3. 8. 2014.

9 x 9 sa rebusom


6 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Bravo majstore!
Dobrodošao u klub 9!
Izvanredna belina, sintagme "skijati na talasima", "Politikine nagrade" i "prenositi viruse" su u ovom slučaju sasvim prihvatljive!
A sve je na kraju začinio rebus sa dva rešenja!
Novo će se oduševiti :)

Unknown је рекао...

Opaaa, malo li je bjelina 9x9 nego još i uzajamni rebus!
Čestitam!

Mandrak је рекао...

Hvala, hvala. :)

Kad smo nedavno na nekom blogu komentarisali Tošićevu devetku, imao sam utisak da je to nedostižno, ponajpre zato što ne bih voleo da moja kombinacija sadrži bilo kakve proizvoljnosti ili da bude "hermetična". Onda sam probao jednom, pa još jednom... i ništa nisam uradio.

Juče sam, takoreći sasvim spontano, pokušao još jednom. Nisam baš stopostotno ispunio svoja očekivanja, ali je činjenica da čovek mora malo da konstruiše da bi se približio cilju... Recimo, umesto tih "Politikinih nagrada" sam najpre zamislio CITOKINEZA, ali je bilo nemoguće naći bilo šta Teslino što počinje sa MO, a u srednjem je rodu. Kada bi postojalo nešto Politikino u ženskom rodu na KE, i kada bi moglo da se prenese nešto na LI (lični podaci?), umesto ovog rebusa bismo imali IVANA ili JOVANA NIKOLIĆ... Kad sam shvatio da bih morao da izmišljam, odustao sam od te ideje i, eto, rešio da ubacim rebus (dakle, kad već izmišljam, da bude s nekim opravdanjem, cakom, forom).

Uzgred, nisu to baš pravi uzajamni rebusi (kod takvih, mislim, i postavka treba da bude fraza), ali je moguće slikom predstaviti i rešenje, pa sam to upotrebio za vizuelno unapređenje sastava. Ako ništa drugo, ukrštenica je sa tim aktraktivnija.

Dejan Minić је рекао...

Bravo, Mladene! Ovo je velemajstorija i zaista je lepo ovo videti. Evo potvrde da ponekad i rebusi mogu biti korisni:)

Dobro si primetio, ovo je, ipak, jedan rebus (gore) sa ilustrovanim rešenjem (dole). Da bi bili uzajamni mora fraza prvog rebusa nešto da znači, a ovde to nije slučaj.

Tonči Milat је рекао...

Sve je već rečeno, samo se mogu pridružiti čestitkama: bravo, majstore, bravo, bravo, bravo! Posebne pohvale jer si se umjesto pojma kao što je IVANA NINOVIĆ (postojećeg, ali ne i vrijednog uvrštavanja u križaljku, iako se u rekorderskim radovima i za takvima bez problema poseže), koji bi bio sasvim legitiman u kontekstu izgradnje bjeline 9x9, odlučio za onaj koji je, u konačnici, korektniji prema rješavaču! Potez pravog zaljubljenika u križaljke, neopterećenog općeprihvaćenim standardima, čak i onda kad ih s lakoćom može zadovoljiti, obarajući pritom sve rekorde! Naklon do poda!

Mandrak је рекао...

Hvala, Tonči. Možda malo preteruješ, ali sam utoliko počastvovaniji.

Ovo jeste moj lični rekord, i ne mogu da ne budem ponosan, no treba reći da je takvih belina već bilo u našoj enigmatici (samo je Tošić napravio 3 - 4). Iskreno, ne mislim da je ova moja bolja od bilo koje prethodne (a nadam se i da nije gora), i zadovoljan sam ako neko u njoj prepozna određeni sklad tj. ako mu se učini da je sve logično i na svom mestu. Meni u tuđim radovima (ne samo rekorderskim) najviše smetaju 3 stvari: neukost, "pronalazaštvo" i usiljenost, pa se trudim da to izbegavam - čak i kad je moj rad namenjen vrlo uskom krugu ljudi.
Evo, recimo, ova ukrštenica verovatno neće biti štampana (jer i nemam gde da je objavim), ali sam ja iz potpuno sebičnih razloga želeo da bude što korektnija. Eto, to je suština mog stvaralaštva (ne samo enigmatskog, ali sada je to tema): ako ja sam sebi najpre ne kažem "bravo", onda mi ništa ne znači ni gromoglasni aplauz. Naravno, u ovom slučaju svako tuđe "bravo" doživljavam kao iskrenu i osnovanu podršku. ;)