21. 12. 2013.

U čast veka ukrštenice

Artur Vin
Prva moderna ukrštenica
Na današnji dan, pre tačno 100 godina, rođena je prva moderna ukrštenica. Njen otac je Englez iz Liverpula Artur Vin (1871 - 1945), koji je kao devetnaestogodišnjak sa roditeljima emigrirao u Ameriku, gde je započeo karijeru novinara. U listu "New York World", u zabavnom prilogu "Fun", 21. XII 1913. godine, objavio je prvi obrojčani lik sa praznim poljima, i sa tri već upisana slova: fun, što znači zabava. Iako su u evropskim novinama i ranije mogle da se vide slične zagonetke, ova ukrštenica se zahvaljujući načinu opisivanja smatra pionirskom, a sa njom je lansirana i ideja masovne zabave, koja je tokom narednih godina inficirala čitav svet. 

Povodom jubileja i u čast Artura Vina, danas predstavljam specijalnu kolekciju odabranih radova Rešada Besničanina, autora koji je u našim geografskim okvirima podigao veštinu sastavljanja ukrštenih reči na nivo umetnosti. U ovom elektronskom časopisu se nalaze neki od njegovih najmagičnijih radova, na koje je ponosan i za koje je sentimentalno vezan. Izdvojiću nekoliko ukrštenica, a ukoliko želite da vidite sve što je Rešad pripremio, možete preuzeti pdf dokument. 

_______________________________________________________________

Ovo je skandinavka koja je u trenutku objavljivanja (05. II 2008.) bila dvostruko rekorderska: pored molerske beline 15 x 5, neobičnom je čini i rekordno mali broj crnih polja: svega 24. Štampana je u "Enigmatici" br. 233.


Još jedan sastav sa minimalnim brojem crnih polja (11), specifičan po vanrednoj prohodnosti i sjajnoj strukturi. Objavljen je u "Enigmi" br. 2178 (26. IX 2003.).


Ova klasična ukrštenica je izuzetna po kombinaciji od 5 dvanaestoslovnih pojmova, koji su poređani jedan ispod drugog, ali i po proširenjima u gornjem desnom i donjem levom delu. Vizuelno lep sastav, sa nedostacima u vidu neprekinutog lanca od 10 crnih polja i "tufnom" u donjem desnom uglu. Objavljena je u "Enigmi" br. 2149 (16. VIII 2002.).


Pdf REBES ENIGMAGIKA OVDE.

5 коментара:

Unknown је рекао...

Hvala ti na ovom izboru Rešadovih radova! Pravi izbor radova velikog majstora u čast vijeka ukrštenice!

Mandrak је рекао...

To su radovi koje mi je Rešad poslao tokom zadnjih 7-8 meseci, a koji nisu stigli na red, pa pošto više nema smisla predstavljati ga na uobičajen način, čekao sam neku zgodnu priliku da napravim senzaciju. :)
Rešad je zvezda ovog bloga, i kao što novine u novogodišnjim brojevima objavljuju intervjue sa najpopularnijim ličnostima, njihove postere i još koješta, pripremio sam mali poklon posetiocima za NG... Ipak, postavio sam danas, a za NG ću valjda napraviti nešto drugo. :)

Анониман је рекао...

Hvala obojici na trudu da nam pruzite obje varijante (nerijesheno i rijesheno), ima tu posla. Koliko posla, talenta, mukotrpnog rada, pozitivne drskosti i volje stoji iza ovih radova mozemo samo pretpostavljati. Jedno je sigurno - nema tog honorara (u nashoj realnosti) koji to moze platiti.

Ovo je ne samo lijepa gesta prema kolegi koga cijeni vec, vjerujem i nadam se, prvi kompletniji prilog, odnosno pravi zachetak elektronskog arhiva sa predstavljenim autorima i izborom radova. Dobar nachin za obiljezavanje famozne stogodisnjice.

Za Novu godinu bi bilo lijepo imati izbor najboljih radova u proteklih 12 mjeseci. Naravno, to je veliki projekt, no od necheg valja pocheti.

Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Bravo i za Mladena i za Rešada.

Takođe, slažem se i sa Hajrom:Za Novu godinu bi bilo lijepo imati izbor najboljih radova u proteklih 12 mjeseci. Naravno, to je veliki projekt, no od necheg valja pocheti.

Da, blo bi lijepo, ali to treba neko i da uradi :)

Анониман је рекао...

Tacno tako Slavko, bilo bi lijepo, puno je posla, od necheg valja pocheti...

Evo da pocnemo od pocetka, od januara iliti sijecnja (sa mjesecnim izborom, krajem godine godisnjim...). Logicno bi bilo da svaki od volontera pokriva jedno ili dva vrijedna izdanja i ponudi ostalima svoje prijedloge (radove koje smatra izuzetnim). Ako skeniranje nije problem onda se sve svodi na razmjenu prijedloga na nekom (najbolje svim) blogova (ili e-mailom) i nesto "administracije".

Ja sam spreman pomoci koliko mogu. Od enigmatskih izdanja dobijam samo Feniks.

Dopunite ili promijenite potpuno ovaj moj prijedlog... Ne bi trebalo biti nemoguce pocheti, naravno bez velikih pretenzija i nerealnih ambicija.

Hajro