju pri sastavljanju, a autor im najčešće samo pomaže da se udobno smeste. Nesastavljači to teško mogu da zamisle, ali svako ko ima izvestan staž u kombinovanju može da posvedoči kako se, na primer, Ana Karenjina u mnogim situacijama prosto nameće kao neizbežna i nezamenljiva.

Ovde ću govoriti o jednom čestom i enigmatski značajnom nizu slova kojim svakodnevno "prizivamo" tragičnu Tolstojevu junakinju, ali i štitimo neke stvarne ličnosti od zuba vremena. Reč je, jašta, o nizu ANAKAR. Kada sastavljaču iskrsne ovaj nedovršen pojam u belini ili negde drugde, on najčešće koristi jednu od tri opcije, u zavisnosti od dimenzija mreže: Ana Karenjima, Ana Karina ili Ana Karić. Ako se složimo da je Karenjina dovoljno popularna da nijedno enigmatsko pominjanje ne može biti suvišno, ostaje pitanje da li su gospođa Karina i njena koleginica Karić baš toliko slavne da bi bile više nego prisutne u našim radovima. 

Ana Karina
ANA KARINA ima impresivnu karijeru. Čim se udala za Godara, postala je glavna francuska vedeta, pa je tokom šezdesetih bila jedna od najpoznatijih i najperspektivnijih evropskih glumica. Igrala je u filmovima "Žena je žena", "Živeti svoj život" i "Alfavil", i mada je kasnije dobijala sve beznačajnije uloge, ostala je poznata kao ikona Novog talasa i Godarova muza. Već je osamdesetih u Francuskoj bila ono što je kod nas Jelena Žigon - bivša zvezda i bivša lepotica, ali to nije naročito važno za enigmatiku. Zanimljivo je da je, kao i Asta Nilsen, Dankinja, ali je u domovini snimila samo jedan kratki film, pod imenom Hane Blarke. Njeno pravo ime je Hane ili HANA KARIN BAJER (izv. Hanne Karin Bayer), a pošto su je u Francuskoj najpre zvali An Karen, malo je modifikovala grafiju i nastao je čuveni pseudonim. 

Ana Karić
Istovremeno sa Karinom, u Jugoslaviji se proslavila riječka filmska, pozorišna i televizijska glumica ANA KARIĆ. I ona je najveće uspehe postigla tokom šezdesetih i sedamdesetih, ali je godinama bilo teško pronaći neki iole poznat naslov, kako bi rešavač dobio sugestiju (eventualno "Radopolje", iako je tu imala epizodnu ulogu). Međutim, pošto je gospođa još uvek živa i zdrava, te vrlo aktivna u svojoj domovini, prošle godine je zaigrala u seriji "Na terapiji", pa je na neki način pomogla enigmatama da osveže uobičajeni opis. U srpskim ukrštenicama se najčešće pominje kao "starija hrvatska glumica", a oni koji ne vole staramajke isti pojam mogu da opišu i kao "naša bivša misica i manekenka". Naime, jedna od mlađih pripadnica familije Karić je 1998. ponela titulu prve pratilje na izboru za "Mis Jugoslavije", a naredne godine nas je predstavljala i na nekakvom takmičenju za "Mis univerzuma".

Van Dajk: Ana Kar
Eto, ipak se može zaključiti da postoje dobra opravdanja za često svraćanje Karine i Karićke u ukrštene reči, ali nije na odmet navesti i neke mogućnosti za proširenje lanca ANAKAR. Ako zamislimo situaciju u kojoj enigmata ne može baš ništa da doda, niti da pretvori niz u Anabar, ataker, Enikar ili nešto slično - čini se da mora da se odrekne kombinacije... Međutim, gle čuda, šestoslov ANA KAR nije baš sasvim za odbacivanje! Nekada davno, u XVII veku, u Engleskoj je živela kontesa po imenu Anne Carr. Neko bi rekao: pa šta? Po čemu bi jedna pripadnica visokog društva bez zanimanja mogla da bude poznata posle 300 i kusur godina? Evo odgovora: gospođa je, izgleda, volela da se slika, pa je angažovala čuvenog Antonisa Van Dajka da joj uradi portret, i pošto joj se, jelte, dopalo kako je ispala na tom platnu, platila je i reprizu... Tako zahvaljujući samoljubivosti jedne buržujke, danas u slučaju nužde ovaj pojam možemo opisati kao "Van Dajkova slika, portret" (da ne bude zabune, ovo Anne možemo preneti kao ANA, a ne kao EN, po analogiji sa Anom Bolen).

