9. 11. 2014.

Enigmo-pabirci

piše: Jadran Goloigra,
"Zagonetka" br. 39,
novembar 1998.

TOPONIMI

Našim ljubiteljima ukrštenih reči, kako sastavljačima tako i rešavačima, poznata su dva mesta (toponima) u valjevskom kraju, čiji su nazivi specifični po zvučnosti i izuzetnoj kratkoći - to su UB i BA. Doduše, u nekim drugim jezicima srećemo čak i jednoslovne geografske pojmove (na primer, E - mesto na obali Lamanša, O - jezero na zapadu Škotske itd). Međutim, nije nam cilj da danas pišemo samo o najkraćim toponimima, hidronimima, oronimima i sl., nego da se ponovo osvrnemo na valjevski kraj, i da vam predočimo jedan nešto duži, ali po konstrukciji nimalo dosadan i vama verovatno nepoznat oronim. Naime, brdo OAB jedino možemo pronaći na karti 1:50000 Vojno-geografskog instituta, a nalazi se u planinskom selu Zarožju pod Povlenom. Što se njegove etimologije tiče, postoji nekoliko interpretacija, ali nam je najbliža ona po kojoj je naziv Oab nastao od staroslovenske reči ohaba, koja je potvrđena u srednjovekovnim rumunskim dokumentima kao termin feudalnog prava, i označava nasledni posed slobodan od dažbina.

Dakle, na znanje i ravnanje enigmatskim urednicima da ne beče oči pred Oabom. Kad može Tra, Pla, Bra, Kra itd., zašto ne bi mogao Oab, tim pre što za taj sklop postoji jedino skraćenica "obalska artiljerijska baterija"?! Ko voli, nek izvoli.

LAPSUS MEMORIAE

Neki krugovi nama enigmatama prigovaraju da prepisujemo jedni od drugih (često pogrešno), da radimo površno, pa čak i neozbiljno.

Da ima istine u tome, pokazaćemo na sledećem primeru: u većini časopisa našeg enigmo-fonetskog podneblja srećemo hidronim IN, sa opisom "reka u Austriji, pritoka Dunava", a ponegde i "pritoka Dunava u Tirolu". Međutim, ako zavirimo u bilo koji atlas sveta, videćemo da to jednostavno nije tačno. Naime, reka In (vidi "Opću enciklopediju") je najveća desna pritoka gornjeg Dunava, duga 510 kilometara; izvire u švajcarskom kantonu Graubindenu, nedaleko od Sankt Morica, a protiče kroz Švajcarsku, Austriju (Tirol) i uliva se u Dunav kod grada Pasau u Nemačkoj! Dakle, In nije pritoka Dunava u Austriji.

Нема коментара: