15. 1. 2017.

Hrvatske enigmatske dive

Ukrštene reči i križaljke su podjednako slabe na pojedina imena i prezimena iz regionalnog javnog života, pa se na listi enigmatskih zvezda koje ne tamne nalaze i mnoge hrvatske glumice. Neke od njih su svojevremeno bile toliko zastupljene u medijima da je njihova popularnost iz realnog života morala da se prelije i u paralelni svet enigmatike, a bilo je i onih koje su igrale samo jedno leto. Što su im imena strukturalno bila zgodnija i unikatnija, to su šanse da se ukorene bile veće, i zato ih danas svakodnevno srećemo u mrežastim zagonetkama. 

Ana Karić
ANA KARIĆ (1941 - 2014)

Kada je prošli put spomenuta na ovom blogu (u postu o lancu anakar), gospođa Karić je bila živa i glumački aktivna. Nažalost, u međuvremenu se preselila u legendu. Enigmatska zvezda prvog reda je postala još ranih šezdesetih, na samom početku karijere, a čak nije bilo ni neophodno da javna ličnost sa takvim imenom i prezimenom postane bogzna koliko slavna da bi bila univerzalno prihvaćena u jugoslovenskoj enigmatici. Prosto, taj niz od 8 slova je bio potreban autorima, a slučaj je, eto, hteo da u našim okvirima Ana postane ono što je u svetskoj kinematografiji (bila) njena enigmatska "rivalka" Ana Karina (fr. Anna Karina), tako da je učestalo korišćenje neodoljivog imena uskoro postalo sasvim opravdano. Kao debitantkinja je nagrađena u Puli za ulogu u filmu Zvonimira Bajsića Pustolov pred vratima (1961), a neobičnu pažnju širokog auditorijuma privukla je delikatnom ulogom u TV drami Usnuli ratnik (1963), kada se u priči o postkoitualnoj cigareti na ekranu pojavila u negližeu, sa pikslom na stomaku. Uz Miu Oremović, bila je najviđenija zagrebačka filmska vedeta tokom šezdesetih i sedamdesetih, a poslednju ulogu je odigrala u TV seriji Na terapiji.

Irena Kolesar
IRENA KOLESAR (1925 - 2002)

Danas ima mnogo poznatih Irena, ali u ukrštenicama i križaljkama ovaj monotoni lanac od 12 slova još uvek nije prevaziđen. Protagonistkinja prvog posleratnog jugoslovenskog filmskog hita Slavica (Vjekoslav Afrić, 1947), i prva jugoslovenska filmska zvezda posle Ite Rine, postala je glumica gotovo slučajno - u partizanskoj brigadi! Naime, kad se u njenoj jedinici javila ideja o formiranju ratne pozorišne trupe, glumac Joža Gregorin je primetio da mlada partizanka ima retko lep i erotičan (!) glas, i ponudio joj ulogu! I zaista, taj njen senzualni glasić je, uz ljupku pojavu, kasnije postao prototip jugoslovenske filmske ženstvenosti, i model mnogim budućim glumicama. Međutim, uprkos velikoj popularnosti, Irena je jedinu glavnu ulogu nakon Slavice dobila u filmu Krešimira Golika Plavi 9 (1950), a onda se posvetila pozorišnoj karijeri. Kao prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta, obrela se u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, i tu ostala do penzionisanja, ravno 20 godina. 

Ivka Dabetić
IVKA DABETIĆ (rođ. 1936)

Teško je zamisliti makar jedan broj bilo kog enigmatskog časopisa bez ove glumice, iako njena slava nikada nije imala enormne razmere. Međutim, njeno nezaobilazno ime već decenijama navodi enigmate na istu asocijaciju - jer drugih poznatih Ivki nema (a malo je verovatno da će ih biti, jer su takva imena odavno izašla iz mode). Dabetićka se na filmu pojavila tumačeći epizodnu ulogu u ostvarenju Fedora Hanžekovića Svoga tela gospodar (1957), i tokom svih narednih decenija bila u drugom planu na malom ekranu. Međutim, u pozorištu je interpretirala krupne i komplikovane uloge, te je bez sumnje jedna od najstaknutijih hrvatskih pozorišnih glumica.
Uzgred, Ivkina koleginica Nevenka Mikulić (1905 - 1981), u prvoj fazi filmske karijere (Anikina vremena, Potraži Vandu Kos) potpisivana je sličnim tj. logogrifnim imenom, tačnije: četvoroslovnim nadimkom koji se takođe zadržao u našoj enigmatici: EVKA

Ivona Petri
IVONA PETRI (1897 - 1974)