Ana Kara (mecosopran)
Ukoliko pak autor jedino ima mogućnost da lanac proširi za jedno polje udesno tj. naniže, valjalo bi pronaći neku Anu čije je prezime Kara, Kare, Kari i sl. Verovali ili ne, postoji i takva! Nije baš najpoznatija, ali ne može baš sve da bude potaman: jedna ruska operska pevačica (čiju biografiju možete pročitati OVDE) odabrala je pseudonim ANA KARA. Ako nekome treba osmica, ili, s oproštenjem, ne može da uglavi Karinu u lik, ne treba očajavati: tu je slavna ANA-KARIN KAMERLING (izv. Anna-Karin Kammerling), švedska plivačka rekorderka. Ne paše I? Stiže rešenje: izvolite izabrati samoglasnik, na meniju su: ANA KARAM (izv. Ana Caram), brazilska pevačica, ANA KAREN (izv. Anna Karen), engleska glumica i ANA KAROL (izv. Anna Ella Carroll), američka državnica i Linkolnova savetnica, a ukoliko vam se bolje uklapa suglasnik, može da posluži i ANA KARLA KEGEL (izv. Ana Karla Kegel), meksička glumica. Ako vam ipak treba devetka, a prezirete Karinu, bez problema možete staviti E umesto I, i dobiti ANA KARENA (izv. Anna Carena), ime i prezime nekada popularne italijanske glumice, poznate po sjajnoj ulozi u De Sikinom filmu "Čudo u Milanu".

Ana Karolina Reston
Sastavljaču, dabome, može zatrebati i desetka. Kakva je tu ponuda? Pa, mršava, ali ne i za bacanje: ANA KARASKO (izv. Anna Carrasco), najuspešnija i najpoznatija španska motociklistkinja i ANA KARLSON (izv. Anna Carlsson), nemačka glumica (isto se transkribuje i Anna Karlsson, švedska olimpijska kanuistkinja). Hoćemo li da pustimo Karenjinu da se malo odmori? Imamo dve dobre jedanaestice na raspolaganju: ANA KAREJEVA (izv. Анна Кареева), ruska rukometašica, bivša reprezentativka i ANA KAROLINA RESTON (izv. Ana Carolina Reston), brazilska manekenka koja je postala planetarni superstar tek posle smrti 2006. godine, pošto se ispostavilo da je umrla od anoreksije. Uzgred, nemoguće je ne zapaziti upotrebljivost njenog prezimena, pa se može reći da pokojna lepotica ima dobre šanse da postane nova enigmatska zvezda.

Lana Karaklajić
Uzgred, spomenuću i neke ličnosti koje autor može stvoriti ukoliko proširi lanac ANAKAR u oba pravca: iz Grčke nam maše svojim koščatim ručicama NANA KARAĐANI (izv. Nana Karagianni), bivša manekenka i voditeljka, koja je u žižu javnosti dospela kad se pretvorila u anoreksičnu nakazu (još je živa, da ne brinete); tu su još dva izdanka dinastije Karić: pevačica bez hita i članica bivšeg dueta D&D, DANA KARIĆ i njena sestra od nečega, blogerka i političarka, GORDANA KARIĆ; najzad, ima i poznatih glumica: MIRJANA KARANOVIĆ, TIJANA KARAIČIĆ i mlada LANA KARAKLAJIĆ, ćerka Tanje Bošković.

5 коментара:

Tonči MIlat је рекао...

Niz ANAKAR sadrži još jedna manekenka, zahvaljujući udaji za poznatog nogometaša: to je ADRIANA KAREMBEU. Na rubu prihvatljivosti pleše pak PLASTIFICIRANA KARTICA.

Rešad Besničanin је рекао...

Fino, studiozno i poučno. Ovakvih zanimljivih tekstova treba što više, pa bi to blogogazda jednog dana mogao da ukoriči u jednu knjigu, a Đorđe Otašević bi (ja bar tako mislim) rado pristao da to publikuje.

Tonči Milat је рекао...

Slažem se, Rešade! Ne znam je li preko granice već došao i poneki primjerak mjesečnika Novog izazova (već su na trećem broju!), ali Valter Kvalić u njemu ima redovitu rubriku u kojoj pobliže objašnjava pojmove koji se češće javljaju u križaljkama nego u stvarnom životu (Amerikanci bi rekli: crosswordese). Neke od "zvijezda": RAS; APO; ASAKI...

Mandrak је рекао...

Ok, ako bude dovoljno interesenata, jednoga dana mogu da napravim izbor tekstova, da ih malo preradim, uobličim i povežem, pa da ih metnemo međ' korice. :) Zasad je, mislim, dobro i ovako.

PLASTIFICIRANA KARTICA uopšte nije loše rešenje. U enciklopediji JLZ - a nađoh i ovo: ZV(J)EZDANA KARTA - roman ruskog pisca Aksjonova, tu je i HIDROELEKTRANA KARIBA na Zambeziju, a može i AVANTURA NA KARIBIMA - film Roberta Pariša sa Ritom Hejvort i Džekom Lemonom (orig. Fire Down Below).

Mandrak је рекао...

Javio se izvesni Mistikus (sms - om, što valjda ne znači da su mi dani odbrojani), pohvalio rad bloga, a naročito ovaj tekst. Poslao je i dopunu: ANA KARIMA - bugarska književnica (on kaže "za decu", ali nisam potvrdio taj podatak; u svakom slučaju, romansijerka).