9. 10. 2014.

R_R - (2)

Kada jedan prosečan srpski rešavač naiđe na opis: "američki glumac, Dankan", bez razmišljanja piše: RER. Možda se neko nekad malo počeša po glavi, pokuša da se seti ko je taj i gde je igrao, a onda odmahne rukom i kaže sebi: "Ma, ko zna gde ga je autor našao?!" Evo odgovora: našao ga je u radu nekog kolege, koji ga je našao u radu drugog kolege, koji ga je našao u radu trećeg kolege... i tako do ikstog kolege, koji ga je, s oproštenjem, izmislio. Dakle, Dankan Rer je jedna retko popularna enigmatska ličnost, rođena iz mitomanije ili neznanja, a proslavljena metodom resavske škole.

Dankan Reger
Pre više od 20 godina je širom sveta bila popularna američka TV serija "Zoro", o junaku koga su na platnu oživljavali Tajron Pauer, Gaj Vilijams, Entoni Hopkins i mnogi drugi, a koga u novije obično povezujemo sa  Antoniom Banderasom. U pomenutoj TV seriji, lik Zoroa je tumačio kanadski glumac DANKAN REGER (izv. Duncan Regehr). Može se pretpostaviti da je neko slučajno pročitao njegovo prezime na svoj način... i tako je počelo. No, sada kada znamo da smo bili u zabludi, valja pronaći adekvatnu zamenu. Izgleda da nema poznatih glumaca koji se tako prezivaju, ali ima drugih umetnika, naučnika, državnika... RER je često nemačko prezime (izv. Röhr ili Roehr), i pri opisivanju se možemo pozvati na nekog značajnog Nemca: to može biti vajar ALOJZ RER (izv. Aloys Röhr, 1887–1953), arhitekta BRUNO RER (izv. Bruno Röhr, 1875–1926), gitarista MATIJAS RER (izv. Matthias Röhr, 1962), slikar PETER RER (izv. Peter Roehr, 1944–1968) itd. Neodoljivo zvuči i kombinacija OTO RER (izv. Otto Röhr, 1881–1972), a reč je o nekom davno zaboravljenom atletičaru koji je učestvovao na Olimpijskim igrama 1912. godine.

Troslov RER se, inače, može opisati na još nekoliko načina: kao reka u Francuskoj (izv. Rère), reka u Nemačkoj (izv. Röhr), marka predratnih nemačkih automobila (izv. Röhr) itd. Najčešće koristimo opis: sredstvo za čišćenje rerne, a u ponudi sredstava za odmašćivanje roštilja se sreće i RER GRIL. Ako tražimo neku skraćenicu, može da posluži: respiratorna razmena.

Reri Grist
Kako možemo nastaviti niz RER? Ako nam treba četvoroslov, tu je slavna RERI GRIST (izv. Reri Grist, 1932), američka operska pevačica, koloraturni sopran internacionalnog renomea, poznata kao jedna od prvih afroameričkih operskih zvezda. RERE (izv. Rörö) je mesto na jugu Švedske, a verovatno se slični opisi mogu naći i za hipotetičke pojmove Rera, Rero, Rert... Što se petoslova tiče, pored popularnog germanizma RERNA, u ukrštenim rečima se vrlo često sreće i RERIK (izv. Rerik), turistički grad u Nemačkoj, u istoj državi postoji grad RERIG (izv. Röhrig), a u Norveškoj REROS (izv. Røros). Jedan danski slikar se zove VIGO RERUP (izv. Viggo Rørup, 1903 - 1971), GEORG RERER je nemački luteranski reformator (izv. Georg Rörer, 1492 - 1557), a dobro nam je poznat i ruski slikar NIKOLAJ RERIH (izv. Николай Рерих, 1874 - 1947). 
Reriti

Lista poznatih šestoslova nije duga, a na njoj se nalaze: RERITI ili RARITI (izv. Rarity) -  ime jednorogog ponija ljubičaste grive iz američke animirane serije "Moj mali poni", Edgar RERIHT (izv. Edgar Röhricht, 1892 - 1967), nemački general, RERVIK (izv. Rørvik) - luka u Norveškoj itd.

1 коментар:

Rešad Besničanin је рекао...

RERA je pojam koji se često susreće u hrvatskim križaljkama a opis glasi: sinjsko muško glasno pevanje!