U doba kada je ova glumica bila aktuelna, ime Ivona nije bilo baš često (a i broj javnih ličnosti po glavi stanovnika bio je neuporedivo manji nego danas), pa su šanse da se ne proslavi u ukrštenicama i križaljkama bile nepostojeće. Uz to, vreme nam nije donelu neku bitniju osobu sa prezimenom Petri, i može se reći da je, posmatrano kroz durbin enigmatike, i to hronološki, ova glumica jedna od najspominjanijih - mada bi samo retki mogli da je prepoznaju na fotografiji. Odigrala je sijaset značajnih uloga u pozorištima diljem bivše Jugoslavije, što je svakako čini istaknutom figurom hrvatske i jugoslovenske kulture XX veka, a na velikom platnu se pojavila samo nekoliko puta. Glavnu ulogu je odigrala u filmu Anta Babaje Mirisi, zlato i tamjan (1971). 

Inge Ilin
INGE ILIN

U čuvenom filmu Veljka Bulajića Vlak bez voznog reda (1959) ženske uloge su tumačile: svima znana Olivera Marković, spomenuta Ivona Petri, odavno zaboravljena Italijanka Lija Ro Barbijeri (ital. Lia Rho Barbieri), takođe zaboravljena Ljiljana Vajler, a centralnu rolu je odigrala jedna simpatična devojka za koju se ne može reći ni da je zaboravljena - jer je najpre morala da bude zapamćena. No, o Inge Ilin ne znamo gotovo ništa, osim da se te 1959. godine prvi i jedini put pojavila na filmu, i odmah potom odustala od karijere glumice (iako je dobila vrlo laskave kritike). Gle čuda: to je bilo dovoljno da postane (i ostane) velika enigmatska zvezda! Petar Krelja se, govoreći jednom prilikom o hrvatskim glumicama, neočekivano osvrnuo i na taj slučaj: "Publike se dojmila i debitantica Inge Ilin u ulozi suptilne i plahe djevojke u ostvarenju Veljka Bulajića; umjesto na filmu, kako se s pravom očekivalo, ustrajno, do naših dana, ostala je tek u - križaljkama!" Istina, za četvoroslov Inge se češće (i osnovano) rabi opis glumica Appelt (rođ. 1943), ali prezime, kao i kombinacija imena i prezimena, ipak idu u prilog Dani iz Bulajevićevog klasika. 

Vera Misita
VERA MISITA (1906 - 1986)

I ovoj dami je već posvećeno nekoliko redaka na ovom blogu (u postu o operskim pevačicama), i znamo da je pre II svetskog rata bila čuvena po svom sopranu (i izraženoj muzikalnosti). U posleratnom periodu se posvetila glumi, najpre u teatru (u Rijeci, Zagrebu, Splitu), a onda i na filmu i televiziji. Mnoge operske pevačice su se oprobale u sedmoj umetnosti (poput Ane Mofo), no malo koja je igrala u čak 13 dugometražnih filmova (doduše, epizodne uloge)! U Hrvatskoj enciklopediji se uopšte ne spominju njeni  filmski izleti, ali je opisana kao "umjetnica s urođenim scenskim šarmom". Puno ime joj je Vera (ili Vjera) Darinka, a udato prezime Frangeš, no desetoslovni niz Vera Misita je enigmatama sasvim dovoljan. I nezamenljiv.

Ena Begović
U enigmatske evergrin superstarove spadaju i: IRMA POLAK (1875 - 1931, rođena kao Marija Fabiani), EMA BOIĆ (1883 - 1914, u Nemačkoj: Gemma Boic), ERVINA DRAGMAN (1908 - 1990), NELA ERŽIŠNIK (1922 - 2007, rođena kao Nevenka Maras), ETTA BORTOLAZZI (1926 - 2000, trans. Eta Bortolaci), MARIJA KOHN (rođ. 1934, trans. Kon), NEVA ROŠIĆ (rođ. 1935), JAGODA KALOPER (1947 - 2016), BISERKA IPŠA (rođ. 1950), ENA BEGOVIĆ (1960 - 2000), MARINA NEMET (1960 - 2010), ALMA PRICA (rođ. 1962), NINA ERAK (rođ. 196?, udata Erak-Svrtan)...

4 коментара:

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Lepo je, za pohvalu urađeno samo ti Mladene
skrećem pažnju da ispraviš godinu smrti kod Ane Karić.
Nadam se da se na mene nećeš ljutiti. Pozdrav

Mandrak је рекао...

Aha, 1914. Pobrkao sam vekove, razmišljam unazad. :)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Izvrstan tekst i odabir. Možda si mogao spomenuti i LELU MARGITIĆ.

Mandrak је рекао...

Hvala, Ned. Očekivao sam da ćeš se setiti još nekih imena (sigurno ih ima).
Evo, meni se tek danas javila slavna ASJA KISIĆ. :)